Мерки

Започват проверки на агнешкото и яйцата

15-04-2019 10:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Започват проверки на агнешкото и яйцатаИнспекторите ще обикалят страната от днес, съобщиха от БАБХ
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна, съобщиха от БАБХ. Повод са предстоящите празници Великден и Гергьовден. Засилените проверки стартират днес - 15 април и ще продължат до 6 май.
Инспекторите от регионалните дирекции по безопасност на храните ще проверяват магазини, складове, заведения за обществено хранене, пазари и тържища. Проверките включват всички храни, които се предлагат на празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани, пресни зеленчуци и др. Ще се тестват и боите за яйца.

 

Инспекторите на БАБХ ще следят

и за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на годност, наличие на здравна маркировка на месото, точното етикетиране и маркиране на яйца. Ще се проверяват и документите на съответната стока.

За първи път специална маркировка ще показва на потребителите дали предлаганото агнешко е българско или вносно. Син печат върху месото ще означава, че то е родно производство, а червената маркировка – че е от чужбина. Печатите ще се поставят така, че всяко парче от месото да има съответната маркировка.


Предвиждат се извънредни проверки и

на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията им, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ. При необходимост в проверките ще оказват съдействие и представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР).

Целта на извънредните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни по време на празниците, подчертават от БАБХ. Ще се реагира и на сигнали на потребители.ЕС директива ни пази от рак ЕС директива ни пази от рак Документът подобрява условията на труд за повече от 1 млн. работници в Европа
Забраниха пушенето на наргилета на закрито Забраниха пушенето на наргилета на закрито Няма да се продават на децата смеси за водна лула, решиха депутатите