Решение

Повишиха цените на родните хапчета

07-11-2018 14:16
Clinica.bg

press@clinica.bg
Повишиха цените на родните хапчета Отпускат 2.7 мнл. лв. на ВМА за нова апаратура, реши МС
По-високи цени за родните хапчета. Това предвиждат промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, която прие кабинетът на днешното си заседание. Както clinica. bg. вече писа редакциите ще доближат референтните стойности на българските медикаменти, които не се изнасят навън до цените на същите продукти в ЕС и по този начин всъщност ще ги повишат.
Идеята на промените е да се избегне практиката наши хапчета да излизат от Позитивния лекарствен списък(ПЛС) и така да напускат пазара.

До момента действаше нормативно ограничение при цените на лекарствените продукти, които нямат регистрирани стойности в референтните държави. Според него цената на производител на тези медикаменти

 

може да е максимум два пъти по-висока

 

от най-ниската цената на лекарство със същия ДДД в терапевтичната група на позитивния списък. Тази разпоредба засяга предимно продукти на български производители в ниския и среден ценови диапазони, които се предлагат само на нашия пазар. Това би могло да доведе до отпадане на редица лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък. Затова с предложените промени таванът се вдига двойно.

 

Така референтната стойност не бива да прехвърля

 

4 пъти най-ниската цената на продукт в терепевтичната група на ПЛС.

В противен случай отпадналите медикаменти ще бъдат заместени от по-скъпи лекарства, които имат цени в референтните за България държави, става ясно от мотивите на Наредбата.

2.7 млн. лв. се отпускат за нова апаратура във ВМА, реши още кабинетът. Те ще бъдат преведени по бюджета на министерството на отбраната. Със средствата ще се закупи специализирана система от апарати - магнитно-резонансен томограф и ехографски апарат за ранна диагностика на карцином на простатната жлеза.

Столичната болница Първа МБАЛ Св. София пък определена за университетска, реши още кабинетът днес.Искат отлагане на верификацията Искат отлагане на верификацията Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
Онлайн аптеките станаха 65 Онлайн аптеките станаха 65

Две трети от тях са открити в София, показва регистърът на Агенцията по лекарствата

Ново финансиране за детето със спинална атрофия Ново финансиране за детето със спинална атрофия

Този път средства ще отпусне държавата чрез Фонда за лечение в чужбина

Цената на редките болести Цената на редките болести

40 пъти е разликата между средната стойност на терапията с лекарствата сираци и с останалите медикаменти в България

МЗ пита защо Румъния ни отказа S2 МЗ пита защо Румъния ни отказа S2

Касата ще плаща скъпите медикаменти и за Спинална мускулна атрофия 

НЗОК с ново решение за 2 лева НЗОК с ново решение за 2 лева

Аптеките няма да получават таксата за 100% реимбурсираните лекарства, но ще имат право на надценка за медикаментите до 10 лв.

Здравната ни система е пълна с излишни клишета Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Новата година отваря нови хоризонти. Каква е равосметката от изминалата 2018 г. за Университетската специализирана болница за онкологично лечение, какви идеи има ръководството за бъдещето, какви промени в лечението на пациентите да очакваме, ще има ли реформи в сектора и какви да бъдат те, попитахме д-р Стефан Константинов.

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

По-малко от месец има ИАЛ, за да пусне системата за проследяване на реекспорта, но едва ли ще спази срока

Касата не харчи парите си ефективно Касата не харчи парите си ефективно

Фондът е дал шест пъти по-малко пари за генерични медикаменти, отколкото за иновативни, показва анализ на ЕКИП

Няма достъп до лекарства навсякъде Няма достъп до лекарства навсякъде

За пореден път изразяване загриженост от липсата на адекватна регулация при откриването на нови аптеки, казват от Българския фармацевтичен съюз (БФС)

1 2 3 ... 50 »