любов

Кариерата изяжда любовта

14-02-2019 08:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Кариерата изяжда любовтаВсе повече мъже и жени се оказват в групата на професионалните самотници, казва проф. Захарина Савова
В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме мнението на специалистите, за да разберем какво пречи днес да имаме успешни връзки. Как да се справим с разочарованието от разрушени взаимоотношения и какво е общото между любовта и виното. Отговорите дава проф. Захарина Савова. Тя е пихолог и част от Факултета по обществено здраве на МУ-София.
Огромна е ролята на любовта за психичното здраве на хората. Любовта е двигател на човешкия живот. Когато човек изпитва любов, в неговия организъм настъпват особени химични процеси, при които са отделя хормона на щастието. Така ставаме позитивни, а това са основите и на физическото здраве, освен на психическото и емационалното здраве.

 

Любовта като положителна емоция,

влияяе положително и на нашето здраве. В някакви крайни форми, обаче, когато любовта премине границите на това да споделяме еднакви ценности, тогава тя може да се превърне в личен проблем. Днаем ,че много пъти любовта ни към инитимния партньор може да донесе и големи емоционални сривове, тогава когато любовта не е споделена или когато няма доверие в двойката. Тогава не говорим за онази здрава и безуслована любов, а говорим за форми които минават нормалното.

Когато човек изпадне в състояние на самотност,

в липса на вяра, че може да срещне партньора си и когато това продължава дълъг перод от време има реална опасност човек да изпадне в песимизъм. До него водят и случаите на повтарящи се неуспешни връзки. Тогава едно от нещата, които помагат е да не слагаме старият опит, който е бил за онзи човек и онази ситуация, в нови ситуации. Да използваме старият си опит, само като урок, от който да си припомним къде, кога и защо нещо не се е случило по правилния начин. Да превърнем миналото в опитност, а не повод за песимизъм. Винаги има хора, които се чувстват щастливо влюбени, както и такива които са разочаровани, защото в този момент от живота си нямат успешна емоция.

Напоследък се появява една тенденция,

жените и мъжете да отдават повече време и енергия в професионалната си реализицая и да не оставят около себе си свободно поле, в което да се даде възможност да се роди любовта. Любовта освен емоционална преживяване, означава и грижа към другия, даване на внимание, споделяне. За да се случи това ние трябва да имаме освободено съзнание и време, за да го споделим с някой друг. Много често в гонене на шанса за кариерно развитие, пропускаме шанса за любовта. Има и друга група хора, които са преживели разочарование в миналото, сега запълват тази празнота с работа, а потребността от любов преманава в метаудоволствия, като работахолизъм, благотворителност. Така се прави замяна на естествената потребност да обичаш и да бъдеш обичан със други заместители на удоволствия, които да запълнят празнотата от любовта.

Любовта има различни епати,

Когато сме влюбени, тогава има много романтика, има много тръпка. Влюбването може да прерастне в обич, която има други измерения. Романтиката също приминава през различини фази, една е тя през перода на влюбване и е друга през перода на любовта. Напоследък се наблюдва феноменът „бързи връзки". Романтиката е част от карасотата на любовта, така че тя винаги съществува. Ако виното води до удоволствието от опиянението, то удоволствието от любовта е по-дълбоко и по-здраво.Трябва да се стремим към безусловната любов, която започва от любовта към самия себе си.

Човек, който изначално не се е научил

да обича себе си, по хубавия начин, много трудно може да даде здрава и хубава любов на някой друг. Истинската и здравата любов минава през едно добро усещане на любов самия себе си и едва тогава може да даде здрава любов и на пъртньора си. Тези хора, които не могат да обичат и да уважават себе си, те превръщат любовта в болест, така се пораждат абнормните отношения между някои хора. Семейството е първото училище, където инидивидът се учи на любов, там са пъвите модели на отношенията , тези на майката и бащата, кадето детето се учи на любов в двойката.Балчик наложи мораториум на 5G мрежата Балчик наложи мораториум на 5G мрежата Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
Пет съвета за здравословно хранене Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Кожата започва да старее на 35 години Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Сиренето менте на отделен щанд Сиренето менте на отделен щанд Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Бързото отслабване - мит или реалност? Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

В ритъма на щастието В ритъма на щастието За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.
Водна гимнастика за всеки Водна гимнастика за всеки Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
Бъдете център на света си Бъдете център на света си

Кога се извъртя една година и пак наближава 8 март. Това е хубав повод дамите да се замислят за себе си. На какво да обърнат внимание, попитахме проф. Захарина Савова.

Филър – що е то? Филър – що е то? Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. Може ли да стане, как, кои са плюсовете и минусите, разговаряме вижте сега.
1 2 3 ... 7 »