През 2019 г.

Спират ръста на парите за лекарства

30-11-2018 16:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
Спират ръста на парите за лекарстваФирмите връщат всичко над разходите, които касата е генерирала предходната година

Здравната каса възнамерява да спре напълно ръста на парите за медикаменти в бюджета си за следващата година. Това става ясно от проекта на механизма, по който възнамерява да коригира механизмите за събиране на отстъпки от фармацевтичните компании. Той бе публикуван на сайта на фонда за публично обсъждане в края на тази седмица.

С проекта се дава конкретика на вече заявените намерения на здравните власти да обвържат определянето на отстъпките за лекарства, които бизнесът дава с ръста на разходите за медикаменти, които е отчела касата. Идеята бе по този начин да се вкарат в рамки парите за тези продукти, които сега традиционно растат с около 80 млн. лв. на година. Както и да се намали индуцирането на ненужно потребление на лекарства.

Ако механизмите, които предлага

здравната каса се приемат, на практика разходите за медикаменти на фонда в следващата година не само че няма да се увеличат, но дори ще са със 17 млн. по-малки от тази. Причината е, че с проекта се залага да не се надвишава прогнозирания бюджет от 1.117 млрд. лв. за медикаменти, а реалните разходи се очаква да бъдат 1.133 млрд. лв.


Идеята, която предлагат от фонда е

бюджетът за всички медикаменти през 2019 г. да се раздели по пера на 4 тримесечия, както и на три групи – за лекарства с протокол, останалите медикаменти за домашно лечение и онкомедикаментите в болниците. Съответно разходите след приспадане на досегашните отстъпки да се анализират на всяко едно и да се сравняват с тези за 2018 г. Ако се окаже, че те надвишават харчовете на касата за съответния период, експертите ще видят за коя молекула (INN) става дума и ще направят анализ точно кои лекарства от този вид са генерирали повечето разходи. Съответните производители пък ще трябва да върнат надвишената сума. Тя ще се определя пропорционално на участието им в генерирания ръст за конкретната молекула.

Философията ще обхваща дори новите

продукти, които влизат в реимбурсация за първи път. Така може да се окаже, че някои от тях ще се продават „пробоно" в рамките на годината. Не е ясно дали механизмът ще важи за генеричните и биоподобните медикаменти, тъй като те бяха изключени от механизма за договаряне на отстъпки с промените около бюджета на касата. Този механизъм за контрол на ръста при лекарствата се очаква да важи за 2019 г., не е ясно обаче дали философията няма да се промени в хода на публичното обсъждане.178 млн. за клинични проучвания 178 млн. за клинични проучвания 10 000 нови пациенти се включват всяка година, България е на 20-о място в света по пазарен дял в сектора
Слагат камери в инвазивните кардиологии Слагат камери в инвазивните кардиологии Касата ще плаща до 10% от остатъците на онкомедикаментите, които генерира една болница
Дават 800 хил. лв. за дете с рядка болест Дават 800 хил. лв. за дете с рядка болест

Въпреки това не е ясно какъв ще е ефектът от терапията, става ясно от заседание на НЗОК

Изписват биологичните терапии по-лесно Изписват биологичните терапии по-лесно

Пациентите ще могат да получават медикаментите си без да се разхождат до столицата, припомнят от НЗОК

Промените за медицинските изделия факт Промените за медицинските изделия факт

Здравната каса вече ще може да пусне договарянето за догодина по новите правила

Искат НЗОК да плаща рядко лекарство Искат НЗОК да плаща рядко лекарство

Терапията с него струва 400 хил. лв. на година, но не води до излекуване на пациентите

Тази невъзможна електронизация Тази невъзможна електронизация

Колкото повече стават парите в здравеопазването, толкова по-съмнително изглежда изграждането на работеща е-система

63 са редките диагнози у нас 63 са редките диагнози у нас

Най-много в страната ни са пациентите с тези болести в София и Варна

И в медицината евтиното излиза скъпо И в медицината евтиното излиза скъпо

Clinica.bg и Gallup International направиха първия „Индекс на болниците" в страната. В него публикувахме данните и за дейността в областта на ортопедията и травматологията в болниците ни. Какво показват цифрите, достатъчно качествени ли са услугите навсякъде, изразходват ли се обществените средства ефективно, попитахме специалистите. Отговорите дава проф. Асен Балтов.

Регистърът за диабет не функционира Регистърът за диабет не функционира

Няма нормативен документ на базата, на който да влезе в експлоатация, обясниха от НЦОЗА

1 2 3 ... 48 »