Свят

Рекордна сделка за $74 млрд. във фарма бизнеса

04-01-2019 12:14
Clinica.bg

press@clinica.bg
Рекордна сделка за $74 млрд. във фарма бизнеса Американската компания Bristol-Myers придобива конкурента си Celgene
С рекордно висока сделка започва новата година за фарма индустрията. Американската фармацевтична компания Bristol-Myers ще купи производителя на биотехнологии Celgene за 74 млрд. долара, съобщи Bloomberg.
Taка на практика се появява нов фармацевтичен гигант, а сливането на двете компании за на лекарства срещу рак може да се определи като едно от най-големите обединения в историята на фарма бизнеса.

 

 

Договорът предвижда акционерите

 

на Celgene ще получат по една акция от Bristol-Myers и по 50 долара в кеш за всяка акция, която притежават. Така една акция на Celgene достига 102.43 долара. Стойността е с 54% над нивото на затваряне на акциите й от 2 януари.

Акциите на двете компании бяха отбелязали спад миналата година.

 

Акциите на Bristol-Myers се понижиха

 

с повече от 15% през 2018 г., а акциите на Celgene потънаха с 39%

Закупувайки Celgene, Bristol ще добави в портфолиото си едно от най-успешните лекарства срещу рак-Revlimid. To струва над 100 хил. долара годишно. Тя ще получи и експерименталната терапия с CAR-T, която Celgene придоби през миналата година срещу 9 млрд. долара.

 

Сделката е най-голяма за Bristol

 

при управлението на изпълнителния директор директор Джовани Кафорио. Тя е предшествана от сериозни неуспехи, които претърпя компанията в имуно-онкологията, която е и основна сфера на дейността й.

Bristol е водила преговори с Celgene през последните две години. Джовани Карфио обаче започна по-сериозни преговори през септември, а през последните няколко седмици са се ускорили. За ускоряване на сделката допринесъл спадът на биотехнологичните запаси.

Обединените компании очакват шест нови продукта през следващите 12 до 24 месеца, каза Джовани Кафорио. „Има конкретни, краткосрочни възможности за растеж", добави той.Разкриха контрабанда с човешки ембриони Разкриха контрабанда с човешки ембриони Властите в Индия са задържали на летището мъж, който ги пренасял в куфар
Забрана за рекламата на тютюн в спорта Забрана за рекламата на тютюн в спорта Правителствата да налагат най-строгите санкции, апелира Световната здравна организация
FDA с нов шеф FDA с нов шеф

Начело на регулаторния орган застава досегашният шеф на Националния раков институт

Българките раждат най-рано в ЕС Българките раждат най-рано в ЕС Броят на бебетата в Европа постепенно намалява, показват данните на Евростат
Органичават дневната доза сол Органичават дневната доза сол Намалението е почти наполовина, посочва доклад на американската национална Академия на науките
Ваксината срещу морбили не повишава риска от аутизъм Ваксината срещу морбили не повишава риска от аутизъм Това показват резултати от мащабно изследване сред повече от 657 хил. деца в Дания
Над 52% от българите не стигнали до джипито Над 52% от българите не стигнали до джипито Датчаните посещават най-редовно семейните лекари, на другия полюс е Гърция, показват данни на Евростат за 2017 г.
Разходите за здраве изпреварват икономиката Разходите за здраве изпреварват икономиката

Въпреки че профилактиката и диагностиката са акцент за всяка държава, делът на публичните средства за тях е най-малък, показва последният анализ на Световната здравна организация.

Морбилите покосиха 72 деца в Европа Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

ЕМА препоръча 6 лекарства ЕМА препоръча 6 лекарства Отказа получи един медикамент за лечение на рак на гърдата и яйчниците
1 2 3 ... 14 »