интервю

Изоставаме по броя на ваксинираните срещу грип

24-09-2019 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изоставаме по броя на ваксинираните срещу грипЧетири щама ще ни разболяват тази година, казва д-р Валентина Цанева
Тази зима възрастните хора над 65 години имат право на безплатна имунизация срещу грип. Ще повиши ли това процента на хората, които избират ваксините като най-добро средство срещу заболяването, къде сме ние в сравнение с останалите страни в Европа по този показател и какво да направим, за да се предпазим от усложненията след грип, попитахме д-р Валентина Цанева, д.м. Тя е епидемиолог и консултант по инфекциозни болести в Болница „Тракия", гл. асистент и преподавател в Катедра „Хигиена, епидемиология и инфекциозни болести" в Тракийския университет – Стара Загора.
- Д-р Цанева, ако човек веднъж се е ваксинирал срещу грип и отново се появят същите щамовете, може ли да разчита, че миналогодишната ваксина ще го защити?

 

- Ако старата ваксина можеше да осигури протекция, нямаше да има всяка година нова ваксина, която включва новите ваксинални щамове. Целогодишно се осъществява надзор и изследване на циркулиращите щамове между хора, животни и птици. Във ваксината се включват тези, които е най-вероятно да бъдат причинители на поредната грипна епидемия. Да, има повторения на някои от щамовете, но има и различия. Когато се направи една противогрипна ваксина, имунитетът, предизвикан от нейното поставяне, се изчерпва в рамките на 6 месеца. Дори да има остатъчен имунитет, за съжаление той не е достатъчно надежден и ваксината трябва да се изработи отново и да е съобразена с препоръките от осъществения актуален надзор.

Всички искаме да си направим една ваксинация и тя да действа цял живот, но при прогивогрипните ваксини това няма как да се случи. Причината е, че грипният вирус е много изменчив и генетично неустойчив. При него съществуват два типа антигенни промени, които протичат непрекъснато. Няма как от едната за другата година причинителят на заболяването да остане един и същ, дори името на щама да е същото, защото все нещо в антигенната му структура е променено.

- Кои са новите щамове, които се очаква да ни атакуват през предстоящите студени месеци?

- За грип тип „А" това са „Бризбейн" и „Канзас", а за тип „Б" са „Колорадо" и „Пукет". В България от миналата година се предлагат четиривалентни ваксини, които включват тези 4 щама. Има и тривалентни ваксини, но у нас се прилагат четиривалентните, които са с по-широк обхват.

- Миналата година се оказа, че на пазара няма достатъчно ваксини и много българи не успяха да се имунизират. Тази година ще се появи ли подобен проблем?

- Противогрипната ваксина не е от задължителния имунизационен календар. Производителите и вносителите са частни фирми, които се съобразяват най-вече с търсенето на даден продукт. България обаче остава на последно място сред страните в Европа по броя на хората, които си поставят противогрипна ваксина. Едва между 2 и 4 процента от населението на България го прави. Има слаба тенденция този процент да се увеличава, но сме далече от първенците в това отношение. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ваксиналното покритие за грипна инфекция в страните на Европейския съюз варират от 2 до 72%, (средно 47%).Страните с най-висок ваксинален обхват са Великобритания, Португалия и Испания. България се нарежда сред страните с най-нисък ваксинален обхват, редом с Румъния, Латвия и Естония.

При снабдяването с ваксини за отделните страни се следят тези данни и се предвиждат количества, съответни на ваксиналния обхват от предходните години. Имам информация от едната фирма, която предлага ваксини в България, че са заявени всичко около 75 000 дози, които не са никак много като бройка за цялата страна, като се има предвид, че това е по-малко количество в сравнение с миналата година. Затова, хората, които държат да се ваксинират, не трябва да чакат последния момент, а да го направят най-късно до края на октомври. Това е най-добрият срок за поставяне на грипната ваксина. Тя трябва да се приеме, когато човек е здрав, когато все още няма циркулация на вируси и болни хора около него. Организмът му трябва да получи възможност да създаде стабилен имунитет на спокойствие за поне 2 седмици от деня на имунизацията. Когато дойде пикът на епидемията през декември, януари, февруари или март, той да има добър имунитет срещу заболяването.

- Възможно ли е човек да се разболее от грип, след като се е имунизирал?

- Възможно е, но вероятността е значително по-малка. Освен това, дори заразяването да се случи, грипът протича много по-леко, с по-леки или без никакви усложнения. Никой не може да гарантира 100% протекция срещу изменчивия грипен вирус.

- Доколко грипният вирус е смъртоносен? И по-смъртоносен ли е станал днес, изменяйки се през годините, отколкото преди 20 г.?

- Грипният вирус винаги дава някаква смъртност. По данни на Центъра за профилактика и контрол върху заболяванията средно 40 000 жители на Стария континент всяка година губят живота си заради грипна инфекция. В пъти повече са тежките случаи и хоспитализации. Не може да кажем, че в последните години смъртността от грипните епидемии е по-голяма, защото трябва да отчетем и напредъка на медицината в борбата с тази инфекция. Имаме все по-ефективни противовирусни средства, които имат чудесен ефект, особено ако се приложат още в ранната фаза на грипната инфекция. Ако говорим за смъртност, в историята има описани пандемии, които възникват тогава, когато човечеството се сблъска със съвършено нов и непознат вид на грипния вирус. Изменчивата му природа понякога може да роди напълно нов щам, срещу който човек няма изграден никакъв имунитет. Това се е случило, например, през 1918 година, когато се появява така наречения „испански грип" по време на Първата световна война. Той взема милиони жертви – регистрирани са между 50 и 100 млн. смъртни случаи, което представлява 3-4% от населението на земята по това време и прави тази пандемия една от най-смъртоносните инфекции, с които се е сблъскало човечеството. Една от последните пандемии беше по времето на така наречения „птичи грип", когато и в света, и в България бяха регистрирани повишени нива на смъртност. В такава ситуация бързо трябва да се открие противовирусно средство.

- Как да разпознаем ефективните противовирусни лекарства от тези, които са повече хранителни добавки?

- Има класически противогрипни препарати - т.нар. инхибитори на невраминидазата, утвърдени през последните няколко години, които са с изразено противовирусно действие, като Тамифлу, Реленца и други. Останалите действат преди всичко на симптомите като температура, кашлица. Приложени в първите 48 часа, сериозните противовирусни препарати директно променят курса на инфекцията и имат много добра ефективност. Те обаче се купуват от аптеката само с рецепта и предписание от лекар, който е преценил, че заболяването се дължи на вирусна инфекция.

- Кои са най-уязвимите групи хора?

- Най-уязвими са възрастните хора, особено страдащите от хронични заболявания. Затова в България от тази година личните лекари получават дози противогрипни ваксини. Те са предназначени за безплатна имунизация на рисковите пациенти на възраст над 65 години с хронични, сърдечни, белодробни заболявания и диабет. От ефективността на провеждането на тази кампания до голяма степен зависи с каква статистика ще приключи грипната епидемия по отношение на тежките случаи и смъртността.

Трябва да се знае, че броят на осигурените за тази кампания ваксини също е съобразена с броя на хората, които са склонни да се ваксинират на базата на подадените статистически данни. Затова е възможно на места да се появат повече желаещи да се ваксинират, отколкото са наличностите, особено поради факта, че дозите се осигуряват безплатно.

- Колко струва една такава ваксина, ако решим да си я закупим свободно?

- Обикновено около 20 лева. Хората могат да ги намерят и в аптечната мрежа. Някои аптеки приемат поръчки за доставка, ако ги нямат в наличност.

Много е важно ваксинирането да стане масова практика сред здравните работници в България. В редица Европейски страни, като Белгия, Великобритания и Франция, ваксината се прилага с добро покритие сред здравните работници от много години. Защото, ако едно медицинско лице се разболее, то вече може да разпространи инфекцията сред хората, с които контактува. У нас е направена първата крачка – осигурени са безплатни ваксини за възрастните хора. Да се надяваме, че постепенно тази кампания ще разшири обхвата си, а медицинските лица ще имат все повече лично убеждение, че трябва да се ваксинират срещу грип.Бюджетът на ДОО няма да реши тежките проблеми Бюджетът на ДОО няма да реши тежките проблеми След продължителни дебати и скандали парламентът прие на второ четене бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. Ще реши ли той натрупаните проблеми в сферата, попитахме д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната социална комисия.
Педиатрията беше изоставена повече от 20 години Педиатрията беше изоставена повече от 20 години Проблемите в педиатрията засегнаха цялото общество. След смъртта на 3-годишното дете и напускането на част от екипа, скандалът стигна дори до парламента. Кои са най-сериозните проблеми в здравеопазването в тази област, попитахме д-р Стоян Лазаров. Той е началник на Отделението по детска кардиохирургия в НКБ.
Зъбни протези за всички над 65 г. Зъбни протези за всички над 65 г. На 22 и 23 ноември в Пампорово се състоя Извънреден конгрес на Български зъболекарски съюз. Какво е решено на него, какви услуги ще получат здравноосигурените граждани следващата година и има ли промяна в оралното здраве на българите, попитахме председателя на БЗС д-р Николай Шарков.
Отново ще сме свидетели на тупане на топката и чакане на избори Отново ще сме свидетели на тупане на топката и чакане на избори През 2020 г. здравната каса ще разполага с 400 млн. лв. повече, в сравнение с тази година. Ще помогнат ли допълнителните пари за по-доброто лечение на пациентите, попитахме адв. Андрей Дамянов. Той е зам.-председател на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвт на НЗОК.
Никой досега не е вдигал пътеките толкова осезаемо Никой досега не е вдигал пътеките толкова осезаемо Преговорите за НРД 2020 г. започнаха. Те ще определят правилата, по които ще работят медиците следващата година. Ще се подобрят ли условията в лечебните заведения с допълнителните 200 млн. лв., попитахме проф. Николай Габровски, зам.-председател на БЛС.
Общинските болници да станат защитени Общинските болници да станат защитени Преговорите за НРД 2020 между БЛС и здравната каса започват днес. Те трябва да определят правилата, по които ще работят лекари и болници през следващата година. Ще стигнат ли допълнителните 400 млн. лв. в бюджета на касата да потушат напрежението в сектора, попитахме д-р Неделчо Тотев.
Необходима е „черна кутия“ за лекарските грешки Необходима е „черна кутия“ за лекарските грешки Темата за лекарските грешки отново се появи в общественото пространство. Увеличават ли се делата на пациентите срещу медици, попитахме адв. Мария Петрова, създател на LexМedica, първата специализирана кантора в областта на медицинското и здравно право.
На европейско ниво е българската кардиохирургия На европейско ниво е българската кардиохирургия Всяка година в навечерието на 19 октомври – Деня на българския лекар, обръщаме поглед към нашите медици.  Този път „Лекар на годината 2019" е проф. Пламен Панайотов, началник на Клиника по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Как се става толкова добър специалист, разказа професорът за читателите на clinica.bg.
На всеки 40 секунди човек умира заради самоубийство На всеки 40 секунди човек умира заради самоубийство Всяка година на 10 октомври отбелязваме Световния ден за психичното здраве. Според СЗО до 2020 г. психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност. Какво е психичното здраве на българина, попитахме д-р Захари Зарков, психиатър, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.
Отпадат задължителните нощни дежурства за аптеките Отпадат задължителните нощни дежурства за аптеките Световният ден на фармацевта тази година премина под мотото „Безопасни и ефикасни лекарства за всеки". Успяват ли аптеките да ги осигурят на всички граждани в страната, попитахме проф. Илко Гетов. Той е председател на Българския фармацевтичен съюз.
1 2 3 ... 4 »