Любопитно

Как да разберем чист ли е зехтинът?

31-12-2018 12:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Как да разберем чист ли е зехтинът?Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
От екстравагантна приумица зехтинът отдавна се превърна в неотменна част от българската трапеза, особено при приготвянето на всякакви салати. Въпросът как да разберем дали е хубав и чист обаче виси със страшна сила. Отговор дава проф. Кръстена Николова от Медицински университет - Варна. Тя изследва качеството на различните видове хранителни мазнини с помощта на фотониката. Затова, ако все още се чудите, как да разберете дали зехтинът в кухнята ви е чист, направете следния експеримент:

Вземете един най-обикновен „лазер", тип детска играчка, който да свети в синьо. Сложете зехтина в прозрачен стъклен съд с тънки стени и насочете лъча към течността. Ако видите, че лъчът в маслото се вижда в червено или розово, може да бъдете сигурни, че това е чист зехтин без примеси от други масла. Ако след насочване на светлинния лъч, се вижда в зелено или жълто, то в зехтина има и други растителни масла.

Ах, тези пържени картофки

Зехтинът обаче не е толкова полезен за готвене. Ако държим да правим манджи с него, експертът съветва това да е Pomace Olive Oil. Този зехтин се добива след пресоване на цялата маслина – с костилката и люспите и мастните вериги в него не са толкова бързо разрушими като тези в Extra Virgin, който категорично е неподходящ за термична обработка, казва проф. Николова. И дава пример с пържените картофки, където проф. Николова установява, че при висока температура над 90 градуса, химичните връзки в молекулите на растителните мазнини се трансформират. Канцерогенни субстанции като кетони и алдехиди, започват да се натрупват в храната. Концентрацията на тези вещества се повишава при всяко следващо пържене в използваната мазнина. След направения експеримент проф. Николова е категорична, че само след първото загряване на слънчогледово олио то не съдържа канцерогенни вещества. 

Какво е фотоника

Фотониката е раздел от физиката, изучаващ най-общо казано процесите на генериране, излъчване и преобразуване на светлината. Освен в хранителната индустрия тя се прилага в криминалистиката, медицината, имунологията, биохимията, химията. Така например, ако искаме да разберем има ли следи от кръв върху дадена повърхност, а те не се виждат, се добавя луминол, насочва се светлинен източник с определена дължина на вълната и петната от кръв започват да светят.

ВИЗИТКА

Проф. Кръстена Николова е възпитаник на Физически факултет на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", където през 2002г. получава магистърска степен по "Приложна математика". През 2007 година защитава дисертационен труд на тема „Приложение на рефрактометрията в хранително-вкусовата промишленост" в Централната лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията към БАН и получава научната степен "Доктор по физика" по научна специалност „Електрични, магнитни и оптични свойства на кондензираната материя".






В седмичните градини може и мекици В седмичните градини може и мекици Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
1 2 3 ... 5 »