Тенденция

Самоубийствата намаляват

08-02-2019 18:37
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Самоубийствата намаляватАгресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир Наков
3000 души годишно посягат на живота си в България. 600 или всеки пети от тях умира. Самоубийствата обаче намаляват, особено в регионите, в които се водят обучения с лични лекари за разпознаване на психични разстройства. Това сочат проучванията на Националния център по обществено здраве и анализи.
Най-честите състояния предшестващи самоубийствата са депресия, шизофрения и зависимостите, обясни д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве" към НЦОЗА.

Той обърна внимание на ключовата роля при поднасянето на всякакъв тип информация свързана с опит на човек да отнеме живота си. „Агресията във филмите трябва да се цензурира, да не се показва резултатът – труп, кръв и пр.", обясни д-р Наков. Все пак обаче се наблюдава

 

намаление на сцените на насилие

 

в киното както и реакции срещу филмите, които показват или героизират самоубийствата.

Жените са по-склонни към опитите сами да предизвикат смъртта си. Средно 43.42 дами на 100 000 души посягат на живота си, а при мъжете числото е 29.45. При представителите на силния пол обаче самоубийствените действия по-често водят до смърт – 11.4 на 100 000 души, спрямо 3.56 при жените.

 

Това се дължи на тенденцията

 

мъжете да прибягват до по-твърди методи като например посягане на живота си с оръжие, докато при дамите е по-разпространена злоупотребата с медикаменти, при която има по-голям шанс състоянието да бъде овладяно и животът им спасен.

Средно за страната опити за самоубийство са регистрирани при 36. 74 души на 100 000 през 2017 година, а през предходната 2016-та година са били 34.74 на 100 000 души.

 

През последните две проследени години

 

се отчита намаление, спрямо данните за 2014-а и 2015-а година. Тогава опитите за самоубийство са били съответно 37.63 на 100 000 души и 40. 5. В световен мащаб броят на отнетите поради самоубийство животи е по-голям от жертвите от войни и катастрофи. Самопредизвикването на смърт е най-разпространено сред хората на и над 70 години. Самоубийството обаче е петата водеща причина за смърт при възрастната група 30-49 години и втората при младежите между 15-29 години.

 

Депресиите и злоупотребата с алкохол

 

са основният рисков фактор в Европа и Северна Америка. Също така самоубийствата са по-разпространени сред уязвими групи, които са подложени на дискриминация. В тази връзка експертите припомнят, че подкрепата за хора със самоубийствени мисли може да бъде животоспасяваща. За хората, при които има риск да посегнат на живота си е особено важно да бъде осигурена професионална грижа. Те трябва да бъдат изслушвани и отношението към тях да не бъде осъдителен.Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
70% от депресарите не стигат до лекар 70% от депресарите не стигат до лекар 14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зарков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Самота мъчи тинейджърите Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

Преодоляваме болката с хипноза Преодоляваме болката с хипноза

Хипнотерапията позволява на специалистите да ни внушат съвършенството, към което се стремим, и на практика да подготвят съзнанието ни за него. Как става това, разказва психологът Даниела Кермова.

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“ 12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“ Чувствали ли сте се някога опустошени? Не ви се работи, не ви се среща с хора, слушате, но не чувате? Вероятно сте в капана на една от 12-те фази на „прегарянето". Как да се измъкнете? Отговаря гуруто Хамза Кан.
Две седмици отпуска не стигат Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си Как ни лекува любовта към себе си Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Прегарянето в офиса се лекува с почивка Прегарянето в офиса се лекува с почивка Колко са етапите на бърнаута? И как да го преодолеем - с умно планиране на задачите, добра храна и малко "откраднато време" за себе си? Разкрива психотерапевтът проф. Захарина Савова.
Сваляме 20 кг под хипноза Сваляме 20 кг под хипноза Любов към чашката, страх от паяци, паник атаки или тежка травма от детството. При транс можем да се спасим от тези проблеми. Освен да лекува обаче, "зомбира" ли хипнозата? Попитахме психолога Иво Ташев.
1 2 »