Интервю

Протестът ни е пореден вик на съсловието

03-10-2019 06:21
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Протестът ни е пореден вик на съсловиетоСредствата за ДМС се разпределят субективно и без ясни правила, казва Милка Василева
Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
- Г-жо Василева, медицински сестри в страната отдавна протестират.  БАПЗГ заедно със синдикатите ще излезете на протестен митинг на 7-ми октомври в София. Защо точно сега?

- Това е резултат от последователната политиката на трите организации за подобряване на социалния и професионалния статус на кадровия потенциал в здравеопазването – БАПЗГ, КНСБ и БЛС. Също така този национален протест е продължение на националния протест, който организирахме на 12-ти май миналата година. Тогава ние казахме, че искаме промяна в здравеопазването, че ще проследим какво се случва в системата и ако не сме удовлетворени от резултатите, ще организираме следващите позволени от закона мерки. Колегите, които се организираха, не потърсиха нашето мнение, нито това на синдикатите. Техните действия са насочени по-скоро по места, независимо, че имаше и национален протест. Но ние сме на мнение, че когато настояваме за важни промени в здравеопазването, трябва да има сериозна организация, която да не е в социалните мрежи, а да бъде на институционално ниво, за да има и кой да поеме отговорност за последствията от този протест, каквито и да са те. Ние настояваме сега без повече отлагане да бъдат осигурни минимум 900 лв. стартова заплата за медицинските сестри в общинските болници и 950 лв. в университетските, за младите лекари съответно по 1100 лв. и 1200 лв., в изпълнение на КТД. Исканията ни включват и увеличение на бюджета на НЗОК, както и регламентиране на процент от цената на клиничните пътеки, който да е само за разходи за труд. Средствата трябва да бъдат разпределени процентно между персонала в лечебното заведение – лекари, медицински сестри, санитари. Попитахте защо точно сега? Защото предстои гласуване на бюджета на държавата и ако ние искаме да имаме по-високи заплати, трябва точно сега да покажем отново проблемите и да кажем какво искаме, както и да предложим идеи за решаването им. Това е смисълът на нашия протест.

- Ако трябва да направите равносметка за периода от предишния Ви протест, когато исканията Ви бяха в същата посока, досега, каква би била тя?

- Единственото, което се промени беше подписването на КТД 2018 с нови стартови заплати. В предишния КТД стартовите заплати за професионалистите по здравни грижи бяха 700-750 лв., а сега са 900-950 лв. Дотук добре. Но поради факта, че КТД не е задължителен за всички болници, той не беше сключен, а дори и там където беше, не са достигнати заложените стартови заплати. За да бъде сключен КТД в едно лечебно заведение, там трябва да има синдикална организация към КНСБ или КТ „Подкрепа" и разбира се работодател, който да окаже подкрепа за това. На много места работодателите блокираха този процес.

- Как на практика могат да се достигнат заложените средства в КТД при положение, че директори на болници неколкократно казаха, че това не е възможно поради недостига на средства? Виждате ли решение?

- Именно затова излизаме на национален протест на 7-ми октомври, когато се отбелязва Световния ден за достоен труд. Ако пак седнем на масата на преговорите, разговорите, които водим с управляващите ще си останат там и колегите по места отново няма да разберат какво се случва. Директорите са прави, че средствата не достигат. На всички е ясно, че клиничните пътеки са недофинансирани и едно от основните ни искания е да се увеличи бюджетът на НЗОК, въпреки че вероятно част от обществото ще каже, че непрекъснато искаме повече пари. Да, така е. Но, когато някой иска качество, трябва да вложи и средства в него. И тук става дума не само за високи технологии, апаратури и модерни болници, а основно за човешкия потенциал. В България има недостиг на 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки. И въпреки, че броят на лекарите е близо до средноевропейското ниво, при тях също има отлив на кадри и това е заплаха за здравеопазването и националната сигурност. В момента има цели населени места, които нямат осигурен достъп до качествени здравни грижи и това изключително много затруднява населението. Висококвалифицираната помощ е концентрирана най-вече в областните и големите университетски болници. Но първичната здравна помощ, която е основно звено, където гражданите получават грижа, е в извънболничната помощ. И това гласят всички документи на СЗО. За съжаление в България се полагат изключително много грижи за болничното лечение, а извънболничната помощ е категорично недооценена и изцяло се разчита на общопрактикуващите лекари и на лекарите-специалисти.

- Искате да се регламентира процент от цената от клиничните пътеки, който да е за труда на медицинския персонал. Тези средства обаче често достигат до медиците под формата на Допълнително материално стимулиране (ДМС), а колегите Ви настояват най-вече за ръст на основните заплати. Как ще се постигне това?

- Така е, няма ясен механизъм, по който увеличението на клиничните пътеки да води до ръст на основната залата. Но се предполага, че когато пътеките са добре финансирани, тогава тези средства би трябвало да са достатъчни за една по-висока стартова заплата. И както ние, така и колегите, които организираха протеста си във Фейсбук, твърдим, че стартовото възнаграждение трябва да е по-високо, а ДМС-то оценка на качеството на труда по определени критерии, защото то не е сигурен доход. Също така е много важно средствата за ДМС да бъдат разпределяни по определени правила и да се упражнява контрол дали те се спазват.

- Какви са проблемите при разпределението на ДМС в момента?

- Повечето лечебни заведения имат правила, които са написани на хартия и средствата се разпределят изключително субективно. Основният проблем е, че няма точни и ясни критерии за оценка на качеството на работата. Парите за ДМС се разпределят толкова хаотично, че една сестра може да получи 10 лв., а друга 100 лв., без да е ясна причината за тази диспропорция. И това е искра за напрежение в системата. Ако няма контрол върху тази дейност, ние ще продължим да си говорим какви порочни практики има и те ще продължат да съществуват. Затова искаме средствата за работни заплати да бъдат ясно определени и да не могат да бъдат изразходвани за плащане на стари задължения, за консумативи или за каквото и да било друго. В общи линии държим да бъде подобрен котролът в лечебните заведения не само от страна на самите болници, но и от страна на инстутициите като НЗОК, ИА "Медицински наздор", МЗ. Съсловните организации също да могат да се включат особено по отношение на етичните взаимодействия в системата.

- На два пъти правителството отпусна допълните средства на болниците, като целта беше така да се увеличат заплатите. Някои Ваши колеги обаче твърдят, че парите не стигат до тях. Къде се скъсва нишката по веригата?

- Нашата информация е същата, а именно, че парите не са стигнали до колегите, а там, където има увеличение, то е в размер между 20-100 лв. и съответно отново са отпуснати без ясни правила. При информацията по вертикалната линия се получава развален телефон. Министър-председателят каза едно, министърът на здравеопазването - друго, а работодателите - трето. Това е много голям проблем. Информацията, която излиза от най-високо ниво до средния мениджмънт трябва да е една и съща. Но това не е проблем, който ние можем да решим. И същевременно последствията от него са за нас, защото сред колегите ескалира напрежение.

- Държите ли връзка с медицинските сетри от Карлово, които подадоха колективни оставки. Подкрепяте ли техния израз на недоволство?

- Подкрепяме нашите колеги в Карлово, въпреки че винаги ни обвиняват, че не взимаме активни мерки за справяне със ситуацията. Както казах и преди, ние наблягахме на диалог и декларации. Колегите са изморени и огорчени и всеки протест е ново изхабяване на енергията за съсловието и до този момент това не е довело до сериозни крачки напред. Излизаме на национален протест с желание да се постигнат работещи решения, защото както се казва „ножът е опрял до кокала". Няма как да не подкпрепим колегите си, но ако във всяко едно лечебно заведение в знак на протест всички подадат предизвестия и после евентуално ги оттеглят, това не означава ли, че по този начин се прави опит да се решат проблеми в конкретното лечебно заведение, но в същото време неуредиците и напрежението в цялата системата ще останат. За нас това не е разумно и затова искаме да излезем всички в един ден и управляващите да чуят исканията ни. Това е поредният вик на съсловието, че повече така не може.

- Обмисляте ли по-крайни мерки, ако от този протест няма ефект?

- Ще следим много внимателно какво се случва, защото това е част от нашите задължения. Във всички декларации сме писали, че ако не сме удовлетворени от постигнатото, запазваме правото да реагираме съобразно позволените в закона действия. А те са ефективен протест при спазване на определени правила и стачни действия, които би трябвало да бъдат организирани от синдикална централа. Съсловната организация няма право да организира стачка, можем само логистично да я подкрепи. Но аз не искам и да си помислям за национална стачка в здравеопазването, защото това ще бъде заплаха за здравето и живота на много хора. Надявам се, че управляващите ще чуят гласа ни и дано направят това, което трябва. Пред здравеопазването буквално има последни месеци, през които нещо може да се направи. Защото, ако колегите от двете отделения в Карловската болница напуснат, то Карлово остава без болница. Ако това се случи и на други места, ще има и други затворени болници. Ако това е начинът да направим болниците по-малко, ние няма да носим отговорност за това.

- От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изразиха позиция, че предложените законодателни промени за регламентирането на самостоятелни практики на медицински сестри и акушерки не са достатъчно обосновани. Обсъдихте ли с личните лекари този въпрос?

- Говорих с д –р Николай Брънзалов и д-р Гергана Николова от БЛС по темата. Тези самостоятелни практики и сега съществуват под една или друга форма. Някои от лекарите в извънболничната помощ не могат да осмислят това, което ние искаме и вероятно се притесняват, че ще отнемем нещо от техните компетенции и съответно пари от НЗОК ще отидат при сестрите. Естествено трябва да бъде намерено финансиране за такъв тип дейност, която е изцяло в извънболничната помощ. Времето показа, че има крещяща нужда от това. Жените нямат достъп до женска консултация, оказана от акушерка, а само от гинеколог, защото най-често акушерката изпълнява секретарски функции, а ние не сме съгласни с това. Детските консултации са изцяло в компетенциите на личните лекари, но нашите претенции са да имаме възможност да комуникираме с майките по отношение на здравословния начин на живот. Ние нямаме право да поставяме диагнози и да предписваме лечение, но можем по правилния начин и с професионална отговорност да изпълним назначената от лекаря терапия. И когато пациентът има към кого да се обърне при такава необходимост, ще е ясно, че грижата е оказана от квалифициран допломиран медицински специалист. В момента тази дейност се върши в доста сериозен обем от немедицински лица, които по една или друга причина са се научили да правят най-елементарни инжекции и превръзки и пациентите някак си не осъзнават опасността от това. Да не говорим за един куп училища за бременни и за родители, които под различни форми се водят от немедицински лица, които евентуално са придобили сертификат за извършване на тази дейност от някое чуждестранно НПО. Това са много сериозни проблеми. Затова ние ще продължим да обясняваме на лекарите от извънболничната помощ, че няма как, нито искаме да отнемем някакви техни правомощия, но държим да имаме възможността да реализираме на пратика това, за което сме учили.

- Изразихте остро несъгласие с идеята за въвеждане на длъжност стажат-медицинска сестра и стажант-акушерка. Имате ли обратна връзка от МЗ ?

- БАПЗГ изпрати в МЗ свое становище по този въпрос, но нямаме обратна връзка. Ще реагираме остро, ако наистина се вземе решение за въвеждането на такива длъжности. Това би било заплаха за обществото и ние като регулатор на професията няма как да не заемем категорична позиция при този риск. Да, и сега има държавен стаж след трети курс, но под ръководството на наставник, студентите нямат право на самостоятелна практика. Също така в свободното си време студенти - медици, медицински сестри и акушерки - работят като болногледачи и не може да се спре, защото е въпрос на лично решение. Но, когато един млад човек кандидатства да учи за медицинска сестра или акушерка и му бъде обяснено, че ще учи 2 години, след което 2 години ще учи и работи едновременно, не вярвам, че ще има много желаещи за тези специалности. Като страна-членка на ЕС България е въвела в своето национално здравно законодателство изискванията на Директива 36/2005 г. на ЕС и Директива 55/2013 г. на ЕС за обучение на студенти от регулираните професии „Медицинска сестра" и „Акушерка" и са постигнати високи резултати в университетското образование за тези професии. Надявам се, че здравият разум ще надделее и няма да се вземат прибързани и необмислени решения.Новата детска болница ще се строи по стария договор Новата детска болница ще се строи по стария договор Ананиев продължава да смята, че изоставеното скеле е правилният вариант
Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА) Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА) Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати НЗОК все още не плаща кислородните апарати Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация Пишат критерии за мозъчната стимулация Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни Сменяме личния лекар до края на юни Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците Очаква се свръхпоток в болниците Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява Психичното здраве на българите не се подобрява Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
1 2 3 ... 244 »