На тезгяха

Шест болници подготвят продажби

19-10-2016 09:28
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Шест болници подготвят продажби  За последните две години държавни клиники са се разделили с повече имоти, отколкото през предходните седем
Продажбата на имоти, които не се използват в медицинската дейност, се оказва все по-атрактивна дейност за закърпването на финансовите резултати на държавните болници. Резултатът от нея обаче често се оказва спорен с оглед на крайните постъпления в касичките на клиниките.

Шест лечебни заведения чакат на опашка, за да получат разрешение за продажба на различни обособени части, които не им трябват, показва справка на здравното министерство за clinica.bg. Сред тях са УМБАЛ „Александровска", УМБАЛ „Свети Георги", "Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация - Цар Фердинанд I" в село Искрец, УМБАЛ „Д-р Г.Странски", „Специализирана болница за рехабилитация – Котел", Детска специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на белодробни болести "Царица Йоанна" в Трявна, МБАЛ „Д-р Тота Венкова".

Това обаче не са единствените болници, които се разделят със свои имоти като дворове, бараки или други терени в името на намирането на средства за инвестиции или покриването на все по-увеличаващите се дългове. Само през първите девет месеца на тази година одобрение за продажби получиха пет клиники, сочат данните на здравното ведомство. Това са „Специализирана болница за рехабилитация - Тузлата", „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс", „Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Пантелеймон – Ямбол" , „Многопрофилна областна болница за активно лечение "Д-р Стефан Черкезов" и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги". На практика цифрата е толкова за цялата миналага година. От 2008 до 2015 г. пък има общо 9 обявени продажби на имоти на държавни болници.

Очевидно е, че интерсът към тази дейност се увеличава, но резултатите от нея отново остават неясни. Това не е само заради обичайните съмнения, че цената на продажбите не е най-добрата, която може да се получи. Причината е, че в повечето случаи постъпленията от обявените имоти на търг са изключително ниски и едва ли могат да помогнат в набавянето на нова апаратура или погасяването на дългове за милиони левове.

Само две сделки за последните осем години са надвишили един милион лева. И двете са осъществени в най-голямата болница в страната „Св. Георги" в Пловдив. Това е и лечебното заведение, което се е разделило с най-много имоти през годините. Едната сделка е продажабата на Клиниката по хематология през 2011 г. Сградата е била с площ 636 кв. метра и е дадена за 1.2 млн. лв. По същото време от болницата са се разделили и с част от административна сграда с площ от 244 кв. м. за 540 хил. лв. Втората сделка над милион е осъществена през миналата година – продадена е сграда с площ 1142 кв. м. за 1.2 млн. лв.

За всички осем години има още няколко сделки, чиито размер надвхърля поне сто хил. лв. и финансовите постъпления действително биха могли да помогнат за осигуряването на по-евтина апаратура или ремонт. В МБАЛ Симистра например са получили 255 хил. лв. през 2011 г. за двор с площ 3779 кв. м. В СБР „Национален комплекс" са влезли 186 хил. лв. за масивна сграда в Хисар през 2009 г. В „Г. Странски" през миналата година също са се разделили с имот от 450 кв. м. за 100 хил. лв.

Ако изключим тези няколко продажби обаче, всички останали сделки са в диапозана на няколко десетки хиляди лева. Безспорно класацията оглавява продажбата на част от административна сграда от 47 кв. м. в „Тузлата" за 1520 лв.

Не малка част от разрешенията за продажби на имоти все още не са осъществени. Въпреки че има 19 решения на Министерски съвет за съгласие за продажба на недвижими имоти на държавни лечебни заведения, 7 от тях не са реализирани, отчитат от здравното ведомство. Основната причина за това е липса на инвеститорски интерес, добавят от там.Варна планира нова инфекциозна болница Варна планира нова инфекциозна болница Това е един от вариантите за спасяване на тубдиспансера в града
НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани МЗ си поръчва нови дивани Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
1 2 3 ... 227 »