Искаме модерните терапии за хепатит С

05-02-2016 15:46
Искаме модерните терапии за хепатит С
Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Сдружение "ХепАктив". Публикуваме тяхното отворено писмо до д-р Глинка Комитов, управител на НЗОК във връзка с критериите за лечение на пациенти с безинтерферонови терапии за хепатит С.

Уважаеми д-р Комитов,


Обръщамe се към Вас във връзка с предстоящото приемане на критериите за лечение с новите безинтерферонови терапии за хепатит С, заплащани от НЗОК, които бяха включени в Позитивния лекарствен списък в края на 2015 г. и бе обявено, че ще бъдат налични за пациентите от 1 януари 2016 г.

Тъй като с нас всекидневно се свързват разтревожени за своето бъдеще пациенти, на 13 януари изпратихме до Вас писмо с молба да разясните от кога реално ще има достъп до безинтерфероновите терапии. Все още нямаме отговор, което е изключително притеснително за нас и стотиците хора, за някои от които, тези медикаменти са последен шанс за живот. Наясно сме, че екип от специалисти в момента обсъжда гореспоменатите критерии, като се надяваме те да бъдат в полза на пациента, а не поредната рестриктивна мярка.

Като пациентско сдружение, бихме искали да напомним, че достъпът до лечение следва да е равен за всички нуждаещи се, без оглед на тяхното чернодробно увреждане. Ако нямаме гарантиран, свободен и равен достъп до новите безинтерферонови терапии, освен че е проява на дискриминация спрямо пациентите с по-леки увреждания, то е предпоставка с течение на времето те да ги развият. Тогава лечението може да се окаже невъзможно или по-продължително и сложно, което ще струва допълнителни средства на Касата.

Бихме искали да обърнем внимание , че своевременното излекуване на хепатит С спестява обществени средства за последващи хоспитализации, обезщетения при временна нетрудоспособност, лечение на усложнения, трансплантации и др. Имайки предвид, че тези терапии са с минимални странични ефекти, съкратен период на лечение и несравнимо по-висок процент успеваемост, то те следва да се прилагат при всички пациенти с хроничен хепатит С. Нека не забравяме обаче, че сред тях има и такива с придружаващи автоимунни заболявания, коинфектирани с ХИВ, лица, преминали множество неуспешни терапии с интерферон, които не могат да чакат повече. Времето на тези хора изтича!

Ето защо бихме желали да получим ясни отговори на следните въпроси:

1. Кога в България ще започне да се осигурява за пациентите заплатено от НЗОК безинтерфероново лечение?

2. Какви ще бъдат критериите за достъп до него?

Ние вярваме, че само в открит диалог с институциите можем да постигнем най-добро решение за пациентите, ето защо очакваме Вашия коментар във възможно най-кратък срок, с оглед важността на проблема.


С уважение: Силвана Лесидренска

Председател Сдружение „ХепАктив"

Дата: 05.02.2016 г.Пациентите с артрит, разтревожени от промените Пациентите с артрит, разтревожени от промените Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. 
БЛС: Пациенти, подкрепете ни! БЛС: Пациенти, подкрепете ни! Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Българският лекарски съюз.
Не искаме да работим по недомислени правила Не искаме да работим по недомислени правила Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ). Публикуваме тяхното отворено писмо до премиера Бойко Борисов за здравната реформа.
1600 е цената за живота на малката Ани 1600 е цената за живота на малката Ани Това е рубриката, в която вие  може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването.
Махнете доплащането за койловете Махнете доплащането за койловете Това е рубриката, в която вие – пациенти, лекари, аптекари, зъболекари може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес публикуваме писмото на Силвия Петрова до здравния министър по повод на проблемите с финансирането на ендоваскуларните мозъчни операции.
Фармацевтите са за генерично заместване на лекарствата Фармацевтите са за генерично заместване на лекарствата Това е рубриката, в която вие – пациенти, лекари, аптекари, зъболекари може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Българският фармацевтичен съюз. Публикуваме тяхното становище относно идеите на здравния министър Петър Москов фармацевтите да определят конкретната марка лекарство, което ще пиете.
Джипитата казват "не" на пръстовия отпечатък Джипитата казват не на пръстовия отпечатък Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ). Публикуваме тяхното отворено писмо до здравния министър Петър Москов и останалите отговорни институции в сектора във връзка с предложените от МЗ промени в Наредбата за достъпа.
Пациенти не искат да се сменя терапията им Пациенти не искат да се сменя терапията им Пациентите с астма не желаят фарамцевти да сменят терапията им, защото това може да влоши лечението им.
За ТЕЛК-а и абсурдите във и извън системата За ТЕЛК-а и абсурдите във и извън системата Здравеопазването е един от най-чувствителните сектори в обществото, защото пряко засяга правото и качеството на живот на всеки човек. Поради тази причина решихме да дадем трибуна на вас - читателите.