Продължава ликвидирането на общинските болници

26-08-2019 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Продължава ликвидирането на общинските болнициИ в периферията на страната има хора, които се нуждаят от нормално здравеопазване, казва д-р Тотев
Здравното министeрство предлага обучението на студентите и специализантите да става само в болници II-ро и III-то ниво. Как се възприема това от малките лечебни заведения, какво се случва в тях след увеличението на цените на някои клинични пътеки, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на Сдружението на общинските болници и директор на МБАЛ Чирпан.
- Д-р Тотев, промени в наредба на министерството предвиждат студентите да се обучават само в болници II-ро и III-то ниво. Какъв е Вашият коментар?

 

- В последно време непрекъснато се правят неща, които все повече ограничават малките болници. Ние и без това нямаме достатъчно кадри, заради миграцията им към по-големите градове, където получават по-високи заплати, но сега съвсем няма да можем да ги набавим. Вместо да направят така, че да се осигурят необходимите лекари и сестри, а оттам и медицинската помощ за населението в отделните региони, по всякакъв начин се опитват да ни пречат и да ни ликвидират накрая. Във Франция и другите европейски държави се дават стимули на медиците, за да работят в неатрактивни практики, а при нас е точно обратното.

- Смятате, че по този начин няма да можете да осигурите млади кадри на болниците?

- Абсолютно, защото като нямаме право да обучаваме студенти и специализанти, дори да са от нашите градове, трябва да ги пратим в някоя по-голяма болница и те ще си останат там. Няма да се върнат при нас. Като казвам, че всичко това е насочено само с цел да ни ограничават, ще ви дам и пример. Всички лекари, които сега са в активна професионална възраст, сме обучавани по старата наредба за специализациите, която ни задължаваше да работим по места. Започвахме в болници като нашата и останалите малки лечебни заведения, след това ходехме в окръжната болница и си провеждахме необходимия брой месеци специализацията, след това заминавахме за София. Накрая се явявахме на изпит за специалност. Може да звучи самонадеяно, но смея да твърдя, че всички успяхме да се изградим като добри специалисти. Говоря за поколения лекари, а не за обучение през 1-2 години. Сега се търсят нови, все по-сложни начини да се специализира. Вече министерството щяло да плаща, да казва къде да работят младите колеги и така нататък. Все неща, които на практика правят добиването на специалност все по-сложно и по-трудно. Затова много млади хора просто отиват да учат в чужбина, вместо да се занимават с поредните наши глупости. Освен това специализантите в момента нямат никакви права да работят самостоятелно, въпреки че те са завършили медицина. Трябва някой да им наднича над рамото, да правят всичко под ръководството и наблюдението на лекар. Това усложнява много нещата и на практика им пречи.

- Продължава ли да се задълбочава проблемът с кадрите в общинските болници?

- Разбира се. Просто тези, които работеха, един по един си отват. И то не в посока зад граница, а отиват там, от където никой не се е върнал. Напрежението и нормативните неуредици ги изпращат по-бързо, защото не умират от старост, както се казва, а от различни заболявания заради „спокойния" начин на живот – рак, сърдечно-съдови, инсулти. А и вече хората са на възраст, а млади не идват. Явно са избрали този начин, за да ни затворят.

- От юни работите с повишените цени на клиничните пътеки. Отчитате ли увеличение на приходите в общинските болници?

- Това беше поредната заблуда, която лансираха. При нас пътеките се вдигнаха с 10%, при болниците II-ро и III-то ниво на компетентност – с 30%. А уж всичко се правеше заради протестите на общинските болници и на медсестрите. Това, което се случва, си е направо подигравка. Пътеките са вдигнати козметично и ние трябва да въртим оборот, само че от къде да дойдат тези пациенти, като хората в малките градове намаляват? Разбирате, че едно повишение на някои пътеки с 10%, не може да доведе до увеличаване на заплатите с 40%, каквото трябва да направим, за да достигнем нивата, записани в Колективния трудов договор.

- Успяхте ли изобщо да увеличите заплатите на сестрите и лекарите и с колко?

- Да, направихме го от морална гледна точка, защото тези хора заслужават, но то е за сметка на трупане на дългове. Просто преливаме от пусто в празно. От едно канче взимаме и разсипваме в 10 дгуги, но накрая в него не остава нищо. Трябваше да ни вдигнат цените на пътеките с 20-30%, за да можем да дадем заплатите, които са записани в КТД. Тези 950 лв. начална заплата за медицинските сестри за нас е недостижимо ниво и за обозримото бъдеще. Като сложите по 30 години трудов стаж, нощни дежурства и т. н., една сестра трябва да вземе над 1500 лв., което е много добре. Само че ако на тях дадем толкова, на лекарите трябва възнагражденията да отидат доста по-нагоре, и накрая, като удариш чертата излиза, че имаш бюджет от 100 000, а трябва да дадеш 110 000 само за заплати. И не остава нищо за лечение, консумативи, отопление, вода, ток, ремонти на апаратура. Никой не ни плаща режийните и дълговете тръгват нагоре. Така че нещата са ясни – искат колкото се може по-бързо да ни махнат от здравеопазната система, само че това няма да стабилизира финансите в сектора. Не сме ние тези, които правят големите разходи.

- Каква част от парите за здраве отиват за общинските болници?

- Нищожно малко са на фона на милиардите за здравеопазване. Не мога да кажа точно, сега след увеличението на някои клинични пътеки, какъв процент ни се пада. Но общинските болници са около 74, ако сложим средно по 3 млн. лв. бюджет на всяка, въпреки че има доста, които работят и с по-малко пари, можете да изчислите приблизително за каква сума става въпрос. В същото време с този ресурс се осъществява медицинската помощ на 2.5 млн. население. Осигуряваме им спешността, освен това те са възрастни хора, с няколко заболявания и идват при нас по 2-3 пъти годишно. Ако трябва да се лекуват в голямата областна болница, не мисля, че тя ще може да ги поеме като контингент. А и те не могат да отидат, защото трябва някой да ги закара и да ги върне, а младите не са тук. Затова възрастните ще останат без възможност за навременна медицинска помощ. Ще отиват в голямата болница само при спешен случай, когато заболяването е напреднало и изходът е ясен.

- Министерството забрани да се доплаща за дейности, които се покриват от НЗОК, но в същото време регламентира официално плащанията за други услуги. Това засяга ли общинските болници?

- При нас доплащане няма - нито за дейности, които се покриват от касата, нито за избор на екип, нито за нищо. Имаме само такси, като по-голямата част от нашите пациенти са освободени и от тях. А това е един ресурс, който можеше малко да ни помогне. Само че хората са бедни или възрастни, и са освободени от потребителска такса. Трябва да водим дела с тези, които не са освободени и не си плащат, но ние не сме го парвили и няма да го напарвим, защото на босия, какво да му вземеш. Според мен тези промени, които прави министерството, развързват доплащането, но отново за големите болници, където то и сега е навсякъде. Какво означава да вземеш 2500 лв. за избор на екип при раждане? Аз 10 лв. да поискам на нашите родилки, те ще се изсмеят.

- Какво смятате да поискате като промени в новия Национален рамков договор?

- През септември ще направим среща на Сдружението на общинските болници, като една от темите ни е НРД 2020. Ще настояваме да се увеличат цените на клиничните пътеки, по които работим. Помолили сме колегите да поискат предложения от началниците на отделения, за да може да променим някои от изискванията към нас, въпреки че не вярваме, че нещо ще се направи. Защото министерството и съсловните организации се хванаха ръка за ръка и се застъпват само за големите болници. Сега трябва да излязат и новите стандарти. Ще се постараем и там да имаме по-активно отношение, защото уж щяха да са по-облекчени, но и това не става. Засега не мога да кажа конкретни неща, за които ще настояваме, защото не знам какво е необходимо да се промени в неврологията, хирургията, вътрешните болести. Това ще го помислят специалистите от тези области. Най-общо ще поискаме изискванията в пътеките да бъдат адаптирани към нашите болници и към това, че и в периферията на страната има хора, които се нуждаят от нормално здравеопазване.Общинските болници да станат защитени Общинските болници да станат защитени Преговорите за НРД 2020 между БЛС и здравната каса започват днес. Те трябва да определят правилата, по които ще работят лекари и болници през следващата година. Ще стигнат ли допълнителните 400 млн. лв. в бюджета на касата да потушат напрежението в сектора, попитахме д-р Неделчо Тотев.
Необходима е „черна кутия“ за лекарските грешки Необходима е „черна кутия“ за лекарските грешки Темата за лекарските грешки отново се появи в общественото пространство. Увеличават ли се делата на пациентите срещу медици, попитахме адв. Мария Петрова, създател на LexМedica, първата специализирана кантора в областта на медицинското и здравно право.
На европейско ниво е българската кардиохирургия На европейско ниво е българската кардиохирургия Всяка година в навечерието на 19 октомври – Деня на българския лекар, обръщаме поглед към нашите медици.  Този път „Лекар на годината 2019" е проф. Пламен Панайотов, началник на Клиника по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Как се става толкова добър специалист, разказа професорът за читателите на clinica.bg.
На всеки 40 секунди човек умира заради самоубийство На всеки 40 секунди човек умира заради самоубийство Всяка година на 10 октомври отбелязваме Световния ден за психичното здраве. Според СЗО до 2020 г. психичните разстройства ще се наредят сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност. Какво е психичното здраве на българина, попитахме д-р Захари Зарков, психиатър, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.
Отпадат задължителните нощни дежурства за аптеките Отпадат задължителните нощни дежурства за аптеките Световният ден на фармацевта тази година премина под мотото „Безопасни и ефикасни лекарства за всеки". Успяват ли аптеките да ги осигурят на всички граждани в страната, попитахме проф. Илко Гетов. Той е председател на Българския фармацевтичен съюз.
Клиничните проучвания теглят медицината напред Клиничните проучвания теглят медицината напред Все повече нови лекарствени продукти и модерни терапии навлизат в медицината. Всички те преминават през клинични изпитвания, преди да се появят в аптеките. Как се справяме ние в тази област, попитахме д-р Борислав Борисов, председател на Българската асоциация по клинични проучвания.
Изоставаме по броя на ваксинираните срещу грип Изоставаме по броя на ваксинираните срещу грип Тази зима възрастните хора над 65 години имат право на безплатна имунизация срещу грип. Ще повиши ли това процентът на хората, които избират ваксините като най-добро средство срещу заболяването, попитахме д-р Валентина Цанева, епидемиолог и консултант по инфекциозни болести в Болница „Тракия".
Имунизациите ще се отчитат електронно от 2020 г. Имунизациите ще се отчитат електронно от 2020 г. Промени в имунизационния календар предизвикаха недовлство от страна на общопрактикуващите лекари. Изгладени ли са различията и какви са изискванията към медиците във връзка с първия учебен ден – 15 септември, попитахме доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Затруднява се достъпът на пациентите до нови лекарства Затруднява се достъпът на пациентите до нови лекарства Здравното министерство предложи няколко проекта за промени в законодателството, свързани с лекарствоснабдяването у нас. Ще улеснят ли новите правила остъпа до лекарства на населението, попитахме Деян Денев, директор на ARPharM.

3 млн. лв. е дала НЗОК за лечение на деца в чужбина 3 млн. лв. е дала НЗОК за лечение на деца в чужбина От 1 април Център „Фонд за лечение на деца" беше закрит и дейността му вече се изпълнява от специална структура в здравната каса. Какво се случва с подадените молби и къде се лекуват малките пациенти, попитахме д-р Галя Йорданова. Тя е директор на дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност".
1 2 3 ... 4 »