Интервю

ХОББ обича пушачите

04-02-2016 10:37
ХОББ обича пушачитеБелият дроб се възстановява от цигарите минимум десет години, казва д-р Наталия Стоева
Зимата е един от най-рисковите сезони за хората с белодробни заболявания. Вирусите и бактериите, които ни разболяват през това време, причиняват допълнителни усложнения на хората с ХОББ, които могат да бъдат и фатални. Какво означава сложната абревиатура, кои хора засяга диагнозата и как да намалим риска от заболяването, попитахме д-р Наталия Стоева, началник на отделението по "Пулмология" в МБАЛ Токуда в София.
- Д-р Стоева, какво се крие зад абревиатурата ХОББ?

- ХОББ е хронична белодробна болест, която се характеризира с обструкция на дихателните пътища, тоест със стесняването им. Този процес протича с години и десетилетия, като започва с малките дихателни пътища. Обикновено това се случва при пушачи в резултат на многогодишната им експозиция на тютюнев дим. Но не са застраховани и хора, които работят във вредна среда с много дим и запрашяване, живеят с пушачи или имат вродено предразположение към заболяването в резултат на генетични дефекти.

- В каква възраст обикновено се проявява заболяването?

- Обикновено отнема десетилетия и не засяга всички пушачи, а само една част от тях, които имат някаква предпоставка.

- Кои са предпоставките?

- Засега не е ясно, медицинската наука все още търси кои са гените, фенотиповете, които дават предпоставките да се развие това заболяване, но все още нещата не са съвсем ясни.

- Мъжете или жените са по-застрашени?

Визитка

 

Д-р Наталия Стоева е началник отделение "Пулмология" в МБАЛ Токуда в София. Завършила е медицина през 1982 г. в МУ-София. Има две специалности - по "Вътрешни болести" и "Пулмология". След завършването си специализира "Вътрешни болести" като клиничен ординатор в Института по вътрешни болести на МУ-София. Работи в МБАЛ – Сандански. От 1989 г. е преподавател по "Бедробни болести" в МУ, последователно като асистент, старши и главен асистент в СБАЛББ „Света София". Научните й интереси са в сферата на бронхиалната астма и ХОББ. Има дългогодишен опит в спешната пулмология и пулмологична реанимация. В МБАЛ „Токуда Болница София" е от самото начало.

- Определено ХОББ се среща по-често при мъжете, но мисля, че при жените заболяването е подценено, защото ние го търсим стандартно повече при мъжете и то пушачи. Някак си подценяваме факта, че често жените живеят с мъже пушачи.

- В каква възраст обикновено се появяват симтомите на заболяването?

- Стандартно след 40 години, обикновено това е рисковият контигент, затова гледаме към тези хора, когато мислим за ХОББ. Но болестта се среща и при по-млади хора. Това обикновено са пушачи, които са имали генетичен дефект като алфа-едно антитрипсинов дефицит. Той е единственият доказан патологичен ген, който може да причини ХОББ.

- Кои са симптомите, които карат човек да мисли, че развива това заболяване?

- За съжаление пациентите така свикват с тях, че не ги забелязват, пропускат и вторите и петите и десетите, докато нещата станат много напреднали. В смисъл, че казват – „това е моята дългогодишна пушаческа кашлица", или –„ малко се задъхвам, но аз съм на 45 или 50 и съм понапълнял, сигурно е за това". А двата основни симптома са точно кашлица и задуха. Едва когато тези симптоми станат неконтролируеми и много напреднали, хората идват при нас. По тази причина диагностицирането на ХОББ става в късните стадии – трети и четвърти. По изключение по-рано, ако човек дойде за други проблеми и забележим, че има ХОББ.

- Как диагностицирате заболяването?

- След като имаме данните, че пациентът е пушач, задъхва се, изложен е на вредности, има кашлица, за да поставим диагнозата, непременно трябва да имаме оценка и на функцията на белия му дроб. Това се прави във функционални лаборатории, които имат възможността да измерват виталния капацитет, функционалния капацитет дифузионния капацитет на белия дроб. За съжаление много често у нас диагнозата ХОББ поставят хора, които не са направили никакви изследвания, само защото някой има задух или кашлица. Недопустимо е това да се случва. Трябва да се извърши функционална и дифузионна диагностика, защото критерият е да открием, че пациентът, който се оплаква от кашлица и задух, има функционални нарушения.

- Какво означава това в цифри?

- С функционалните измервания измерваме обемите на белия дроб - колко са се намалили, както и скоростта на издишване. За всяка възраст и пол обаче има различни параметри. Но като цяло пациентът трябва да има запазена функция над 80% от нормата, за да сме спокойни за неговия респираторен обем. Скоростта на издишване се измерва в дебити и представлява обем издишан за една секунда, това е най-основният критерий. Когато скоростта се забви, това означава, че пациентът издишва през по-тясна тръба, ако тази скорост е под 80% от нормата, приемаме , че той има проблем.

- Как старее белия дроб?

- Белият дроб старее ежегодо, като губи част от функциите си. Когато губи повече от 40 милилитра на година, има проблем. При хобаджиите тази загуба достига до 70 милилитра и повече обем въздух за година.

- Кои сезони са най-притеснителни за хората с ХОББ?

- Пациентите с ХОББ са застрашени целогодишно от влошавания, но вирусите и бактериите са най-честите причини за тези екзоцербации (усложнения). В този смисъл есенно-зимният сезон е най-проблематичен и тогава приемаме най-много хора за лечение. През лятото обаче има друг проблем - въздухът е по-разреден и сух, има повече прах и това също води до усложнения.

- Какви са усложненията?

- ХОББ е много сериозна болест, която в късните стадии може да доведе до дихателна недостатъчност. Тогава болните са приковани към дихателен апарат вкъщи. Има апарати, които човек може да носи на рамо, докато ходи, но у нас здравната каса не реимбурсира нито един лев за тях, а те струват 7 хил. лв. Това е недопустимо, защото ХОББ е третата причина за смъртност по света. В същото време се дават хиляди левове за стентове, които се слагат при сърдечносъдовите заболявания. Освен това ХОББ може да доведе до инфаркти, инсулти, депресии. Обикновено той протича с три до пет коморбидни състояния, тоест усложнения, които също имат своите потребности.

- Каква е продължителността на живот след поставянето на диагнозата?

- Много е различно, има болни, които могат да живеят с десетилетия, спират цигарите, провеждат лечение, правят профилактика, но има и бързо прогресиращи случаи, които в рамките на 5-6 години приключват.

- Има ли лечение, което да доведе до пълното отстраняване на болестта?

- Не, има само поддържаща терапия, която за съжаление също не е достатъчно ефективна, защото симптомите остават. Борим се срещу прогресията на заболяването, усложненията, но загубената функция на белия дроб не може да се възстанови.

- Очакват ли се скоро нови лекарства?

- В тази област се работи много, редица авторитетни фирми са въвлечени в тази дейност, но за съжаение все още сме на ниво да се борим срещу прогресията на заболяването. Това, което е излязло като медикамент на пазара, здравната каса го реимбирсира, но такива потребности като кислорода, което струва по-малко, остават в страни.

- Каква е честотата на заболяването у нас?

- Около 7% е по света. За България обаче излезе друга статистка - 12% за плевенския регион. Според мен това е по-достоверната цифра. Защото честотата зависи от състоянието на въздуха, тютюнопушенето, от точността на медицинската наука, критериите, по които се поставят диагнозите.

- Увеличава ли се честотата на заболяването?

- У нас да. В някои развити страни обаче заболяването е стагнирано, а сърдечносъдовите вървят надолу. Ние обаче сме далече от тази статистика.

- Забраната на тютюнопушенето на обществени места не оказа ли влияние?

- Мисля, че тези мерки са много важни, както и даването на много здравна информация за вредата от тютюнопушенето. Трябва да се ограничи тютюнопушенето и да се намали замърсяването на въздуха. Но тютнопушенето е първият рисков фактор.

- Ако един човек е пушил и спре, колко време е нужно, за да се възстанови белия му дроб?

- Трябва да минат поне десет години, за да намалее риска от белодробен рак. Но при ХОББ промените в белодробния паренхим не могат да се възстановят напълно. При някои пациенти сме наблюдавали частично подобряване, но затова се иска време – след една година можем да кажем дали има обратимост на белия дроб. На сто процента обаче органът не може да се възстанови.Преживяемостта от рак е 20% по-ниска в Източна Европа Преживяемостта от рак е 20% по-ниска в Източна Европа

Над 500 000 са децата с онкологични заболявания на Стария континент, нека през септември заблестим в златно в тяхна чест

7 иновативни метода за хипофизни аденоми 7 иновативни метода за хипофизни аденоми Неврохирургичните подходи са описани в нова книга на д-р Асен Хаджиянев от УМБАЛ Св Иван Рилски
Иновативен апарат мери киселинността в стомаха Иновативен апарат мери киселинността в стомаха С него се открива без грешки гастроезофагиалната рефлуксна болест, казва доц. Светослав Тошев
Холмиум лазер разбива камъни по-бързо Холмиум лазер разбива камъни по-бързо Апаратът може да се справи и с 3-сантиметрови образования без хирургични разрези, казва доц. Маринчо Георгиев
Правят катедра по ревматология към МУ-София Правят катедра по ревматология към МУ-София Тя ще е базирана в съответната клиника към УМБАЛ Св Иван Рилски
Online училището е рисково за късогледство Online училището е рисково за късогледство Витамин D от слънчевите лъчи предпазва очите, казва д-р Габриел Димитров от Александровска болница
Щадящ метод за лечение на деца в Пирогов Щадящ метод за лечение на деца в Пирогов Медици от Цюрих идват на гости, за да асистират за първите безкръвни операции при две вродени заболявания, казва д-р Емил Атанасов
Иновативна операция в Св. Екатерина Иновативна операция в Св. Екатерина Директорът проф. Генчо Начев постави за първи път в България безшевна аортна клапна протеза
Сухота в устата може да е знак и за Синдром на Сьогрен Сухота в устата може да е знак и за Синдром на Сьогрен

Жените са по-рискови, ако са генетично обременени и планират раждане трябва да се изследват за наличието на автоантитела, казва проф. Доброслав Кюркчиев

ЯМР предупреждава за Паркинсон ЯМР предупреждава за Паркинсон В болница „Св. Иван Рилски" е, има само 9 такива в Европа, казва д-р Марин Пенков
1 2 3 ... 44 »