Мерки

40% от пълнолетните са с наднормено тегло

09-10-2019 13:50
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
40% от пълнолетните са с наднормено теглоОчаква се след пет години всеки втори да е в тази група, каза проф. Здравко Каменов
40 на сто от пълнолетните са с наднормено тегло, а в следващите 5 години в тази група ще е всеки втори. Това каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска" , по повод Световния ден за борба със затлъсяването, 11 октомври.
От 2020 година Световния ден на борба със  затлъстяването ще се чества на 4 март. Тази година, обаче го отбелязваме на 11 октомври. А статистиката за хората с наднорменото тегло и със затлъстяване е повече от тревожна. Затова специалистите определятзатлъстяването като един от големите здравни проблеми в света.

 

Обилното хранене с неподходяща храна,

ниската физическа активност и стреса са най- мощните фактори за натрупването на излишните килограми, каза проф. Здравко Каменов от Александровска. По думите на експерта най-сериозен проблем със затлъстяването имат хората в страни като Мексико, Австралия и Канада. Освен това във всички европейски държави има повишаване на честотата на затлъстяването, като най- високи са процентите на болестност в Германия, Финландия, Обединеното Кралство и Унгария.

Особено притеснителен е факта, че

все повече деца страдат от затлъстяване, каза проф. Каменов. „Световната федерация по затлъстяване определя затлъстяването, като хронично рецидивиращо заболяване с прогресиращ ход. И трябва да се взимат спешни мерки за превенция и контрол на тази глобална епидемия", допълни експерта.

Над 800 милиарда долара на година

са средствата, които се дават, за да се лекува затлъстяването и последиците от него. Очаква се след 5 години тази цифра да достигне 1.2 трилиона на година. „Това е така, защото затлъстяването е свързано с развитието на повече от 195 усложнения, най-важните от които са сънна апнея, дислипидемия, диабет 2, онкологични заболявания, остеоратрит и депресия", каза проф. Каменов. "Рискът от развитие на различни усложнения намалява значително, ако хората с наднормено тегло и затлъстяване отслабнат с 5%. Тази редукция на теглото ще снижи риска от развитие на сънна апнея с 80%. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2", уточни проф. Каменов.

Оказва се, че затлъстяването уврежда

и спермограмата на мъжете. Така на фона на демографска криза у нас и на тенденцията за увеличаване на броя на затлъстелите, прогнозите не са оптимистични, категорични са медиците. Според доц. Пламен Попиванов, от особено значение е не само количеството, но и вида на натрупаната мазнина в тялото. По думите му дали ще бъдем дебели зависи още от вътреутробното ни развитие. Той обясни, че ако една майка гладува по време на бременността, то бебето се развива с нагласата за живот при глад. Така на практика, се формират деца със склонност към наднормено тегло и други без този проблем.

По думите на специалиста, не само

теглото на човека е важно, за това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, но и това по какъв начин е разпределението на килограмите в мускулната маса и мастната тъкан. Друг все още валиден критерии е обиколката на талията. Така например при мъже над 18 години за нормално се счета съдържанието на мазнини да е между 8 и 21 процента, а при жените в тази възраст, между 17 и 33 на сто.

Д-р Наталия Темелкова обясни, че трудността на

Отслабването се корени в това, че проблемът е комплексен. Регулирането на теглото се извършва чрез сложен механизъм, в който са включени ендокринната, нервната и стомашно-чревната системи. Когато човек започне да отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът му се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките поне на една година. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия, след това идва медикаментозна терапия или бариатрична хирургия. НЗОК обаче не поема разходите за медикаментозното лечение на пациентие, казаха експертите.НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар Над 30% от децата без добър контрол на диабета, казва доц. Радка Савова
Скрининг и обучение за диабет Скрининг и обучение за диабет Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Диабетиците искат повече информация Диабетиците искат повече информация Диабетиците се нуждаят от повече информация за диагнозата, както и от свързаните с него сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Това са част от основните изводи, които се налагат от проучването на (IDF).
Телефонът помага на диабетици да са здрави Телефонът помага на диабетици да са здрави

През тази година от услугата са се възползвали 100 000 пациенти в Сенегал по време на Рамадана

Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни Дори при нормални стойности на плазмена глюкоза плодът е в риск, твърдят ендокринолозите
8 правила да държим диабета далеч 8 правила да държим диабета далеч Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Тази година темата е посветена на женското здраве, но днес искаме да поставим акцента върху осемте правила, които могат да задържат болестта далеч от нас. Знаете ли дали сте в риск? Проверете онлайн тук.
В търсене на лек за диабета В търсене на лек за диабета Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. За щастие медицината също напредва, кои са последните иновации в лечението на болестта, доколко ефикасни са те, разказва доц. Пламен Попиванов.
Oперация за затлъстяване помага при диабет Oперация за затлъстяване помага при диабет Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт Увеличават ли се пациентите с това заболяване, как да разберем дали сме в риск, до какви усложнения води, попитахме д-р Миглена Томова - ендокринолог в отделениeто по вътрешни болести в Болница „Тракия". Секторът е с второ ниво на компетентност, а на година през него минават около 360 души.
Всяко пето българче тежи над нормата Всяко пето българче тежи над нормата Регионалните здравни инспекции в цялата страна готвят различни инициативи по повод 19 май, Европейският ден за борба със затлъстяването. Фокусът тази година е върху проблема с детското затлъстяване. Целта е да се напомни за бързото нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.