статистика

С най-ниските разходи за здраве сме

30-11-2018 17:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
С най-ниските разходи за здраве смеСпоред Евростат само Румъния има по-нисък харч на глава от населението за 2016 година
Според данните на Евростат за 2016 година България е в челната тройка на страните в ЕС с най-нисък разход за здравеопазване на глава от населението. Единствено северната ни съседка Румъния има по-нисък разход за здраве от нас.
Полша, България и Румъния, това са страните от ЕС които имат най-нисък разход за здраве на глава от населението. Според данни на Евростат сумата, която отделя Полша е в размер на 731 евро, следвана от България с разход в размер на 555 евро и на последно място е Румъния с 432 евро.

 

На другия полюс са държави като Люксембург,

Швеция и Дания. Които за здравето на населението си дават в пъти повече средства. Така например в Люксембург на човек за здравеопазване се падат по 5612 евро. Следват я Швеция с 5126 евро и Дания – с 5014 евро на глава от населението.

Швейцария и Норвегия са другите две държави в Европа, които не пестят за здравето на населението си, сочат данните.

И две страни не са членки на общността.

Техните разходи за здраве възлизат съотвенто на 8841 евро и 6730 евро. Средният разход за здравеопазване на глава от населението в ЕС е над 3000 евро. Най-много средства от БВП за здравеопазване отделя Франция – 11,54%, а най-малко – северната ни съседка, където разходът е 5,01% от БВП. И по този показател челна позиция заема държава извън ЕС. Това отново е Швейцария, която отделя 12,3% от БВП за здравеопазване.Всеки пети в групата на третата възраст Всеки пети в групата на третата възраст През 2040 г. българите ще се стопят до по-малко от 6 милиона, предричат от НСИ
Къде лекуват рак Къде лекуват рак Общо 40 са лечебните заведения у нас, които осигуряват терапия на онкоболни