Интервю

Увеличението на бюджета-само за клинични пътеки

12-08-2019 06:07
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Увеличението на бюджета-само за клинични пътекиОчаква се около 80 млн. излишък в болничната помощ, настояваме с тях да се изплати надлимитната дейност, казва д-р Иван Маджаров
Преговорите за Националния рамков договор наближават. За какво ще настоява БЛС, има ли нужда доплащането от освобождаване, както поискаха от няколко болнични асоциации и какъв трябва да бъде новият здравноосигурителен модел попитахме д-р Иван Маджаров, председателят на БЛС.
- Д-р Маджаров, очаква се през септември да започнат преговорите за новия НРД. За какво ще настоява  БЛС ?

- Тази година ще приложим по-различен подход. Разпратили сме писма до всички бордове, дружества и регионални колегии и сме ги уведомили, че до 15 септември трябва да направят своите писмени предложения за преговорите. Всички постъпили официално в деловодството на БЛС предложения ще бъдат групирани по специалности или общи политики. Контактната група, която ще бъде одобрена от Управителния съвет, ще води разговори с ръководството на НЗОК на база на тези предложения, а не по някакво лично усмотрение. Целта е да няма съмнения, че някой, който участва в преговорната група прокарва свои идеи и виждания. Преговарящите трябва да са добри в преговорите, а не да бъдат генератори на идеи, защото предложенията трябва да идват от по-широка група и да следват по-глобални цели. Другата важна промяна е, че обсъжданията с НЗОК ще се водят задължително в присъствие на техен представител, който може да взима решения - управител, подуправител или член на Надзорния съвет. Досега срещите по специалности се водеха с експерти, а ефектът беше нулев, защото те не могат да взимат решения.

Колкото до самия НРД няма да отстъпим от две, вече завоювани неща - средствата по отделните параграфи да не могат да се прехвърлят от едно перо в друго и бюджетите на болниците да бъдат минимум 9-месечни. Смятам, че това улеснява значително лечебните заведения, защото не се притесняват, че ако този месец не си усвоят парите, ще ги загубят.

- Ще искате ли увеличение на клинични пътеки и кои?

- Категорично ще настояваме, колкото и да бъде увеличението на бюджета на НЗОК, цялата сума да е за повишаване на цените на клиничните пътеки. Не сме съгласни дори и 1 лв. да се вложи в увеличение броя на хоспитализациите или прегледите, които са достатъчно раздути. Крайно време е вече да се говори за ръст на цените, защото тези пътеки, които не са увеличавани много години или само с 1 левче, водят до бърнаут при колегите, които за да си изкарат прехраната трябва да работят все повече и повече на цени от преди 6-7 години. Имаме идея да използваме системата за остойностяване, която беше изработена от специална комисия на БЛС преди три години. Ще направим анализ, за да установим кои са най-недооценените пътеки и ще се насочим към тях. За тези, които са свръхоценени, няма да предлагаме намаляване на цени. Но пропорцията през следващите години постепенно да трябва да се възстанови и да се доближи до тази в европейските страни.

- Кои са най-недооценените клинични пътеки?

- Има пътеки, които по една или друга причина водят до много ниски заплати. Ако цената е 500 лв., от нея 20% са за лекарски труд, което означава 100 лв. А при други, които са 1000 лв., съответно специалистът получава 200 лв. Така едни колеги получават два пъти повече от други, каквито и да са разходите по отделните специалности. Затова или трябва да запишем минимална сума за труда на лекаря, за да се гони пропорция или постепенно да увеличаваме цените на най-евтините пътеки. Такива са пулмологичните, педиатричните, инфекциозните болести, неврологични. Специалности, които са изключително изоставени. Тази година успяхме два пъти да вдигнем цената на раждането. Моята амбиция е да се достигне една реална стойност и така да се гарантира на жените, които раждат в България, че няма да бъдат изнудвани с допълнителни средства или поне не толкова, колкото в момента. Истинската цена за раждане трябва да бъде минимум 1500 лева. Няма как цената да е 500 лв. и да няма доплащане, защото за целия екип от няколко специалисти остават да си разпределят 100 лв.

- Управителят на НЗОК Д-р Дечо Дечев предложи в новия НРД да се регламентира пациентите да получават редовна справка с извършените прегледи и манипулации. Какво е вашето мнение?

- Идеята е добра, но трябва достъпът трябва да е изключително улеснен. Тази информация е достъпна и в момента, но пациентът трябва да е много изкушен от нея, за да поиска код и да намери тези данни. Доста сложно е, затова трябва да се направи лесно и удобно- като си отвориш телефона и да можеш да видиш тази справка. Но това пак е свързано с Единната електронна информационна система. И пациентът, и лекарят трябва да имат достъп до своите данни, НЗОК и МЗ да виждат глобалната картина, а НОИ и НАП да са в постоянна връзка дали някой лежи в болница. На парче не стават нещата.

- Различни болнични асоциации излязоха с общо становище, в което искат „освобождаване на доплащането". Всъщност в момента какви ограничения има?

- За мен думата „освобождаване" е неточно подбрана. Няма какво да се освобождава, хората доплащат немалко и сега, но проблемът е че няма регламент за това. Колегите вероятно имат предвид, че в момента на обществото се обяснява как всичко е безплатно и когато на човек му се наложи да влезе в болница научава с учудване, че има дейности за които трябва да заплати. Затова трябва да е ясно какво включва т.н. основен пакет, в който всичко е безплатно и да се посочи отделно с Приложение 2 на Наредбата на МЗ кое се доплаща. И всичко това да е ясно на обществото. Защото е много погрешно да се твърди, че за нищо не се плаща и после да оставиш пациента да се бори с действителността, която е друга. МЗ ясно трябва да каже на хората, че с здравната вноска от 8% не покрива всичко.

- Не трябва ли да има и някаква мяра доплащането, в момента се искат пари за доста „екзотични" услуги в болниците и спазва ли се и таванът за избор за екип ?

- Разбира се, че трябва да има мяра. Този хаос се случва, защото няма реална конкуренция между лечебните заведения. НЗОК разпределя едни бюджети и реалното остойностяване на дейностите не е такова, каквото трябва да бъде. В целия свят, ако отидеш в най-върховата болница и при най-добрия специалист сумата ще е трицифрена. Самата наредба, която слага таван на избор на екип е погрешна. Не може в болницата X, където работи колега с еди каква си квалификация и в болницата Y, където работи професор на световно ниво, търсен от пациенти дори и от чужбина, доплащането да бъде еднакво. Това е грешно послание към цялото население - ние ви осигуряваме всичко безплатно и всички наравно. Не говоря за случаите, в които изобщо не искаш да избираш екип, но ти се подава бележка с покана за това. Но посланието към цялото население - „ние ви осигуряваме всичко безплатно и всички наравно" е грешно.

Трябва да имаме равен достъп за базово здравеопазване, и тези, които искат и могат да си позволят повече да имат възможност да си платят. Затова при представения нов здравноосигурителен модел отново с равни вноски, няма и конкуренция. Има 4 млрд., които ще бъдат разпределени между 4 фонда. Заради административните разходи дори сумата ще е по-малка, защото ще има 4 пъти повече администрация, портиери, шофьори и други и така парите за здравеопазване ще са по-малко.

-Искате да кажете, че на практика при така представения модел парите за лечение ще намалеят?

-Категорично и не съм съгласен да се повтаря, че ще останат същите. Освен това те ще бъдат плащани след известен период от време и на болниците ще бъде изключително трудно ще си вземат парите, защото нищо не пречи на застрахователя да не ти плати.

-Представената концепция ограничава ли правомощията на БЛС в договарянето на правилата за работа?

- Разбира се. Казали сме, че няма да мълчим. С този модел сякаш се посочва, че в системата има два основни проблема - НЗОК и БЛС. Но това не е така. Правилата и наредбите ги пише друг. НЗОК е платец, а ние се борим за общите права като изпълнители на медицинска помощ. Защо болниците не трябва да имат печалба, а сега с лека ръка регламентираме, че частните застрахователни фондове трябва да имат, преди дори да са похарчили и 1 лв. за лечение? И кой гарантира, че когато застрахователят представи на пациента договор само с определени болници, човекът ще може да иде при лекаря, който е избрал, ако той да не работи в посочения списък? Реално пациентът дори не може веднага да смени и фонда, защото има това право веднъж годишно. И питам още с какво общопрактикуващият лекар е по-долу, че всеки може да го смени само като се премести от едно населено място в друго? Как ще бъдат защитени пациентите и лекарите?

Има и друг момент. Ако НЗОК беше само здравноосигурителна каса и не и бяха вменени много функции, които са задължение на МЗ, вероятно появата на много застрахователи нямаше да е толкова притеснителна за обществото. Но кой застраховател ще се заеме с тези функции на НЗОК -да проследява имунизации, плащания в чужбина и т.н. В момента много неща, които са държавна политика се плащат с парите на здравноосигурените. За този модел може да се твърди, че е солидарен, но всъщност няма да бъде, защото НЗОК не може да прави печалба, а основната задача на дружествата е да печелят.

-Какъв ще е работещият модел за България според вас?

-Здравеопазването е консервативна система. И тази мантра, че всички са недоволни обижда всички добре работещи лекари, както и пациентите, които са доволни. В кампанията ни „Добрата дума лекува" получаваме десетки снимки и благодарности, които потвърждават това. Всъщност нищо не налага деструктуриране на сегашната система. Тя просто трябва да бъде снабдена с необходимите инструменти, за да работи по-оптимално. Нека направим остойностяването и електронната система. Нека се каже кое не може да бъде платено с 8%-ната вноска и да се изведе в отделен списък. Така хората ще могат доброволно да се застраховат, за тези медицински услуги, които не са безплатни. И тогава ще стане ясно, че всъщност не е никакъв проблем, ако дадено частно дружество предлага по-добри пакети, пациентът да предпочете да се застрахова изцяло там и да спре да се осигурява в НЗОК. Такъв беше и един от първоначалните варианти. Има осигурителни фондове, които постепенно щяха да се превърнат в конкурент на НЗОК. Защото всички знаем, че трябва да си задължително здравноосигурен, но не казано, че трябва да е непременно в НЗОК. Това е работещият модел за България, всичко друго е някакви химери за богати държави. Да не говорим, че ние не сме изпълнили основни изисквания като ефективен контрол и въвеждането на е-система. Действащите системи в самите лечебни заведения са изключително ефективни. Просто някой не иска да ги свърже.

-НЗОК направи стъпка напред в изплащането на надлимитната дейност. Удовлетворява ли ви това?

- Ще настояваме на НЗОК да плати доказана надлимитна дейност на всички болници, а не само на тези, които са спечелили дела. С какво са по-грешни областните и общинските болници, затова че не са могли да заведат дела, защото нямат тези средства. Стана ясно, че за първите 6 месеца на годината има неусвоени 68 млн. лв. за болнична помощ, в летните месеци очакваме да има още около 20 млн. лв., което означава, че ще станат минимум 80 млн. лв. Ние не искаме още пари, а именно с тези неусвоените средства да се плати надлимитмата дейност. Така веднага ще се даде глътка въздух болниците, особено на общинските. Те ще са по-спокойни, когато преговарят с кредитори, защото ще знаят, че очакват постъпление. И на второ място – така излишъкът няма да се отразят върху бюджета за следващата година. Защото, ако ние заложим тези 80 млн. като повишение на цени за последните три месеца, то за следващата година трябва да ги умножим по 4 и да се осигурят 320 млн. лв. Затова пак казвам БЛС не искаме допълнителни пари, настояваме поетапно изплащане на надлимитната дейност, така че да има повече спокойствие в системата.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните НПО иска повече домашни грижи за хронично болните От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало Разговорът за детската болница започва от начало Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология Редактират фарма-ръководството по неврология Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница Нова сграда за Детската болница Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г. Намаляват доплащането с 16% до 10 г. Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли Удължените протоколи са валидни до 13 юли Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата Точни данни за смъртността - с е-системата Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 ... 243 »