интервю

Очакваме увеличение на всички клинични пътеки

12-09-2019 08:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Очакваме увеличение на всички клинични пътекиИзискванията към броя на лекарите и сестрите в стандартите трябва да бъдат съобразени с недостига на кадри
Гореща есен се очертава в здравния сектор. Медиците обещаха да продължат с протестите за по-високи заплати, здравният министър пък каза, че ще представи подробности по предложения от него нов модел на здравно осигуряване. На този фон попитахме д-р Васислав Петров какво се случва в областните болници. Той е председател на сдружението им и директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен.
- Д-р Петров, успяхте ли да вдигнете заплатите на медиците във Вашата болница?

 

- Да. Решението на Съвета на директорите, което беше взето още преди 1 юли, е заплатите да се вдигнат със 100 лв. И на лекарите, и на медицинските сестри. Договорихме това увеличение с персонала и в момента няма напрежение в болницата.

- Това няма ли да доведе до ръст на дълговете на лечебното заведение?

- Ние разчитахме най-вече на допълнителни приходи от увеличението на някои клинични пътеки, но поради летните месеци - юли и август, действително не можем да избием това повишение на работните заплати с ръста на пътеките. През този период болницата има по-малък пациенто-поток. Затова през тези два месеца наистина имаме лек ръст на просрочените задължения.

- Имате ли представа, какво е положението в останалите областни болници?

- Мисля, че нещата са сходни. Предстои ни среща с директорите и там ще стане ясно как вървят нещата при тях.

- Имате ли приблизителбни разчети през следващите месеци колко допълнителни пари ще влязат заради повишението на пътеките?

- Разчетите ги направихме още юли и те показват, че някъде с около 5% ще се увеличат приходите на базата на клиничните пътеки. Ние наистина работим по тези, които имат завишение – ражданията, детските пътеки и ако имаме пациенти, ще увеличим приходите. Наистина очакванията ни са да имаме ръст през тези есенни месеци, когато се върнат пациентите в болниците.

- Приблизително колко допълнителни средства очаквате след повишаване цени на пътеките?

- Очакваме около 75 000 лв. допълнително.

- Общинските и частните болници настояват НЗОК да им изплати надлимитната дейност. Областните лечебни заведения ще се присъединят ли към това искане?

- Имахме обща среща с асоциациите и сдруженията на различните болници в България в началото на август. Още тогава приехме декларация и всички се обединихме около искането да не се изплащат средствата само на тези, които са спечелили делата срещу касата, а на всички. Защото има областни болници, завели такива дела и някои, между които и нашата, вече са спечелени. Смятаме обаче, че е по-добре да се стигне до накякви споразумения между НЗОК и изпълнители на болнична помощ и сумите да започнат да се издължават, а не да се водят дела и касата да плаща големите лихви, след като болниците ги спечелят. А и на самите лечебни заведения да им е по-леко, да не се занимават със съда. Ние настояваме за това и смятаме, че ще бъде по-добре за всички. Ще бъде глътка свеж въздух за нас, ако се изплатят надлимитните средства.

- Колко пари Ви дължи касата за извършена, но неплатена дейност?

- За периода от 1015 до 2018 г. около 880 000 лв. Това ще стабилизира болницата, защото нашите просрочени задължения са в рамките на 550-600 000 лв. Няма да имаме просрочия, което е много добре.

- Как стои въпросът с кадрите? Успявате ли да си „вържете" екипите?

- Трудно се справяме, опирайки се на пенсионерите. Но ако те решат в близките години да излязат от болницата, ще стане много тежко.

- Колко места за специализанти сте заявили?

- Заявили сме 36 места.

- От тях има ли такива по държавна поръчка, заради които държавата ще подпомага базите за обучение?

- Чакаме да разберем как точно ще става това. Все още не са ни казали. Ние сме готови да сключим договор с всеки от тях, за да остане на работа при нас. И досега сме предлагали на специализантите, които се обучават при нас, да сключат договор с болницата и дори поемаме теоретичните курсове и командировките за тях. Имаме няколко такива колеги с договори, а някои даже вече се изпълняват. Лекарите взеха специалност и останаха в болницата.

- Със сестрите как е положението?

- Със сестрите също е тежко положението, въпреки че ние имаме филиал на университета на наша територия. Но от завършилите момичета засега нямаме нито едно заявление за започване на работа.

- Есента ще продължи обсъждането на новия здравен модел. Какво е мнението Ви за демонополизацията на НЗОК?

- Аз продължавам да твърдя, че демонополизация на касата без вливане на нови финансови средства, няма да доведе до нищо положително в здравната система. Хубаво е да има конкуренция в плащането, изобщо касата да работи в по-конкурентна среда, но трябва да се добавят средства, защото ако останат само тези, по никакъв начин няма да се подобрят условията на работа в болничната помощ.

- Предвижда се намаляване на основния пакет медицински услуги. Смятате ли, че Вашите пациенти ще си направят допълнително здравно застраховане?

- Ако наистина пакетът с услуги се намали, би трябвало да се застраховат допълнително, защото другият вариант е да плащат кеш, а това е по-тежко. Важно е как това ще бъде направено и как ще се обясни на населението, защото за тях действително едно доброволно застраховане ще бъде много по-добро нещо, отколкото да вадят пари в момента, в който се разболеят. Ако действително моделът тръгне в тази посока с допълнително вливане на средства, смятам, че ще има ефект.

- Появи се информация, че няма да се закриват болници, но малките могат да се включат в големите? Това ще подобри ли възможностите за лечение на пациентите във Вашия регион?

- Болницата в Сливен има разкрито отделение в Котел, където общинската болница беше закрита още преди години. За областните болници това е нещо сложно, защото там липсва достатъчно персонал и е трудно едно отделение да изпълнява своите функции в пълен обем. Все пак намерихме вариант и отделението в момента работи и обслужва жителите на котелската община. Така че ако се реши подобно нещо, е възможно да се получи.

- Предстоят преговорите за НРД 2020. Какво ще поискате като областни болници?

- Очакваме в НРД да се договори увеличение на повече клинични пътеки. Четох, че има предложение от БЛС в рамките на седващите три години да се направи поетапно увеличение всяка година с 5 и повече процента на клиничните пътеки. Това ще помогне на болниците, с оглед на постоянно повишаваната минимална работна заплата и съответно нарастващите правилни искания на персонала за по-високи възнаграждения. По този начин ще стане предвидимо бъдещето на болничната помощ и въобще на финансирането на здравеопазването.

- А нещо конкретно за областните болници?

- Увеличението на клиничните пътеки е важно за нас. Другото, което е от голямо значение, са новите медицински стандарти. Очакваме да видим какви изисквания ще поставят те, защото при тази липса на кадри, разчитаме да бъдат съобразени с нашите възможности. Настояваме изискванията към броя на лекарите и сестрите да бъде намален, за да можем да работим. Ние ще внесем и писмо в НЗОК, с искане да признават и лекарите, които работят на втори трудов договор в болниците или пък се трудят на по-малко от 8 часа. Защото в момента те нямат никакви взаимоотношения с касата. Ще настояваме това да отпадне. Имаме пенсионирани колеги, които не искат вече да са на цял работен ден. Идват и работят по 4 часа, а за касата те се ясяват нещо като призраци, въпреки че са с дълъг стаж и може би са едни от най-добрите специалисти в своята област. Ние дори не можем да им напишем имената, трябва да се дублират от друг лекар, за да се отчете дейността им.

-Архитектите са против сградата за детска болница Архитектите са против сградата за детска болница Според тях недовършената постройка е опасна и не отговаря на изискванията
Жена е забравена 6 часа в скенер Жена е забравена 6 часа в скенер Случаят е от болницата в Павликени
НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски НЗОК платила 18.8 млн. на НАП за събиране на вноски Здравната каса е единствената институция, която заплаща такса за тази услуга, става ясно от доклад на Сметната палата
10 % от приетите с инфаркт умират 10 % от приетите с инфаркт умират За първото полугодие на годината хоспитализираните с остър инфаркт в страната са 5 889 души
Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА) Сестрите с месец отсрочка за МЗ (ОБНОВЕНА) След като отказаха да излязат от сградата на министерството, те стигнаха до консенсус с министър Ананиев
Промениха Наредбата за медицинските изделия Промениха  Наредбата за медицинските изделия  С тях се въвеждат условия и ред за съставяне на списък на тези изделия и за определяне стойността им
20 акта за нарушения в детското хранене 20 акта за нарушения в детското хранене Проверени са 2462 кухненски блокове към градини, ученически бюфети и столове
Трима конкуренти за Детска болница Трима конкуренти за Детска болница До 40 дни ще стане ясно кой от участниците, подали оферта, ще бъде одобрен
Болниците не разкриват лекарските грешки Болниците не разкриват лекарските грешки Системата за обезщетяване на пострадалите пациени е направена така, че да не стимулира здравната система да се освобождава от такива специалисти, каза проф. Даниел Вълчев
ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни ВМА с най-мощния лазер за разбиване на камъни Апаратът позволява извършването на голям брой минимално инвазивни операции
1 2 3 ... 169 »