Иновации

В „Св. Наум“ лекуват с ботулинов токсин

26-06-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
В „Св. Наум“ лекуват с ботулинов токсинОбучаваме и колеги от страната да използват тази терапия при дистонии, каза директорът акад. Миланов
Десетки пациенти са преминали през Центъра за лечение на редки болести в МБАЛНП „Св.Наум", откакто започва работа преди година. Лечебното заведение е сертифицирано от МЗ за диагностика и терапия на 2 такива заболявания – дистонии и болест на Хънтингтън. Отскоро при лечението на дистонии се използва ботулинов токсин, който дава изключително добри резултати. Това каза за clinica.bg директорът на „Св. Наум" акад. проф. д-р Иван Миланов.
Той обясни, че болницата е включена в Европейската мрежа за лечение на дистонии, а в момента кандидатства да се присъедини и към евромрежата за лечение на болест на Хънтингтън. Целта на тези структури е страните в Европа да могат да си сътрудничат в проследяването и лечението на редките заболявания, защото така ще може да се създаде по-пълна представа за тях и разпространението им в рамките на ЕС.

 

„Ние водим и регистър на пациентите

от тези 2 заболявания," поясни проф. Миланов. По думите му обаче постиженията при лечението им са различни. Дистониите, при които човек извършва неволеви движения, могат да бъдат стопирани с една инжекция ботулинов токсин за период от три месеца. След това трябва да се постави нова, но през този период качеството на живот на човека се подобрява изцяло. Докато при Болест на Хънтингънт световната медицина не може да се похвали със сериозни постижения. Може да се подобри състоянието на пациентите, но не и да се излекуват напълно.


„Лечението на дистониите е един много

подценяван проблем. Имаме надежда от догодина ботулиновият токсин да се реимбурсира от НЗОК. Сега пациентът сам си плаща ампулата, която струва 300 лв. или по 100 лв. на месец, което за някои хора може да създава трудности," обясни акад. Миланов. Въпреки това доста пациенти се ориентират към тази терапия.

Основният въпрос, според лекаря е, че малко хора знаят за нея. „Част от колегите също сега се запознават с този метод и ние им помагаме, за да могат да го използват и в други подобни центрове в страната. Вече организирахме няколко курса с помощта на западни лектори, да обучаваме невролози от страната. Поне 6-7 лекари са готови да започнат да го практикуват в различните градове", заяви проф. Милавом.


Той разказа, че Болст на Хънтингтън

е наследствено заболяване и когато един от родителите го има, съществува 50% възможност да се появи и при децата. Затова е важно да бъде диагностицирано навреме. Лошото е, че то започва в малко по-късна възраст – след 40 години, когато човек обикновено вече има деца. „Ние нямаме възможност да правим генетичен тест, но има други изследвания, които могат да се извършат за диагностика. Съществува и някакво лечение, което подобрява състоянието, без да има този ефект, както при дистониите", казва специалистът.

„При фокалните дистонии ботулиновият токсин е първото и засега единственото ефективно средство за облекчаване на симптоматиката и подобряване качеството на живот", твърди проф. Миланов.

Казва, че те са няколко вида 

При т. нар. функционална слепота, човек не може да гледа, защото са му затворени очите заради постоянното мигане. Вторият вид е с извиване силно встрани на главата и на практика човек не може да вижда пред себе си. Когато се инжектира медикаментът, пациентът поне за три месеца е напълно здрав.

През 2016 г. в България бяха регистрирани 13 експертни центъра по редки болести към университетските болници в големите градове в страната. Те се появиха в рамките на няколко месеца, като резултат от приети промени в наредбата за условията и реда за регистриране на редки заболявания и референтните мрежи в Европейския съюз.

В тях работят мултидисциплинарни екипи, включително и от различни лечебни заведения.Редките болести по дефиниция се появяват при един на повече от 2000 души и са най-често генетично заложени. Първият такъв център беше създаден в Александровска болница под ръководството на проф. д-р Ивайло Търнев.Значение на TNF за ревматоидния артрит Значение на TNF за ревматоидния артрит Тумор некрозис факторът е неделима част от имунния отговор на човешкия организъм при сблъскването му с туморни клетки, бактерии и вируси, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност.
УМБАЛ „Св. Марина“ получи високоенергиен лазер от МУ-Варна УМБАЛ „Св. Марина“ получи високоенергиен лазер от МУ-Варна Роботизираната версия позволява да бъдат обработвани големи части от тялото на пациента изключително бързо и ефективно
Модерна апаратура вдига на крак след 2 дни Модерна апаратура вдига на крак след 2 дни Иновативната артроскопска система ускорява възстановяването след операция на увредени кръстни връзки на коляното, казва д-р Петьо Братоев
Лечебен план при псориатичен артрит Лечебен план при псориатичен артрит Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис. Това е автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите и може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите. Приблизително около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Какво включва лечебният план разказват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност.
ЕК с програми за 100 млрд. в подкрепа на иновациите ЕК с програми за 100 млрд. в подкрепа на иновациите  Целта е да се запазят челните позиции в областта на научните изследвания
Германско светило отстранява гигантски аневризми Германско светило отстранява гигантски аневризми Мъж и жена са пациентите, които ще бъдат третирани в четвъртък от проф. Хенкес и доц. сираков в УМБАЛ „СВ.ИВАН РИЛСКИ"
Здравеопазването е приоритет за развитие на изкуствения интелект Здравеопазването е приоритет за развитие на изкуствения интелект БАН представи рамка на стратегия за развитие на изкуствения интелект в България. Какво предствалява тя, какво е постигнато в Европа в това отношение и в частност в медицината, конкурент или помощник на човека е изкуствения интелект, попитахме проф. Галя Ангелова. Тя е част от екипа изготвила рамката и директор на Института по информационни и комуникационни технологии, БАН.
Успешни терапии и за по-възрастните с Паркинсон Успешни терапии и за по-възрастните с Паркинсон Болестта на Паркинсон е хронично, прогресивно, невродегенеративно заболяване. То бе тема в рамките на XVIII Национален конгрес по неврология, който се проведе май тази година. Какво е лечението на късна болест на Паркинсон, попитахме проф. Рей Чаудури, който изнесе презентация по време на събитието.
Психолог измисли мобилно приложение за релакс Психолог измисли мобилно приложение за релакс По данни на СЗО над 300 мил. души по света страдат от депресия, казва Петя Кривицки
Диктофон бори бумащината при лекарите Диктофон бори бумащината при лекарите БАН представя ново устройство за генериране на запис на български в областта на медицината
1 2 3 ... 14 »