лекарства

Липсват лекарства за онкозаболявания

23-10-2019 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Липсват лекарства за онкозаболяванияТе не са разрешени за продажба у нас, но са нужни на пациентите, алармират от сдружение „Лимфом“
В болниците липсват важни лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, съобщава БНР. Причината е, че те не са разрешени за употреба у нас. За липсващите медикаменти алармира сдружение "Лимфом".
Това е поредният подобен сигнал, след като в началото на месеца стана ясно, че са подадени три сигнала за липсващи лекарства за онкоболни.

 

По информация на председателя на сдружението Пиринка Петрова общо осем лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, които се прилагат в болниците, липсват повече от година.

Министерство на здравеопазването вече е уведомено за проблема.

 

Лекарствата не са разрешени в страната,

 

нямат утвърдена цена или тя е заличена и се закупуват от болниците по специален ред.

Петрова обаче посочва, че не всички здравни заведения имат тези финансови възможности. По нейни думи някои болници ги купуват и лекарствата остават за тяхна сметка, в други случаи пациентът им ги заплаща, а понякога директно се казва на пациента какво лекарство му е необходимо и той трябва сам да си го набави от чужбина.

Относно подадения сигнал от здравното министерство поясниха, че само едно от липсващите през последната половин година лекарства има редовни доставки в болниците.

От сдружение "Лимфом" настояват въпросните медикаменти отново да се заплащат от НЗОК.НЗОК установи злоупотреби с лекарства НЗОК установи злоупотреби с лекарства Два случая на опити за повторно отпускане на едни и същи медикаменти са засечени само за месец
Пандемията ще забави фарма пазара Пандемията ще забави фарма пазара Ковид-19 засегна всяка сфера на нашия живот. Три месеца, след като се настани в страната ни, вече можем да видим първите резултати от отражението му върху икономиката ни. Как повлия пандемията на фармацевтичния пазар, представяме ви мнението на д-р Кунчо Трифонов.
Нов десятък за фармата Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19 Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха 58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

ВАС връща отстъпките на аптеките ВАС връща отстъпките на аптеките

Здравните власти имат две седмици, за да обжалват решението

Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират Етично е фармацевтичните компании да ни спонсорират Не носим и не може да носи отговорност за всеки отделен лекар, казват от съсловната организация
НЗОК дала 36 млн. повече за онколекарства НЗОК дала 36 млн. повече за онколекарства

Увеличението на разходите е за първото тримесечие на тази година спрямо миналата

МЗ обяви още 5 е-търга за болниците МЗ обяви още 5 е-търга за болниците

16 фирми са се явили на поръчката за кръвни и имуномодулиращи продукти

Фармата все така щедра Фармата все така щедра

От няколко стотин лева до няколко стотин хиляди дават компаниите на лекари и пациенти за различни дейности

1 2 3 ... 68 »