Университети

Обявиха стипендиите за следване в чужбина

17-12-2018 06:19
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обявиха стипендиите за следване в чужбина Наши студенти с шанс да се обучават без пари в Япония, Полша и Гърция
Стипендиите за обучение и специализации в чужбина за 2019 година вече са обявени. В голяма част държави конкурсите са за студенти от всички специалности. Стипендиите са по линия на спогодбите между България и съответните държави за образователен и културен обмен.

Те са три вида- за пълен срок на обучение за бакалаври, за магистри и за временно обучение в рамките на един семестър или няколко месеца.

За пълен срок на обучение в бакалавърски и магистърски специалности българските младежи могат да учат Япония, Румъния, Молдова, Монголия, Виетнам и др. Изисква се да следват редовно в първи курс в държавен университет през настоящата учебна година. Успехът им от завършения семестър не трябва да е под 4.5, както и кандидатите да не са навършили 25 години.

 

Те трябва да кандидатстват

 

като изпратят необходимите документите до дирекция „Висше образование" в МОН. Сред тях са автобиография, мотивационно писмо, академична справка и др. Избраните кандидати ще бъдат поканени на интервю на 20 и 22 март догодина.

Студентите, които искат да следват магистратура зад граница пък могат да участват за стипендия за обучение в Гърция и Румъния. Тук изискванията са различни.

 

Участниците трябва да са под 30 години,

 

да са завършили бакалавърска или магистърска степен и дипломата им да е с успех поне „Добър" 4. Те отново трябва да изпратят документи до МОН, а интервютата ще се проведат на 16 януари.

Най-много са стипендиите за частичен срок на обучение. Така например нашите студенти от всички специалности имат шанса да следват в Полша за няколко един семестър.

 

Същото важи и за Унгария,

 

където обаче курсистите трябва да знаят езика. В Чехия пък стипендията е за 5 месеца. В тази група влизат още държави като Индия, Йордания, Иран. Кандидатите трябва да не са навършили 30 години и да следват редовно в държавен университет и успехът им от завършените семестри да не е по-нисък от Мн. Добър 4.5. Те също трябва да изпратят автобиография, мотивационно писмо и другите необходими документи в МОН. Събеседването с кандидатите ще се проведе на 9 януари.

В общия случай
приемащата страна осигурява стипендия
и медицинско обслужване съгласно действащото законодателство. Студентите не плащат такса за обучение, общежитие достъп до библиотекс и т.н. Разходите за път и виза са за сметка на курсиста.

В общия случай приемащата страна осигурява стипендия и медицинско обслужване съгласно действащото законодателство. Студентите не плащат такса за обучение, общежитие, достъп до библиотека и т.н. Разходите за път и виза са за сметка на курсиста.

Пълният списък с държавите и условията за кандидатстване може да видите ТУК.Таван на приема в нови специалности Таван на приема в нови специалности 55% от парите на висшите училища ще са за качество
Набират научни проекти за човешкия мозък Набират научни проекти за човешкия мозък Български учени могат да участват като партньори в създаване на международни консорциуми
900 хил. за научни проекти с Русия 900 хил. за научни проекти с Русия Конкурсът е за областите биология и медицина, психология, математика и др.
България-донор на мозъци в ЕС България-донор на мозъци в ЕС Липсва обратна връзка за качеството на образованието, казва доц. Томчо Томов
Медиците-първи по успех от гимназията Медиците-първи по успех от гимназията Средният облагаем доход на лекарите у нас е 1415.6 лв., на стоматолозите-865.4 лв, показва Рейтинговата система на университетите
Още 14 защитени професии Още 14 защитени професии Промишлената електроника, геолозите и корабните техници влязоха в секторите, за които се очаква недостиг на пазара на труда
Медицината мина правото по студенти Медицината мина правото по студенти

МУ-Пловдив и МУ-София си делят първото място според официалния рейтинг в България

Отпада единният изпит за медицина в СУ Отпада единният изпит за медицина в СУ Софийският университет ще приема бъдещи лекари със свои тестове, а не с общи с МУ-София, реши Академичният съвет
МУ-Варна въвежда е-заверки МУ-Варна въвежда е-заверки Новата услуга ще важи за семестри и отделни дисципили
Набират проекти по две научни програми Набират проекти по две научни програми 480 000 лв. е бюджетът по двустранното сътрдуничество между България и Австрия
1 2 3 ... 9 »