проверки

Спряха над 2 тона негодна храна

16-05-2019 15:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Над два това негодна храна е задържала Агенцията по безопасност на храните. Това се е случва в рамките на 3 седмици, около Великден и 6 май, съобщават от институцията.
2 100 килограма негодна храна от животиски произход не е успяла да стигне до потребителите. Тя е спряна в следствие на извършените проверки, които БАПХ прави редовно по празниите. Така се окзава, че сме били опазени да купим от негодното говеждо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число и близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка. Освен това органите са открили и 5 л. краве мляко както и 510 бр. кокоши яйца не подходящи за консумация.

 

Всичката опасна храна е насочена

за унищожаване, към нея са и близо 37 кг храни от неживотински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните. Инспекторите са извършили 4 362 тематични проверки. Проверявани са били обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, както и заведения за обществено хранене и търговски обекти.

Проверките са довели до съставянето

на 57 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 60 предписания. За първи път тази година проверяващите са следели за наличието на здравна маркировка на трупното месо. Според правилата то трябваше да има печати в различни цветове за страната на произход, син за месото от дребни преживни животни с произход България, и червен за месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход).

Проверките целяха да се види

И дали правилно се съхраняват храните. Освен това не епропуснато и дали е направено коректно етикетиране и маркиране на яйца, включително за недопускане на яйца от клас „B" в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

По време на проверките са установени лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност, както и неспазване на изискванията за температура при съхранение, за сграден фонд и оборудване и за лоши хигиенни условия.







МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
1 2 3 ... 5 »