Промени

Намаляват калориите в менюто на децата

11-06-2019 12:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Намаляват калориите в менюто на децатаПълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба
Намалят калориите в дневното меню в детските градини. Това предвиждат поправки в Наредба 6 за здравословното хранене в детските градини. Мотивите са , че това ще доведе до намаляване,честотата на свръхтеглото и затлъстяването. Въвежда се и пълна забрана на пържените ястия, които досега бяха позволени по изключение до два пъти седмично при целодневно хранене.
Препоръчителните стойности на среднодневния прием на енергия при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден. При по-големите хлапета между 5 и 7 година дневния прием на калории в градните се намалява от 1770 до 1600.

Новите показатели са съобразени
aaa
със съвременните становища за среднодневните енергийни потребности при децата от 3 до 7 години, което ще допринесе за задържане, а дори и намаляване,честотата на свръхтеглото и затлъстяването при децата, става ясно от мотивите на МЗ. Актуализиран е дневният прием на млечни продукти. Дозата на храни като сирене, кашкавал или извара се

 

увеличава от 30 до 35 грама на ден.

 

„Промяната е свързана с повишаване на горната граница на интервала за прием на белтък от 15% на 20% от среднодневните енергийни потребности", става ясно още от аргументите на ресорното министерство. Леко увеличение се забелязва в дневната доза и при други продукти, които са източник на протеини като месо от 50 на 53 грама на ден, риба от 20 до 22 грама на ден и яйца от 30 до 35 грама на ден. Същевременно има намаление в продукти богати на въглехидрати като макарони и ориз.

 

Новите предписания предвиждат

 

още седмично на децата да се сервират най-малко три вида пресни зеленчуци и също поне толкова пресни плодове. До момента дозата беше до 300 грама плодове и зеленчуци дневно при децата от 3 до 5 години и 350 при по-големите прицело дневно хранене. Витаминозните напитки могат да бъдат от пасирани плодове и зеленчуци като смути например. Всякакви добавени консерванти, подсладители и оцветители са забранени. Мармаладите и конфитюрите пък

 

вече трябва да бъдат само „екстра качество",

 

досега изискването беше да са с над 50% плодово съдържание.

От месните продукти се позволяват единствено шунка и филе, всякаки други колбаси остават забранени. При мляното месо има нови показатели. То не трябва да е тлъсто, със съдържание на мазнини ≤ 7% и съдържание на

 

колаген към месен протеин ≤ 12%.

 

В дневното меню не бива да се предлагане солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Консервираната риба се забранява. Същото важи и за морски дарове като миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти.







Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 ... 5 »