Правила

Разходна ефективност само за нови пациенти

07-11-2018 14:36
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разходна ефективност само за нови пациенти Биологичната терапия на болните, които в момента се лекуват, няма да бъде спирана, увериха от НЗОК
Принципът на разходна ефективност ще важи само за пациенти, които за първи път започват лечение с биологична терапия. Това обявиха от НЗОК във връзка с редица запитвания от страна на болни, които се притесняват как ще продължат да се лекуват.
От фонда са категорични, че само при ограничен брой биологични лекарствени продукти, използвани като втора терапевтична линия ще се прилага принципа за изписване на най-евтиното лекарство в групата. Заболяванията, за които се изписват биологични медикаменти и които ще попаднат под рестрикция са ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит.
а
Мерките ще се отнасят само за пациенти, при които за първи път

се прилага биологична терапия. Така на практика излиза, че на пациентите, които в момента се лекуват със скъпите медикаменти няма да им бъде спирана терепията, нито пък ще бъде  заместена с по-евтина. Експертизата ще се осъществява от комисия в Централното управление на НЗОК, посочват от институцията. Принципът за разходна ефективност не се отнася за пациентите, когато се налага смяна на лекарствения продукт
а
поради липса на ефект или прояви

на странични реакции от този, с който се лекуват в момента. Освен това от фонда изрично посочват, че разходната ефективност не се прилага при други лекарствени продукти, заплащани за домашно лечение, както и за медикаментите за онкологични и онкохематологични заболявания, заплащани извън стойността на клиничната пътека.


Искат отлагане на верификацията Искат отлагане на верификацията Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
Онлайн аптеките станаха 65 Онлайн аптеките станаха 65

Две трети от тях са открити в София, показва регистърът на Агенцията по лекарствата

Ново финансиране за детето със спинална атрофия Ново финансиране за детето със спинална атрофия

Този път средства ще отпусне държавата чрез Фонда за лечение в чужбина

Цената на редките болести Цената на редките болести

40 пъти е разликата между средната стойност на терапията с лекарствата сираци и с останалите медикаменти в България

МЗ пита защо Румъния ни отказа S2 МЗ пита защо Румъния ни отказа S2

Касата ще плаща скъпите медикаменти и за Спинална мускулна атрофия 

НЗОК с ново решение за 2 лева НЗОК с ново решение за 2 лева

Аптеките няма да получават таксата за 100% реимбурсираните лекарства, но ще имат право на надценка за медикаментите до 10 лв.

Здравната ни система е пълна с излишни клишета Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Новата година отваря нови хоризонти. Каква е равосметката от изминалата 2018 г. за Университетската специализирана болница за онкологично лечение, какви идеи има ръководството за бъдещето, какви промени в лечението на пациентите да очакваме, ще има ли реформи в сектора и какви да бъдат те, попитахме д-р Стефан Константинов.

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

По-малко от месец има ИАЛ, за да пусне системата за проследяване на реекспорта, но едва ли ще спази срока

Касата не харчи парите си ефективно Касата не харчи парите си ефективно

Фондът е дал шест пъти по-малко пари за генерични медикаменти, отколкото за иновативни, показва анализ на ЕКИП

Няма достъп до лекарства навсякъде Няма достъп до лекарства навсякъде

За пореден път изразяване загриженост от липсата на адекватна регулация при откриването на нови аптеки, казват от Българския фармацевтичен съюз (БФС)

1 2 3 ... 50 »