Кауза

Крещящи са нуждите на хората с диабет

01-08-2019 09:21
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Крещящи са нуждите на хората с диабет Институции да създадат програма за превенция, профилактика и грижа за пациентите, казват Радка Жекова и Дочка Коджабашева
Подкрепата и грижата за хората с диабет е мисия за Радка Жекова, председател на сдружение „Диабетни грижи" в Бургас и Дочка Коджабашева, ръководеща „Авигея Шама" в Несебър. На доброволни начала, съвместно с лекари, местна власт и други специалисти те предоставят услуги за пациентите и техните семейства чрез организациите, които ръководят. Каква е дейността им, как точно помагат на хората, каква е цената да си посланик на доброто и с какви перипети се сблъскват, попитахме Радка Жекова и Дочка Коджабашева.
-Каква е мисията и дейността на вашите сдружения?

-Радка Жекова: В нашето дружество „Диабетни грижи" членуват 1015 души и помагаме на над 700 диабетици годишно. Основната ни мисия е не само да защитаваме правата им  за по-качествен живот, но и да предоставяме преки услуги, да учим хората как се управлява добрият контрол на диабета. 25 годишната ни практика показва, че хората имат нужда не само от информираност, но и от човешка подкрепа в най-трудния момент. Колкото и голямо желание да има лекарят да насочи и информира пациента за неговото заболяване, трябва да има и друг, който да го подкрепя, да тренира тези навици в ежедневието.

-Дочка Коджабашева: Нашата дейност е насочена към подкрепа на различни хора в нужда- социално-слаби, затворници, включително и хора с диабет. Сдружението си сътрудничи с общината и водим координацията с други структури, в частност и „Диабетни грижи", с лекари и други специалисти. Мисията ни е да дадем надежда, да покажем на хората, че изход има.

-Какви преки услуги предоставяте?

-Радка Жекова: Всеки, който отвори вратата и реши да посети кабинета, за да търси информация или друг вид подкрепа, е добре дошъл. Имаме обучен екип от диабетици, който информира хората за захарния диабет, казваме им какви грижи да полагат за себе си, как да контролират състоянието си, как да си мерят кръвната захар и да я записват в дневниче. Насочваме ги в него да отбелязват и други показатели като кръвно налягане, преживян стрес и всичко това да се споделя на лекаря, за да може той да отчете тези важни детайли. Също така извършваме биодозиметрия на долните крайници, насочваме, уточняваме дали има заболяване на периферните нерви или проблем с дълбоките кръвоносни съдове на долните крайници. Проверяваме ноктите – удебелени ли са, има ли заболеваемост, както и мястото между пръстите. Показваме им как да си мият краката, как да ги подсушават, каква е комплексната грижа, която трябва да се полага. Имаме и обучение свързано с техниката за поставяне на инсулин - да се внимава да не се образуват „топчета" при инжектиране, за да не се загуби ефекта на медикамента. Срещаме хората с различни специалисти и ако се налага, ги придружаваме, когато трябва да посетят конкретен лекар. Имаме сериозната подкрепа на медицинска лаборатория, в която се правят необходимите изследвания. Носим ги на специалистите, които взимат решение какво да се направи с приоритет. Ако човекът има бъбречна недостатъчност или заболяване на черния дроб, питаме как точно да се храни, защото той не може да бъде на общата диета. Проследяваме и записваме насоките на лекарите и така оказваме една човешка подкрепа на пациентите. Медицинските специалисти са коректив на нашето поведение. Трудно е, защото на тях не им за се заплаща за всичко това, те го правят на доброволни начала.

-Дочка Коджабашева: Ние сме между хората и в най-общи линии се докосваме до проблемите им. Движим основно координацията, за им помогнем всички заедно. Нашата задача е да намерим пациентите с диабет и да координираме комуникацията им с лекарите и с „Диабетни грижи". Свързваме се със сдружението, след което на място идват лаборанти, правят се изследвания и т.н.. В същото време искаме да предизвикаме хората сами да си помагат, а след това и да оказват подкрепа и на другите. Имаме срещи с кметовете на селищата, съобщаваме им графиците и плана на дейности. Служители от общината също помагат. Всичко се осигурява от местната власт, включително и транспортът. Организираме арттерапия, която още повече ни събира. Взехме решение да направим и изложба, за да можем да се подпомагаме и така да предизвикаме и другите.

-С какви специалисти си сътрудничите?

-Радка Жекова: Работим с ендокринолози, невролози, нефролози, специалисти по очни и бъбречни заболявания, гастроентеролози, гинеколози. Преди години имаше възможността лекар да си отдели от работното време и да дойде при нас, сега обаче това не е така, заради тяхната натовареност. Но, въпреки всичко правим опити за обучение на диабетици по групи. То е в продължение на 10 месеца в определени часове с участието на ендокринолози. Те са ни най-важни на този етап. В самия център имаме социални асистенти, а аз съм медицинска сестра. Помага ни и ерготерапевт, студенти също се включиха с голямо желание. Имаме 9 доброволци-диабетици, които са преминали курсове за обучение за това с как да бъдат полезни и да работят на терен. Те правят първични проучвания по домовете на хората, казват от какво имат нужда, съобщават го на мен и на още една колежка, която е 25 години обучена в тази посока, без да е медицинско лице.

Нашата организация е и работодател чрез Бюрото по труда. В момента трима души са на трудов договор- един счетоводител и двама социални асистенти. Всички останали работят доброволно и така вече 25 години. Трудно, тежко, но трябва да се опитваме да бъдем полезни на обществото.

-Дочка Коджабашева: При нас има доброволци от различни градове. Седалището е в Несебър, двигателят съм аз. Екипът ни включва още педагог, психолог и медицинска сестра. Общо сме 7 човека. Имаме и помощта на хора, на които вече сме оказали подкрепа и те след това се включват в нашия екип.

-С какви трудности се сблъсквате?

-Радка Жекова: Крещящи са нуждите на хората с диабет. Когато отидем за един проблем, примерно лош контрол на кръвната захар, установяваме още редица усложнения -човекът си е наранил кракът, няма чувствителност, има рани, проблеми между пръстите, не си е получил рецептата от семейния лекар и т.н. И тогава трябва да се действа мигновено. Това, което най-много ни тревожи е навременната намеса на специалистите. Когато тя закъснее, инвалидизацията се увеличава, смъртността идва по-рано. Липсата на чуваемост в структурата на МЗ за създаване на дългосрочна национална програма за грижа за всеки също е пропуск. Друг проблем е, че работата на диабетните организации трябва да бъде под ръководството на лекари, но не във всеки регион това е лесно осъществимо. Бургас е голям град, има много специалисти, не може да се сравни с други райони в страната.

-Дочка Коджабашева: Проблемите може би са финансови, защото за да отидем някъде трябват средства, но общината се погрижи, за което сме благодарни. Другото е, че хората невинаги имат доверие, казват-това е невъзможно. Това е един път, който вървим с  заедно с тях, за да достигнем до резултатите. На думи всичко звучи по един начин, но когато се сблъскаме с човека, трябва да имаме любовта и търпението да не се отказваме, да продължаваме с вярата и надеждата, че като помогнем на един, той ще помогне на друг. Трябва да има ученичество в това.

-Как се насочихте да помагате именно на хора с диабет?

-Радка Жекова: В семейството си имах човек с диабет-моят съпруг. Трудностите бяха много, сблъсъците-тежки. Но, този който ме провокира да създадем организацията беше моят свако-съпругът на леля ми. Видях го да си отива от този свят в ужасни мъки с кръвоизливи под ушите, краката, подбедриците и неговото поръчение беше да създам дружество, организация, в която да има по-малко болка и страдание. И до ден днешен обетът, който изпълнявам е да работим като доброволци, да даваш от себе си.

-Дочка Коджабашева: Приятелството не е случайно. Моя приятелка болна от диабет, която е член на „Диабетни грижи", сподели за дейността на сдружението. Срещнахме се и ръка за ръка поехме тази инициатива. Няма случайни срещи, вярвам, че нещо се роди и след семинара „Диабетът-решения и предизвикателства", който се проведе на 26 и 27 юли в Боровец.

- Какви нови цели си поставяте за напред, как искате да надградите постигнатото до момента ?

-Радка Жекова: Семинарът „Диабетът-решения и предизвикателства" и за мен е основа и стълб, че

ще продължим работата си с колегите от "Авигея Шама" и със специалистите. Обнадеждена съм, че със студентите ще обгрижваме хората по домовете. Нашата организация се присъедини към Световното движение за информираност на обществото за дефицита на витамин B 12. Това стои в основата на много заболявания, включително и на диабната полиневропатия. До момента са направени някои клинични изследвания за влиянието и въздействието на лекарствата върху организма или по-конкретно върху Витамин D и витамин B 12. Данните трябва да се анализират, но имаме контактите с екипи извън България и намерението тези резултатите да бъдат представени у нас. Иска ни се да получим и отговор на въпросите - скъпоструващото лечение оправдано ли е, накъде трябва да се насочи. Също така искам да наблегна на това, че  социалната политика не трябва да се изразява в помощни и технически средства като обувки, проходилки, инвалидни колички и т.н. Не това трябва да бъде в основата, а обгрижването по домовете. Един човек има нужда да му се каже- „Здравей, как си", така както едно време учеха лекарите и сестрите, че когато влизаш в стаята на пациентите първо поздравяваш, казваш – „Добро утро, как си?". Съприкосновението, докосването до човека създава доверието. И затова трябва да се работи в тази посока.

-Дочка Коджабашева: Ние сме строители на България. И както виждаме в нашия район има много сгради, бетонът е отлят, а отгоре стоят празни. Нека не бъдем такива строители, мисля, че ние сме изградили тази здрава основа- нашето сдружение, хората, училищата, общината. Всеки си е намерил мястото. И трябва да продължим да градим, да помагаме за духовното осъзнаване на хората, да отхвърлим злобата и страха, всеки да подаде ръка на другия и да продължим. През септември ще направим музикален форум под наслов – „Моя страна моя България". Той ще започне в Стария град на 6 септември, именно когато празнуваме Съединение. На следващи ден ще бъде в Новата част. Всички участници ще се включат доброволно, а средствата ще бъдат събирани за хората в нужда.

-Какъв е апелът ви към институциите?

-Радка Жекова: МЗ и всички отговорни институции да създадат програма за превенция и профилактика и истинската грижа за хората.

-Дочка Коджабашева: Подкрепям този апел.Безработните няма да губят право на помощи, ако работят сезонно Безработните няма да губят право на помощи, ако работят сезонно Това е записано в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, одобрен от правителството
Предлагат проф. Щерев за орден „Св. Св. Кирил и Методий" Предлагат проф. Щерев за орден „Св. Св. Кирил и Методий Отличието е за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и образование
Църквата с подаръци за столични медици Църквата с подаръци за столични медици Всеки от тях получи по една книга за хирурга Св. Лука Войно-Ясенецки
БЧК с нов информационен канал БЧК с нов информационен канал Организацията се похвали със своя официална Viber общност, която вече набира скорост
24 май е! Честит празник на духа и знанието! 24 май  е! Честит празник на духа и знанието! Повече от 200 години почитаме великото дело на братята Св. Св. Методий и Кирил
Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата Главоболие и липса на подкрепа мъчат българчетата Психичното здраве на юношите е водещ проблем в Европа, а данните за България са притеснителни, сочи доклад на СЗО
„Българската Коледа“ помогна на още 67 деца „Българската Коледа“ помогна на още 67 деца Дарените средства за тях са 86 072 лв., съобщиха от пресцентъра на президента
3,7 млн. лв. за стипендии на докторанти 3,7 млн. лв. за стипендии на докторанти Те ще получават от 435 лв. за Аграрния университет в Пловдив до 3887 лв. за БАН
Алкохолното отравяне рекордно за 2020 г. Алкохолното отравяне рекордно за 2020 г. Средно по 800 души на месец са потърсили помощ в болница
72 000 търсили онлайн услуги от социалното министерство 72 000 търсили онлайн услуги от социалното министерство Подадени са 3697 заявления по интернет за получаване на детски, семейни помощи и за хора с увреждания
1 2 3 ... 43 »