Проект

Покриват дефицита на НЗОК с бюджета за 2017

17-10-2016 17:22
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Покриват дефицита на НЗОК с бюджета за 2017  И през следващата година касата няма да сключва договори с нови болници
Дефицитът на здравната каса да се покрие с пари на фонда за следващата година. Това предвижда проектът за бюджет за 2017 г, който предлага НЗОК. Tой бе обсъден и приет от Надзорния съвет на фонда тази вечер. Проектът е изготвен според инструкциите на министерство на финансите.

Около 54 млн. лв. няма да достигнат на здравната каса, за да се разплати с болниците и аптеките по предварителните данни. Дефицитът е изчислен след прилагането на всички компенсаторни мерки като преизпълнението на приходите и пренасочването на собствени средства от икономии. Идеята е тези средства да се дадат от резерва на НЗОК за 2017 г. Според проекта на фонда той трябва да възлиза на 341 млн. лв. Освен за разплащането на стари задължения средствата в него се планира да отидат за болници и лекарства, тъй като отново заложените средства по тези пера са по-малки от очаквания разход.

Общо 1.4 млрд. лв. са предвидени за клиниките през следващата година при положение, че през тази се очаква да се усвоят 1.62 млрд. Затова от здравната каса са категорични, че заложените средства няма да стигнат и ще се наложи от резерва да се пренасочат около 143 млн. лв. Изчисленията са направени при положение, че няма да се увеличават цените на дейностите, за които плаща касата.

Аналогична е ситуацията с лекарствата. При очаквани разходи от близо 1 млрд. лв. за тази година, за догодина се залагат 834 млн. лв. Поради тази приична от резерва се планува да се дадат 178 млн. лв. общо за медикаменти за домашно лечение и онкологични заболявания. В тези средства са планирани около 16 млн. лв. за покриването на нови молекули, които едва ли ще са достатъчни.

При останалите пера като извънболничната помощ и медицинските изделия не се предвиждат големи дефицити. Общо приходите в бюджета на касата за 2017 г. се очаква да бъдат 3.4 млрд. лв. Съответно разходите за здравни дейности са 3.02 млрд. лв. или с около 220 млн. повече в сравнение с тази година. Тяхното разпределение е направено пропорционално на недостига на средства за покриването на дейностите през настоящата година, уточняват от касата. Това означава, че най-много пари от тези 220 млн. лв. се пренасочват отново за болниците и медикаментите.

Въпреки това има опасност бюджетът на фонда да не стигне и догодина. Затова от касата искат да се въведат нови ограничения или да се удължи действието на някои от сегашните рестриктивни мерки. Една от тях е забраната да се сключват договори с клиники, които са получили разрешение за дейност през 2017 г. Освен това се запазва разпределението на средствата по региони и оттам по болници, което води до финансовото лимитиране на дейността на клиниките. Друго предложение за промени е да се даде възможност на касата да прекратява договори с болници, ако са констатирани нарушения на медицинсската дейност, въпреки че те обжалват актовете в съда. Също така контрольорите на фонда да имат повече възможности за инициирането и извършването на проверки на клиниките. От НЗОК предлагат още да отпадне забраната членовете на Надзорния съвет да получават заплата от фонда. По този начин обаче представителите на пациентите, синдикатите и работодателите могат да станат зависими от държавата.

Цифрите

Перо                                            хил. лв. 
Разходи за 2017 г. общо 3 448 762,0

Здравноосигурителни плащания 3 032 000,5

Първична извънболнична помощ 180 017,0

Специализирана извънболнична помощ 201 542,0

Дентална помощ 123 000,0

Медико-диагностична дейност 70 441,0

Лекарства за домашно лечение 593 006,0

Лекарства за рак в болнииците 241 597,6

Медицински изделия 80 000,0

Болнична медицинска помощ 1 479 728,9

Други здравноосигурителни плащания 62 668,0

Резерв 341 381,6

Проект на бюджета на НЗОК за 2017 г.Варна планира нова инфекциозна болница Варна планира нова инфекциозна болница Това е един от вариантите за спасяване на тубдиспансера в града
НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани МЗ си поръчва нови дивани Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
1 2 3 ... 230 »