Интервю

Трябва да влязат нови играчи в здравеопазването

08-07-2019 10:25
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Трябва да влязат нови играчи в здравеопазванетоВ края на юли ще стане ясно с колко ще се увеличат заплатите, преговарям със стачния комитет всички звена на болницата да продължат да работят, казва д-р Весислав Петров
Медицински сестри продължават да протестират, същевременно все още се обсъжда и методиката за формиране на работните заплати. Предстои и представянето на новия модел за здравно осигуряване. Как всичко това се отразява на пряката работа в болниците и какви са конкретните проблеми в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен, попитахме изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Весислав Петров.
- Д-р Петров на 15 юли предстои да бъде представен новия здравноосигурителен модел. По първоначална информация той предвижда демонополизация на здравната каса и възможност на здравноосигурените да избират къде да се осигуряват - в частни здравни фондове или в здравната каса. Как ще кометирате този вариант?

- Според информацията в медиите разбирам, че се предвижда демонополизация на НЗОК с участието на застрахователите, но със запазване на 8% здравна вноска. Това означава, че ще има преразпределение на финансовия ресурс, без да се влива нов в системата. Надявам се на презентацията на 15.07. да разберем как ще се подобри финансирането на болниците без наличието на нов ресурс в системата. Според мен трябва да влязат нови играчи в здравеопазването, някаква свежа кръв в системата.

- Медицинските сестри излязоха на протест. Как ще се справите със ситуацията?

- Имах среща със стачния комитет, който е излъчил сестрите. Обяснил съм за възможностите на болницата за повишаване на работната заплата, казал съм, че няма как да се достигнат 950 лв., още по-малко исканите от тях две минимални работни заплати. Представил съм финансовото състояние на лечебното заведение и сега ще продължим преговорите по-нататък. Но, самите преговори и това, което те искат са доста смесени неща. Те имат изисквания не само към ръководството на лечебното заведение, а и към Министерството на здравеопазването, настояват за смяна на системата и това са въпроси, на които ние няма как да отговорим.

- Има ли заплаха отделни отделения да спрат да работят предвид протестите на медицинските сестри ?

- В процес сме на сключване на споразумение, което изрично ще регламентира, че всички звена на болницата ще продължат да работят и няма да бъде прекратен приемът на пациенти или по някакъв начин да пострадат вече приетите. Т.е. стачният комитет е съгласен, че трябва да има хора, които да покриват звената, в които работят сестрите.

- С колко ще увеличите заплатите им?

- В момента средната начална заплата е около 720 лв. Според анализите, които правим след като НЗОК вдигна някои цени на пътеки, е възможно някакво увеличение. Но всичко много зависи от броя на пациентите, който лятото намалява. В края на юли ще мога да кажа с колко точно ще се увеличат заплатите. Условно, ако преминат толкова пациенти през юли, колкото са били миналата година и заложим върху този брой цените на пътеките, това означава, че ще увеличим нашите приходи и ще имаме възможност да вдигнем заплатите с около 80-100 лв. на работещите. И те ще достигнат съответно 820 лв. за медицинска сестра и 1040 лв. за лекар.

- С колко ще се увеличат приходите ви от новите цени на клиничните пътеки?

- Като сума приходите в бюджета ще се увеличат между 70-80 хил. лв.

- В методиката за работни заплати е заложено поне 50% от проходите да са за възнаграждения за персонал. Каква е ситуацията в момента и какъв процент е делът във вашата болница по това перо ?

- В областните болници, върху които аз имам наблюдения, над 50% от приходите се дават за фонд работна заплата, в някои се достигат критичните 70%. Това са болници, в които за съжаление приходите са намалели по различни причини-демографски, липса на персонал в някои области. Реално те и в момента отделят повече от 50%.  През последния месец ние сме изхарчили 66% от приходите си за заплати. В някои от областните болници, да не кажа и в повечето изобщо не се получава ДМС. Ограничението на ДМС предвидено в методиката цели да даде някаква яснота какво се дава по това перо и в какви параметри да бъде. На някои места има изкривявания и допълнителното материално стимулиране е по-голямо от работната заплата. Едно ограничение на ДМС би стимулирало повишението на основната работната заплата. Но както казах в нашите болници за съжаление голяма част не могат да дадат ДМС.

- Таванът за ДМС всъщност е от 3 работни заплати?

- Вероятно това е така, защото в някои болници има девиации във връзка със скъпо платени пътеки, основно в инвазивната кардиология. Колегите с тази специалност печелиха в пъти повече в сравнение с основните заплати в болниците. Може би това е мотивът, че не трябва да има такава ножица между най-високите и най-ниските възнаграждения в една болница.

- Кой е по-добрият начин за ръст на възнаграждения през ДМС или чрез увеличение на заплати?

- За стабилността на болницата е по-добре да се дава ДМС на персонала, а основните заплати да не бъдат прекалено високи. Защото основните заплати са една постоянна величина и без значение дали или нямаш приходи, трябва да ги дадеш. Докато ДМС стимулира работещите отделения и дава едно спокойствие, че когато няма достатъчно изработени по каса средства и приходи от други източници на болницата, то просто не се дава.

- А във вашата болница има ли ДМС ?

- Някои месеци, в които имаме повече оборот даваме на отделенията, които са работили. Не даваме всеки месец и не на всички.

- Как ще коментирате заложеното съотношение на заплатите в различните категории труд, което предвижда коефициент 1 за фелдшер, 1.7 за професионалистите по здравни грижи и 2.2. за лекарите?

- Като се погледне на пръв поглед това съотношение и се вземе предвид сегашния размер на минимална работна заплата, се достигат сумите заложени в КТД – 952 лв. за медицинска сестра и 1120 лв. за лекар.

- Смятате ли, че тези стойности ще бъдат достигнати?

- Методиката няма как да доведе до увеличение на заплатите. Тя дава само насоки как да се образуват по по-справедлив начин. Всяка болница си има свои вътрешни правила за разпределение на работната заплата. Сега те трябва да бъдат съобразени с методиката, но работните заплати зависят от приходите на болниците. Логиката на методиката е да бъдат сложени някакви правила, да няма такава голяма разлика между най-голяма и най-ниска заплата в болницата всичко това да се регламентира. Може би има лечебни заведения, в които няма такъв регламент за работните заплати. Но, когато нямаме финансовата възможност да дадем 950 лв. на медицинските сестри, няма как да спазим заложеното съотношение.

- Какво мислите за идеята за преструктуриране отделения в Северозападна България.

- Ако едно отделение няма лекари и сестри, то се самозакрива от само себе си. Знаете какво се случи в Ямболската болница, Отделението по неонатология остана без лекари. Просто то се закри и спряха ражданията. Областните болници са създадени с приоритет да покриват пълния спектър на медицинско обслужване в съответната област. За съжаление се закриват много отделения, има болници, в които няма урология, няма очно отделение, ушно. Тези процеси не зависят нито от министъра, нито от директора на болницата. Аз съм убеден, че всички директори са направили всичко възможно, за да не се закриват отделения, защото закриването на отделения нарушава процеса на работа в болницата. Може би в региони, в които има добра развита частна болнична помощ, частната болница ще може да поеме закритата дейност в държавната, но когато в тези региони, за които говорим, няма такава развита дейност, няма кой да поеме. Според мен тази идея на министъра е някакъв призив да се регламентира, че там, където няма разкрити отделения по съответна специалност, да има насока къде да се насочват болните. Ако във Видин няма урология, пациентите да знаят, че трябва да идат в Монтана или Враца.НЗОК ще стане и застраховател НЗОК ще стане и застраховател Касата ще е равнопоставена на здравните фондове при новия модел, каза министър Ананиев
Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел Районни колегии подкрепиха БЛС за новия модел Лекари от София, Хасково и Кюстендил изразиха съгласие с опасенията на съсловната организия за предложената реформа
Ситуацията с новия модел е параграф 22 Ситуацията с новия модел е параграф 22 Здравният министър Кирил Ананиев представи официално визията си за новия здравноосигуретелен модел. Той предвижда демонополизация на НЗОК, която ще се конкурира с частни фондове. Kaкви проблеми би решил новият модел, какви са рисковете и алтернативите, попитахме Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП.
Да не се променя здравноосигурителния модел Да не се променя здравноосигурителния модел Необходима е реформа в организацията на системата, 3% няма да стигнат за издръжка на фондовете, казва д-р Неделчо Тотев
Модел за богати държави Модел за богати държави Убеден съм, че ние нямаме условия и възможности да реализираме този модел, каза проф. д-р Григор Димитров
Без повече ресурс системата няма да се справи Без повече ресурс системата няма да се справи Облагането с по-високи данъци на стоки, които доказано вредят на здравето, е един от възможните източници на допълнителни средства, казва Деян Денев
Това е социален модел Това е социален модел  Трябва дисциплина всички хора да си плащат вноската, казва Георги Колев
Идеята за застрахователен модел е притеснителна Идеята за застрахователен модел е притеснителна Съмнителен е ефектът за системата, трябва плавно да се върви към покачване на здравната вноска, казва д-р Камен Данов
Да търсим аргументи в подкрепа на модела Да търсим аргументи в подкрепа на модела Не е измислено нищо по-добро от конкуренцията, казва д-р Адемов
Дава се законова основа за увеличение на доплащането Дава се законова основа за увеличение на доплащането Неприемливо е служебното разпределение на отделни групи от хора, казва проф. Георги Михайлов
1 2 3 ... 14 »