Решение

Лекари напускат Фонда за деца

21-09-2016 16:50
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекари напускат Фонда за децаПрави се опит за подмяна на ролята му, смята доц. Анелия Буева
Лекари се обявиха публично срещу начина на работа във Фонда за деца към здравно министерство. В знак на протест Общественият съвет, който одобрява болните малчугани за финансово подпомагане, напуска доц. Анелия Буева.
Има опит за подмяна на основната функция на фонда, казва тя в отвореното си писмо до здравния министър Петър Москов. Според нея досиетата на децата, които се дават на лекарите за разглеждане, са непълни и това води до забавяне на работата им. Освен това не се зачита мнението на специалистите при вземането на окончателните решения за финансиране. 
Убедена съм, че е недопустимото ръководството на Фонда да подменя решения на ОС и да работи в противоречие на правилата дори с новия набързо приет правилник, казва тя. На практика със забавянето на решенията се прави опит да се спестят разходи за лечението на болните деца.  
Напрежението във фонда започна, след като със скандал беше сменен предишния директор - Павел Александров. Оттогава за забавяне на досиетата на децата постоянно сигнализират представителите на неправителствените организации и медиите. За първи път обаче Общественият съвет на фонда напуска лекар.
Според здравното министерство проблеми в работата на фонда няма. Оттам периодично дават и статистика за одобрените деца за лечение. На последното заседание на фонда миналата седмица бяха одобрени заявленията на 55 деца за финансово подпомагане. само 2 от тях са били за лечение в чужбина. За 9 са поискани допълнителни становища и оферти, а за 5 Съветът е взел решение за отказ.


Публикуваме и цялото писмо на доц. Анелия Буева:

ДО :
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

КОПИЕ :
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА
КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ПРОФ. ВЛ. ПИЛОСОФ
ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ
ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Член съм на Общественият съвет (ОС) към Фонд за лечение на деца. Уведомявам Ви, за решението си да напусна ОС, на основание чл.26(1), т.1от Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца".
След години работа като член на ОС вземам това трудно решение поради НЕСЪГЛАСИЕ И ПРОТЕСТ, както с начина на работа при настоящото ръководство на ЦФЛД, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда.
Убедена съм, че е недопустимото ръководството на Фонда да подменя решения на ОС и да работи в противоречие на правилата дори с новия набързо приет правилник.
Предоставената ни информация за случаите на разглежданите деца на заседанията е непълна и недостатъчна, в много от тях се оказва сгрeшена дори като диагноза, без приложени оферти, което превръща заседанията в дълги дебати, отлагане на заявления с мотиви за допълнително предоставяне на медицински становища и документи.
И ако в началото имаше обективно обяснение на трудностите в работата поради липсата на сформиран нов екип на Фонда след арестите на предишната администрация, тази тенденция продължава и се задълбочава във времето.
Изброеното до тук предоставя достатъчно аргументи за моето решение за напускането ми като член на ОС.
Считам, че след ареста на предишното ръководство е налице тенденция за подмяна на ролята, мисията и дейността на Фонда, както и функциите на ОС.
Разделям се с уважение с колегите си, с които работихме заедно безвъзмездно през годините, в името на децата. През всичките тези години работех с убедеността, че с присъствието си в ОС помагам на децата, което ме е мотивирало през годините да работя за тях се превърна през последните месеци в неудовлетвореност от тази дейност.
В много случаи решенията вече не са наши, а административни и еднолични. На практика това обезмисля и обезличава ОС. Тогава за какво е нашето присъствие в него ? За да легитимираме тези решения, може би?
Във връзка с гореизложеното и на основание чл.26(1), т.1 от Правилник за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца", желая да бъда освободена като член на ОС.

21.09.2016 С уважение :

Доц. д-р Анелия Буева
1756 София, ул. Яна 2А, ап.9БЛС публикува анекса към НРД БЛС публикува анекса към НРД Коригирани са текстове, които не бяха договорени с Лекарския съюз, съобщиха от съсловната организация
Правилата по 18 специалности са готови Правилата по 18 специалности са готови БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
БЛС ще връчи стипендиите БЛС ще връчи стипендиите 45 млади лекари ще получават по 150 лв. на месец, съобщиха от съсловната организация
Поправиха грешките в НРД Поправиха грешките в НРД Очните операции ще се заснемат от 1 май, болничният престой няма да се увеличава, предвижда анекса
Приеха с критики промени в 8 закона Приеха с критики промени в 8 закона Самостоятелните практики на сестрите и аптечната карта срещнаха най-много съпротива при гласуването на законовите поправки на първо четене от ресорната комисия
5 дни бонус отпуска в лабораториите 5 дни бонус отпуска в лабораториите В момента това не е единна практика, затова се налагат промени, обясниха от социалното министерство
В дълг сме към обществото в лечението на инсултите В дълг сме към обществото в лечението на инсултите Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на неврологията показват, че модерното лечение на инсултите у нас се е удвоило за изминалите три години. Какво стои зад цифрите, на какво ниво е страната ни в тази област на медицината, спрямо средните европейски показатели, какви изводи и посока за развитие задават данните, попитахме акад. Иван Миланов.
Америка готова да ни помага за е-системата Америка готова да ни помага за е-системата Министър Ананиев се срещна с посланика на американските щати Херо Мустафа
Старт на избора на нов шеф на НЗОК Старт на избора на нов шеф на НЗОК Парламентарната здравна комисия ще разгледа правилата и условията за гласуването на следващия ръководител на фонда
Изследват дарената кръв с нова технология Изследват дарената кръв с нова технология Тя ще бъде въведена в центровете по трансфузионна хематология и в болниците, съобщиха от МЗ
1 2 3 ... 115 »