Старт

Промените за медицинските изделия факт

05-12-2018 14:29
Clinica.bg

press@clinica.bg
Промените за медицинските изделия фактЗдравната каса вече ще може да пусне договарянето за догодина по новите правила

Новите правила, по които здравната каса ще договаря и плаща за медицинските изделия вече са факт. Днес кабинетът одобри промените, които предложи здравно министерство в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която се заплащат.

С тях се въвежда по-строг контрол върху цената и качеството на консумативите, които касата ще финансира. Занапред всяка фирма ще трябва да докаже, че продуктите й се плащат от обществен фонд в поне три държави от ЕС и то при същите индикации или заболявания, за които и у нас. Също така занапред фондът ще може да плаща изделията директно на фирмите, а не тези плащания д аминават през болниците.

Това се очаква да повиши дисциплината още.

Сред другите промени е възможността касата да увеличи видовете медицински изделия, които се реимбурсира, ако с еокаже, че са й останали средства в следсвтие на промените. Също така да касата няма да има право да плаща медицински изделия на цени, по-високи от досегашните, нито от най-ниската цена, която е получила по време на договарянето с включената отсъпка в нея. Промените влизат в сила веднага след обноародването им в „Държавен вестник". Очаква се и тогава касата да обяви договарянето си за следващата година, което сега закъсня заради промените.


НЗОК вече отрави една покана към производителите

на медицински изделия в края на октомври. Тя обаче беше обжалвана от няколко фирми и прекратена. Очаква се сега да бъде обявена нова процедура. Приичната, поради която бизнесът обжалва беше както в липсата на нормативно основание за прулагане на новите изисквания, тъй като наредбата не беше приета, така и в някои неточности в самата процедура.

Сред тях беше въвеждането на изисквания за

качество само към определени специалности, както и неупоменаването на конкретни срокове за доставка, за които след това бизнесът дължи неустойка. Също така неяснотата какво се случва със сегашните банкови гаранции на доставчиците, които са в болниците, както и какво е значението на термина „разходоефективност". Неговото тълкуване обаче междувременно беше дадено с промените в закона за бюджета на НЗОК за 2019 г.178 млн. за клинични проучвания 178 млн. за клинични проучвания 10 000 нови пациенти се включват всяка година, България е на 20-о място в света по пазарен дял в сектора
Слагат камери в инвазивните кардиологии Слагат камери в инвазивните кардиологии Касата ще плаща до 10% от остатъците на онкомедикаментите, които генерира една болница
Дават 800 хил. лв. за дете с рядка болест Дават 800 хил. лв. за дете с рядка болест

Въпреки това не е ясно какъв ще е ефектът от терапията, става ясно от заседание на НЗОК

Изписват биологичните терапии по-лесно Изписват биологичните терапии по-лесно

Пациентите ще могат да получават медикаментите си без да се разхождат до столицата, припомнят от НЗОК

Искат НЗОК да плаща рядко лекарство Искат НЗОК да плаща рядко лекарство

Терапията с него струва 400 хил. лв. на година, но не води до излекуване на пациентите

Тази невъзможна електронизация Тази невъзможна електронизация

Колкото повече стават парите в здравеопазването, толкова по-съмнително изглежда изграждането на работеща е-система

63 са редките диагнози у нас 63 са редките диагнози у нас

Най-много в страната ни са пациентите с тези болести в София и Варна

И в медицината евтиното излиза скъпо И в медицината евтиното излиза скъпо

Clinica.bg и Gallup International направиха първия „Индекс на болниците" в страната. В него публикувахме данните и за дейността в областта на ортопедията и травматологията в болниците ни. Какво показват цифрите, достатъчно качествени ли са услугите навсякъде, изразходват ли се обществените средства ефективно, попитахме специалистите. Отговорите дава проф. Асен Балтов.

Регистърът за диабет не функционира Регистърът за диабет не функционира

Няма нормативен документ на базата, на който да влезе в експлоатация, обясниха от НЦОЗА

Спират ръста на парите за лекарства Спират ръста на парите за лекарства

Фирмите връщат всичко над разходите, които касата е генерирала предходната година

1 2 3 ... 48 »