МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

"Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата
предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС", каза тя. От Министерството на здравеопазването уточняват, че още в началните текстовете на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. е посочено, че в детските заведения се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност, съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, както и че храните се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност, съгласно действащото законодателство.
„Ясно е формулирано и че храните трябва да са
произведени в съответствие с национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган", категорични са от ресорното ведомство. В позицията си те обясняват, че относно изисквания свързани с безопасността и качеството на храните, които се предлагат в детските заведения и училищните столове към момента действаща е Наредба № 8 от 2018 г. на Министерството на земеделието, храните и горите. В цитираната наредба е посочено изискването всички храни, предлагани на децата и учениците да са произведени по БДС или браншови стандарти.
„В България няма синхронизация
между отделните ведомства и това води до намиране на врата в полето, която в последствие няма да се изпълнява. Всичко е свързано с това – да припечелят от някои търговски фирми още пари. Комерсиалността явно в последно време е водеща пред морала и здравословното хранене на децата", добави Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. От Минстерството на здравеопазването отговориха на упрека, като обясниха, че Браншовите стандарти се разработват от експерти на МЗХГ, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и представители на производителите на храни. Стандартите се одобряват от министъра на земеделието, храните и горите и касаят качеството на храните. Те се контролират от БАБХ. Министерството на здравеопазването и органите на държавния здравен контрол (РЗИ) не контролират прилагането им. „В допълнение обръщаме внимание, че българските държавни стандарти (БДС), съгласно действащото законодателство, се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация (БИС)", заявиха от МЗ.









