Свят

СЗО иска по-добър надзор за лекарствата

02-07-2019 11:57
Clinica.bg

press@clinica.bg
СЗО иска по-добър надзор за лекарствата Само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите, продължава да има сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, казват от организация
За по-добър регулаторен надзор върху лекарствата настоява СЗО. Световната организация предлага петгодишен план за „Предоставяне на качествени медицински продукти за всички 2019–2023 г." Необходимостта е провокирана от някои случаи, при които е установено, че дадени медикаменти са рискови за пациентите. Настоящият капацитет за регулиране и правоприлагане са недостатъчни в повечето развиващи се страни, казват от СЗО.
През последните месеци регулаторите в много страни са изтеглили десетки лекарства за лечение на високо кръвно налягане, тъй като е установено, че съдържат примеси, които потенциално могат да причинят рак.

Тези лекарства (включително валсартан, лосартан, ирбесартан) обикновено се предписват в световен мащаб и идват от различни производители.

През 2014 г. пък стотици души в Конго, 60% от които деца, се разболяха след приемането на лекарство, за което се смята, че намалява треската от малария.

 

Оказа се, че лекарството съдържа халоперидол,

 

антипсихотично вещество, използвано за лечение на шизофрения. Следователите открили, че таблетките, които хората са приемали, съдържали 13 mg от веществото, около 20 пъти максималната препоръчителна доза за детето. Докато се установява източникът на проблема, 930 души са били хоспитализирани и 11 са починали.

Тези два примера илюстрират защо се нуждаем от добър регулаторен надзор върху здравните продукти, твърдят от СЗО.

 

В първия случай действията бяха предприети достатъчно рано,

 

за да се избегнат дългосрочни последствия, във втория, обаче мерките не успяха да избегнат 11 смъртни случая.

Въпреки глобалния напредък продължават да съществуват сериозни проблеми с качеството и безопасността на здравните продукти, особено в страните с нисък и среден доход. Тези проблеми застрашават здравето на хората всеки ден и разхищават ресурсите.

 

Качеството и безопасността на лекарствата,

 

ваксините и други продукти са компрометирани, когато производителите, независимо по каква причина, произвеждат продукти, които не отговарят на стандартите, когато веригата за доставки позволява опасни медицински продукти и когато системите (обикновено поради липса на ресурси) са твърде бавни да реагират на нежелани събития.

Настоящият капацитет за регулиране и правоприлагане са недостатъчни в повечето развиващи се страни. СЗО изчислява, че само 3 от 10 регулаторни органа функционират глобално в съответствие със стандартите.

 

Производството на здравни продукти става все по-глобализирано.

 

Те преминават през няколко граници, преди да достигнат до пациентите, което изисква още по-голяма бдителност по света. А с нарастването на незаразните болести, като рак, сърдечносъдови заболявания и диабет, регулаторните органи в развиващите се страни са изправени пред по-големи натоварвания и нови изисквания за регулиране на иновативни продукти.

„Универсалното здравно покритие ще доведе до по-голям достъп до медицински продукти, но ние трябва да гарантираме, че те са качествени, безопасни и ефективни, така че да предотвратят заболявания и да подобрят здравето на хората.

 

Ето защо днес е важно да се стартира петгодишният

 

план на СЗО „Предоставяне на качествени медицински продукти за всички 2019–2023 г.", смятат от организацията. Планът очертава работата и дейностите за постигане на четири основни цели:

Първата е насочена към укрепване на националните и регионалните регулаторни системи. Това включва подобряване на функционирането на регулаторните органи, но и ускоряване на сроковете за регистрация на продуктите, така че пациентите да могат да ги получат по-рано и да се улесни трансграничното сътрудничество. На второ място е

 

необходимо увеличаване на регулаторната готовност

 

за извънредни ситуации в областта на общественото здраве - оборудване на регулаторите с ноу-хау за справяне с извънредни ситуации, включително чрез бързо проследяване на процесите на одобрение на продукти и подобряване на комуникацията при кризи. Също така е необходимо укрепване и разширяване на квалификацията на СЗО. Тя е допринесла за лечението на милиони хора с качествени, рентабилни лекарства за ХИВ,

 

както и за имунизирането на милиони деца

 

чрез Алианса на ваксините. Сега тя се разширява и фокусира върху лекарства за рак, тъй като онкологичните заболявания нарастват в страните с ниски и средни доходи.

На четвърто място е необходимо увеличаване на въздействието на дейностите на СЗО за регулаторна подкрепа - чрез съгласуване на работата на всички нива на организацията, като се обърне специално внимание на нуждите на страните.

 

Предоставянето на контрол върху здравните продукти

 

през целия им жизнен цикъл - от лабораторията до здравната институция - е в основата на ефективната превенция, диагностика и лечение и съществена част от стремежа на СЗО към универсално здравно покритие. „Докато СЗО е работила за подобряване на качеството и безопасността на здравните продукти в продължение на много години, това е първият път, в който сме съгласували целите и дейностите си с глобалните партньори (фондация Бил и Мелинда Гейтс, UNITAID, Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария), ГАВИ и УНИЦЕФ) да осигурят пълна координация и да работят за постигане на обща цел - да осигурят безопасно и качествено снабдяване с лекарства, ваксини, медицински изделия и други здравни продукти за всички популации", обявиха от СЗО.Хлорихин и за хората с лупус Хлорихин и за хората с лупус МЗ заделя за ревматологично болни част от 170 000-те опаковки, купени за КОВИД
Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства Ковид беше стрес-тест за снабдяването с лекарства

Европейските държави трябва да се въздържат от рестрикции за свободното движение на медикаменти и медицински изделия, смята Оля Василева

15 ще доставят онколекарствата 15 ще доставят онколекарствата

Толкова са дистрибуторите, с които МЗ е сключило договори по рамковото споразумение

НЗОК установи злоупотреби с лекарства НЗОК установи злоупотреби с лекарства Два случая на опити за повторно отпускане на едни и същи медикаменти са засечени само за месец
Пандемията ще забави фарма пазара Пандемията ще забави фарма пазара Ковид-19 засегна всяка сфера на нашия живот. Три месеца, след като се настани в страната ни, вече можем да видим първите резултати от отражението му върху икономиката ни. Как повлия пандемията на фармацевтичния пазар, представяме ви мнението на д-р Кунчо Трифонов.
Нов десятък за фармата Нов десятък за фармата

Касата ще плаща онколекарствата максимум на 90% от пределната им цена

Фармапазарът след КОВИД-19 Фармапазарът след КОВИД-19

Пандемията провокира рязък пик в продажбите на лекарствата без рецепта, последван от дълъг застой

58 аптеки в страната затвориха 58 аптеки в страната затвориха

Беше неочаквано по време на извънредното положение някои български фирми да вдигнат цените си, категорична е Аделина Любенова

Гърците тестват 3000 на Промахон Гърците тестват 3000 на Промахон

14-дневната карантината ще е за сметка на съседите ни

ВАС връща отстъпките на аптеките ВАС връща отстъпките на аптеките

Здравните власти имат две седмици, за да обжалват решението

1 2 3 ... 92 »