уточнение

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

09-10-2019 16:22
Clinica.bg

press@clinica.bg
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователниБългарските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Критиките за промените в проекта на Наредбата за здравословното хранене на децата, отправени от браншовите организации са неоснователни. Това заяви Министерството на здравеопазването, след като по-рано днес хлебопроизводители и млекари настояха изискванията на Българският държавен стандарт да бъдат задължителни за продуктите на децата между 3 и 7 години.
Според МЗ на представителите на браншови сдружения и асоциации изнасят данни, които не отговарят на истината и въвеждат в заблуждение обществото относно проекто дукумента за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. До тук се стигна, след като Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите обяви, че през юни е било постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство храните за деца да отговарят на БДС, а сега се оказва, че резултатът е подменен.

"Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата

предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС", каза тя. От Министерството на здравеопазването уточняват, че още в началните текстовете на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. е посочено, че в детските заведения се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност, съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, както и че храните се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност, съгласно действащото законодателство.

Ясно е формулирано и че храните трябва да са

произведени в съответствие с национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган", категорични са от ресорното ведомство. В позицията си те обясняват, че относно изисквания свързани с безопасността и качеството на храните, които се предлагат в детските заведения и училищните столове към момента действаща е Наредба № 8 от 2018 г. на Министерството на земеделието, храните и горите. В цитираната наредба е посочено изискването всички храни, предлагани на децата и учениците да са произведени по БДС или браншови стандарти.

„В България няма синхронизация

между отделните ведомства и това води до намиране на врата в полето, която в последствие няма да се изпълнява. Всичко е свързано с това – да припечелят от някои търговски фирми още пари. Комерсиалността явно в последно време е водеща пред морала и здравословното хранене на децата", добави Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. От Минстерството на здравеопазването отговориха на упрека, като обясниха, че Браншовите стандарти се разработват от експерти на МЗХГ, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и представители на производителите на храни. Стандартите се одобряват от министъра на земеделието, храните и горите и касаят качеството на храните. Те се контролират от БАБХ. Министерството на здравеопазването и органите на държавния здравен контрол (РЗИ) не контролират прилагането им. „В допълнение обръщаме внимание, че българските държавни стандарти (БДС), съгласно действащото законодателство, се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация (БИС)", заявиха от МЗ.







Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
1 2 3 ... 5 »