Иновации

Персонализирана медицина, що е то?

15-08-2016 14:33
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Персонализирана медицина, що е то?
Персонализираната медицина заема все по-голямо място в диагностиката и лечението на различни заболявания, най-вече онкологичните. Благодарение на тези лекарства се постига по-голяма преживяемост за хората с тежки диагнози, но бюджетите на здравните фондове, включително и у нас, се оказват на ръба. Затова решихме да ви разкажем какво се крие зад интересното име на персонализираната медицина, както и кое е в повече – разходите или ползата.
„Точното лекарство в точната доза по точното време за точния пациент". Това е най-популярната дефиниция на персонализраната медицина. Най-общо зад понятието се крие опитът на науката да намери подходящата терапия за всеки човек според индивидуалните му особености. Това означава диагностиката и лечението да е съобразено с генотипа на отделния пациент и с неговия ръст, тегло, метаболизъм. Причината е, че всички тези характеристики предполагат различно усвояване на медикаментите, заради което едно лекарство може да се окаже по-малко ефективно при дадени индивиди или най-малкото да има нужда от корекция на дозата му. Затова синоним на персонализираната медицина е прецизността.
История

 

Опитите за развитие на персонализираната медицина започват още в 20 век. Ето и най-важните научни събития, които предхождат появата й:

- 1907: Рубен Отенбърг създава първия тест за определяне на съвместимостта между реципиента и донора при преливане на кръв.

- 1956: Открита е генетичната причина за появата на фавизма – недостиг на метаболитния ензим глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD).

- 1977: Установява се, че P450 2D6 - полиморфичен метаболизиращ ензим, води до усещането за свръхдоза при вземането на определено лекарство за високо кръвно.

Въпреки че за персонализирана медицина говорим отскоро, опитите за въвеждането й започват още през 20 век. Големият пробив идва през 1998 г., когато е регистрирано първото лекарство, чиято употреба е генетично определена. Терапията е създадена само за специфичен рак на гърдата – HER-2 позитивен и е наречена „таргетна". Появата й става възможна благодарение на серия от важни открития за молекулната природа на заболяванията през 80-те години на миналия век. Малко по-късно, в началото на 21 век, Международният геномен консорициум обявява, че е завършена първата част на човешкия геном. Това вече дава възможност за бурното развитие на персонализираната медицина през следващите няколко години.

И така стигаме до днес, когато в САЩ са регистрирани над 137 лекарства, на чийто етикет има геномна информация. Това означава, че те са предназначени за определен тип генетични дефекти или прилагането им зависи от индивидуалните особености на човека, от наличието на определени биомаркери.

Очакванията на специалистите в тази посока са още по-големи. Според данните на Коалицията за персонализирана медицина в момента от всички лекарства в процес на разработка, 42% са персонализирани. Цифрата е още по-голяма – 73%, когато става дума само за молекулите в областта на онкологията. И сега най-голяма част от таргетните терапии са срещу туморни заболявания. Близо 40% от персонализираните медикаменти в САЩ са в областта на онкологията, следват терапиите в психиатрията – 17%, в инфекциозните заболявания като хепатитите – 10%, и в кардиологията – 7%.

Ситуацията у нас е аналогична. Най-голям е делът на таргетните терапии в онкологията. През миналата година здравната каса е плащала 20 молекули срещу рак в болниците. Общата стойност на разходите за тях е 182.3 млн. лв. или близо 4/5 от средствата, които касата е платила за химиотерапия – 247.7 млн. Отделно касата финансира противотуморни медикаменти и за домашно лечение. През тази година разходът за тях е около 20 млн. лв. на месец, като над 8 млн. лв. са отново за 21 таргетни терапии.

Новите терапии наистина са скъпи. Въпреки това експертите смятат, че те водят до икономии на общите разходи за лечение. Според проучване на Коалицията за персонализирана медицина след три години приложение на таргетните терапии в САЩ се наблюдава 34% намаление на общите разходи за лечение на пациенти с рак и увеличение със 179% на тези за химиотерапия. В същото време от Коалицията отчитат, че прилагането на таргетните терапии води до увеличаване на 5-годишната преживяемост с 15% при рак на дебелото черво, два пъти при левкемията и с 30% при сърдечносъдовите заболявания. Също така че разходите могат значително да се понижат след предварително генетично тестване на потенциалните пациенти за персонализирано лечение. Подобни комплексни анализи засега у нас липсват. Касата наблюдава само ръста на разходите за медикаменти без дори да подобрява контрола върху изписването и прилагането им.

Таргетните терапии са основна част от персонализираната медицина, но не са единственото й съдържание. В нейното поле са и много медицински устройства за болнична или дори за домашна употреба. Сред тях има графтове, които са подходящи за определени пациенти, също така устройства, които автоматично мерят нивото на кръвната захар и отделят инсулин, ако е нужно и т.н.

Персонализираната медицина е изключително напреднала и в областта на диагностиката. В света съществуват тестове, с които може да се разчетат гените на човека или само някои от тях, които са отговорни за определени онкологични, сърдечносъдови или други заболявания. Чрез тях може да разберете например, какъв е рискът ви за внезапна сърдечна недостатъчност или потенциалните рискови обстоятелства за възникване на аномалията, подходящата индивидуална терапия. Те могат да ви помогнат да узнаете дали имате унаследена предразположеност към определен вид рак, което би подобрило възможностите за лечение и ранно откриване и т.н. Освен това съществуват редица пренатални тестове, с които бъдещите родители да разберат дали бебето им ще е здраво. Повечето от тези изследвания се предлагат и у нас. Много малка част обаче се покриват от държавата, напрактика почти всички се плащат от пациентите. Цените им обаче все още не са евтини, много често те са в порядъка на 2-3 и повече хиляди лева.Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова Прецизираха обвинението към проф. Асена Сербезова

След като Съдът върна обвинението, като неясно, сега Прокуратурата го внася редактирано, съобщиха от БФС

Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства Бюджетът на НЗОК е с дефицит за лекарства Догодина съществува риск от достигане на „критична точка", при която фармацевтичните компании няма да могат да изпълняват ангажиментите си за някои доставки, предупреждават от Арфарм
Разпределят 2600 флакона ремдесивир Разпределят 2600 флакона ремдесивир Те отиват към 28-те РЗИ, а оттам - към болниците
Сменят търговете за частни болници с други мерки Сменят търговете за частни болници с други мерки

Лечебните заведения няма да могат да въртят далавери, ако се приемат промените, които предлага НЗОК в проекта си за бюджета за 2021 г.

50 болници са провели 98 е-търга 50 болници са провели 98 е-търга

Все още няма анализ какъв е ефектът от процедурите, съобщиха от МЗ

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19 И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19 Това става след данните от СЗО, че препаратът не намалява смъртността
Купуваме Remdesivir за 24.3 млн. Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Държавата сключва договор за 32 хил. опаковки, които трябва да стигнат до края на март

ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

През тази година се очаква новите случаи в ЕС да са 2.7 млн., а смъртните случаи - 1.3 млн.

УМБАЛ „Свети Георги" с нови сърдечни операции УМБАЛ „Свети Георги с нови сърдечни операции

В отделението по Инвазивна кардиология се извършва имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор

Увеличават лекарствата за автомати Увеличават лекарствата за автомати

Промяната се предлага от МЗ три седмици след скандала с вендинг веригата на Пос-Фарма

1 2 3 ... 137 »