Тенденция

Пушачите намалели с 10%

06-12-2018 13:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Пушачите намалели с 10% МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения
Страшните картинки на цигарите намалили пушачите с 10%. Това съобщи представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски. Данните са за региона на СЗО, но са актуални и за България, каза той. Вдигането на акциза на цигарите също води до спад на броя пушачи, обясни от своя страна д-р Маша Гаврилова от Коалиция „България без дим".
Все още не е ясно кога точно промените в Закона за здравето, които затягат режима за забрана на пушенето на закрито, ще бъдат внесени в МС. По измененията, които бяха внесени още през август има около 2000 предложения, които засягат не само темата за пушенето, а и всички други сектори, които обхваща закона, обясни Снежана Поповска , главен експерт в Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към МЗ.

Промените в закона включват редица

нови мерки като възможност за затваряне на заведения при нарушение на закона, забрана на пушенето на закрито не само на традиционните цигари, но и на другите тютюневи изделия като наргилета, електронни цигари, както и новите модерни устройства. В редакциите ще бъде изрично упоменато и какво точно означава помещение на закрито, обяви още Снежана Поповска.

Гражданските организации настояват и за пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия, но от министерството на икономиката не посрещнали идеята с възторг.

 

Затова те леко смекчават временно искането си,

 

като държат обаче да се забрани външната реклама като билбордове, както и тази в търговските обекти. Те настояват в магазините цигарите да бъдат излагани, а да ма списък с марките и цените, както и да премахне възможността за промоции с награди и подаръци, обясни д-р Гаврилова. Ще искаме съдействие от МЗ да представи тези предложения като отделен законопроект извън този за Закона за здравето, защото от страна на министерството на икономиката, това надали ще се случи, обясни тя.

Рекламата на новите модерни алтернативни устройства за пушене е много агресивна. Те се продават по моловете, а освен това се промотират дори и по лекарски форуми.

 

Въпреки претенциите, че са по-безвредни,

 

обективни научни доказателства за това няма, категорични са специалистите.

Прогнозите на СЗО са че 1 млн. българи от общо 2.2 млн. пушачи ще умрат преждевременно, каза още доц. Околийски. Той е категоричен, че страната ни изостава в закодателните мерките насочени срещу пушенето на закрито, в сравнение с другите държави. Според медицински изследвания

зависимостта към тютюнопушенето е сравнима

с тази към хероина и кокаина. България е първенец по пушене в Европа, като все повече момичета прибягват към вредния навик.

Специалистите се обединиха около тезата, че за по-строгия режим за забрана за пушенето на закрито има голяма обществена подкрепа. 71% от българите са „за" тази мярка, сочат данни от изследване. Остава политическата воля и решимост за прокарване на промените, категорични са специалистите.







Искат по-строг контрол на пушенето Искат по-строг контрол на пушенето Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция "България без дим"
Момичетата ни-първенци по пушене Момичетата ни-първенци по пушене 12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие на вредния навик
Ирландия с награда за борбата с пушенето Ирландия с награда за борбата с пушенето

20 000 евро получава местното онкологично общество за интересната си кампания

Нов вид бездимни цигари на пазара Нов вид бездимни цигари на пазара Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас
СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия Няма по-лош закон от неприложимия Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Промени в различни посоки в Закона за здравето предложи ресорното министерство. Част от тях са свързани с регламентирането на по-строг контрол по отношение спазването забраната за пушене на обществени места и за наргилетата, и бездимните цигари. Защо се налагат, какви са очакваните последици, попитахме д-р Ангел Кунчев.
1 2 3 ... 4 »