Мерки

Искат по-строг контрол на пушенето

15-11-2018 11:54
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Искат по-строг контрол на пушенето Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция
Подкрепа на сегашната забрана за тютюнопушене на закрито и дори желание за по-строги рестрикции. Това показват резултати от социологическо проучване на обществените нагласи към пушенето. 58% от пушачите и 77% от непушачите искат по-сурови мерки, каза Елена Радиев, управител на социологическата агенция Екзакта.
Както clinica.bg вече писа именно засилен контрол се предлага в поправките на Закона за здравето, които бяха публикувани през август, но до момента не са внесени в МС за разглеждане. В тази връзка от коалиция "България без дим" призоваха промените по-скоро да бъдат разгледани и приети от депутатите.

Изследванията на тема пушене са две

- през 2017 и 2018 година, с цел сравнителен анализ. През 2017 г. 3/4 от пушачите са спазвали забраната. Най-стриктни са били жените, възрастните хора над 60 години, заможни и образовани столичани. През следващаат година резултатите са относително същите. Законът се спазва от 74% от пушачите, отново предимно от дами между 40-50 години.
19% от пристрастените към вредния навик са споделили, че биха се съобразили със забраната за пушене на закрито, само, ако им се направи забележка. 7 на сто пък се се придържат към реда много рядко, а под 1% почти никога не се съобразяват.

Подрепата за по-строг контрол основно от страна на жени,

образовани хора от големите градове. В същото време намалява делът на хората, които намират забраната за крайна мярка-от 36% през 2017 година до 30% през 2018 г. За 71% от анкетираните през 2017 и за 73% през 2018 година е недопустимо децата да виждат реклами на цигари в търговските вериги, показват още данни от изследванията. Около половината попитани не желаят да виждат цигари по рафтовете в магазините. Година по-късно делът на привържениците на тази идея нараства с 10% до 57%.

Да ускори внасянето на промените в Закона

за здравето и  депутати да чуят гласа на съвестта, призова д-р Гергана Гешанов от коалиция "България без дим". От организацията подкрепят предложените по-строги мерки, сред които е и възможността за затваряне на обекти, при неспазване на забраната. Но в същото време предлага и някои допълнения към измененията.
Така например-употреба на електронни цигари също да се ограничи. Да се даде възможност заведенията да бъдат санкционирани и при наличие на пепелници и огарки, дори и да е засечен пушещ човек.  Също така от коалицията искат инспекторите от РЗИ да имат право да искат лична карта на нарушителите и така да създават актове.

Трябва да се даде и точна дефиниция на открито

и закрито помещение, защото в момента има заграждения от "найлони", без вентилация и в които се пуши, смятат още от "България без дим".  Жените като дял от общият брой пушачи нарастват в сравнение с мъжете. Дори след 10-15 години се очаква да ги задминат, каза д-р Маша Гаврилова и добави, че е масова практика майките да пушат на детските площадки.
Днес на Международния ден без тютюнев дим д-р Маша Гаврилова призова пристрастените да не си купят цигари, а вместо това да дарят парите за някаква благотворителна кауза или пък мъжете да купят цвете на приятелката си.  На 5 декември се очаква кръгла маса посветена на борбата срещу тютюнопушене с участието на СЗО и МЗ.


Пушачите намалели с 10% Пушачите намалели с 10% МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения
Момичетата ни-първенци по пушене Момичетата ни-първенци по пушене 12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие на вредния навик
Ирландия с награда за борбата с пушенето Ирландия с награда за борбата с пушенето

20 000 евро получава местното онкологично общество за интересната си кампания

Нов вид бездимни цигари на пазара Нов вид бездимни цигари на пазара Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас
СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия Няма по-лош закон от неприложимия Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Промени в различни посоки в Закона за здравето предложи ресорното министерство. Част от тях са свързани с регламентирането на по-строг контрол по отношение спазването забраната за пушене на обществени места и за наргилетата, и бездимните цигари. Защо се налагат, какви са очакваните последици, попитахме д-р Ангел Кунчев.
1 2 3 ... 4 »