Решение

Лекари напускат Фонда за деца

21-09-2016 16:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекари напускат Фонда за децаПрави се опит за подмяна на ролята му, смята доц. Анелия Буева
Лекари се обявиха публично срещу начина на работа във Фонда за деца към здравно министерство. В знак на протест Общественият съвет, който одобрява болните малчугани за финансово подпомагане, напуска доц. Анелия Буева.
Има опит за подмяна на основната функция на фонда, казва тя в отвореното си писмо до здравния министър Петър Москов. Според нея досиетата на децата, които се дават на лекарите за разглеждане, са непълни и това води до забавяне на работата им. Освен това не се зачита мнението на специалистите при вземането на окончателните решения за финансиране. 
Убедена съм, че е недопустимото ръководството на Фонда да подменя решения на ОС и да работи в противоречие на правилата дори с новия набързо приет правилник, казва тя. На практика със забавянето на решенията се прави опит да се спестят разходи за лечението на болните деца.  
Напрежението във фонда започна, след като със скандал беше сменен предишния директор - Павел Александров. Оттогава за забавяне на досиетата на децата постоянно сигнализират представителите на неправителствените организации и медиите. За първи път обаче Общественият съвет на фонда напуска лекар.
Според здравното министерство проблеми в работата на фонда няма. Оттам периодично дават и статистика за одобрените деца за лечение. На последното заседание на фонда миналата седмица бяха одобрени заявленията на 55 деца за финансово подпомагане. само 2 от тях са били за лечение в чужбина. За 9 са поискани допълнителни становища и оферти, а за 5 Съветът е взел решение за отказ.


Публикуваме и цялото писмо на доц. Анелия Буева:

ДО :
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

КОПИЕ :
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА
КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ПРОФ. ВЛ. ПИЛОСОФ
ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ
ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Член съм на Общественият съвет (ОС) към Фонд за лечение на деца. Уведомявам Ви, за решението си да напусна ОС, на основание чл.26(1), т.1от Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца".
След години работа като член на ОС вземам това трудно решение поради НЕСЪГЛАСИЕ И ПРОТЕСТ, както с начина на работа при настоящото ръководство на ЦФЛД, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда.
Убедена съм, че е недопустимото ръководството на Фонда да подменя решения на ОС и да работи в противоречие на правилата дори с новия набързо приет правилник.
Предоставената ни информация за случаите на разглежданите деца на заседанията е непълна и недостатъчна, в много от тях се оказва сгрeшена дори като диагноза, без приложени оферти, което превръща заседанията в дълги дебати, отлагане на заявления с мотиви за допълнително предоставяне на медицински становища и документи.
И ако в началото имаше обективно обяснение на трудностите в работата поради липсата на сформиран нов екип на Фонда след арестите на предишната администрация, тази тенденция продължава и се задълбочава във времето.
Изброеното до тук предоставя достатъчно аргументи за моето решение за напускането ми като член на ОС.
Считам, че след ареста на предишното ръководство е налице тенденция за подмяна на ролята, мисията и дейността на Фонда, както и функциите на ОС.
Разделям се с уважение с колегите си, с които работихме заедно безвъзмездно през годините, в името на децата. През всичките тези години работех с убедеността, че с присъствието си в ОС помагам на децата, което ме е мотивирало през годините да работя за тях се превърна през последните месеци в неудовлетвореност от тази дейност.
В много случаи решенията вече не са наши, а административни и еднолични. На практика това обезмисля и обезличава ОС. Тогава за какво е нашето присъствие в него ? За да легитимираме тези решения, може би?
Във връзка с гореизложеното и на основание чл.26(1), т.1 от Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца", желая да бъда освободена като член на ОС.

21.09.2016 С уважение :

Доц. д-р Анелия Буева
1756 София, ул. Яна 2А, ап.9Без прекъсване на лечението на онкоболни Без прекъсване на лечението на онкоболни Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет Въвеждането на прогенерична политика е приоритет Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на ортопедията показват, че огромните диспропорциите в броя на операциите се запазват. Същевременно през 2019 г. интервенциите се увеличават. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на "Пирогов"
Още 9 млн. лв. за заплати на сестри Още 9 млн. лв. за заплати на сестри Нощният труд става 0.15% от минималната заплата, договориха на среща в МС
Сестрите напуснаха парламента Сестрите напуснаха парламента Заявиха, че ще продължат борбата за постигане на синдикалните си искания
Исканията на сестрите ще дестабилизират системата Исканията на сестрите ще дестабилизират системата Вицепремиерът Томислав Дончев призова политиците да не се ползват от болките на хората
Ананиев: Провокация срещу държавността Ананиев: Провокация срещу държавността НСО са действали правилно, голяма част от исканията на сестрите са изпълнени, коментира премиерът Бойко Борисов
Румен Радев: Протестът не e проблем на НСО Румен Радев: Протестът не e проблем на НСО Сградата на Народното събрание е извън юрисдикцията на МВР, каза главният секретар
БЛС се обяви против окупацията БЛС се обяви против окупацията Не можем да съдействаме в подменянето на демокрацията, заявиха от съсловната организация
1 2 3 ... 117 »