Парламент

Ремонтират здравните промени

06-11-2018 14:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ремонтират здравните промени Депутатите гласуваха бюджета на НЗОК на първо четене, Ананиев заговори за трети здравноосигурителен модел
Корекции между първо и второ четене ще претърпи бюджета на НЗОК. Те няма да засягат финансовите параметри, а някои от промените, които се прокарват с проектозакона. Ревизията ще важи за преходните и заключителните разпоредби. Това стана ясно при гласуването на бюджета на касата в пленарна зала, който беше с приет на първо четене със 108 гласа за, 62-ма против и 10 въздържали се.
Ръстът на парите на НЗОК е 490 млн. лв., а общо средствата, с които ще разполага фондът са 4.35 млрд. лв.
Управляващите ще подкрепят мерките, които ще доведат до по-ефективно изразходване на парите от здравни вноски, заяви шефката на ресорната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. 
„В непрекъснат диалог с екипа на МЗ и НЗОК поемаме ангажимент между първо и второ четене да ревизираме предложенията, които смятаме за неприемливи", обяви тя.  Те ще са в няколко направления. Една от поправките между двете четения ще засяга прелицензирането на всички лечебни заведения.

Изключително тежко административно натоварване

ще бъде, ако новата Агенция за Медицински надзор изисква задължително прелицензиране на всички лечебни заведения", обясни тя и изрази съмнения, че звеното ще има капацитета да свърши това за една година. Според нея е по-добър вариант болниците да не бъдат принуждавани да се прелицензират, а да се проконтролира дали отговарят на новите медицински стандарти. Също така лечебните заведения не трябва да са активна страна в процеса, а обменът на документи може да става по електронен път, смята още д-р Дариткова.
Критики от страна на управляващата партия има и към ограничението да не се плаща на болниците за дейност, извършена от лекар, който не е на основен трудов договор. Това ще се отрази негативно най-вече на по-малките болници, обясни д-р Дариткова.

 

 

Корекция ще има и по отношение

 

на възможността Надзорният съвет на НЗОК да прехвърля средства между различните пера.Така ГЕРБ ще подкрепи искането на БЛС.

„Готови сме да внесем предложения, които ще дадат възможност да се ограничат правомощията на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг", разясни Дариткова.

ГЕРБ няма да подкрепи и и централизирането на дейността на центровете по трансфузионна хематология.

Може да се появи и трети здравноосигурителен модел. За това пък намекна ресорният министър Кирил Ананиев по време на дебатите. По думите му разговорите в работните групи по реформата в здравноосигурителната система вървят добре и са на прага да се роди и трети модел.

Затова той изтъкна, че е много важно

 

текстовете заложени в бюджета да бъдат одобрени

 

и изчистени до 2019 година, за да може те да терасират пътя на здравната реформа, която трябва да стартира от 1 януари 2020 г.

Ананиев обеща, че между първо и второ четене в бюджетна комисия ще даде повече светлина по въпроса.

Той пое ангажимент да отговори на всички питания на депутатите. „Ще го направя аргументирана, за да не остане никакво съмнение за някакво задкулисие или приемане текстове на тъмно". 

Принципни критики към бюджета 

отправиха от ДПС и БСП за България. Опозицията определи като "нонсенс" намерението в преходните и заключителни разпоредби Народното събрание да одобрява откриването на болници. В прелицензирането д-р Нигяр Джафер от ДПС видя опит за "прелицензиране на корупцията". Тя бе категорична, че въпросните структурни промени не могат да бъдат приемани по тази „къса писта" на преходни и заключителни разпоредби и изтъкна, че това противоречи на Закона за нормативните актове. "Имитацията на дебат е имитация на активност, имитацията на активност е имитация на консенсус, а имитацията на консенсус е имитация на реформа", каза още тя.Предлагат пакет за здравни грижи Предлагат пакет за здравни грижи

И частните фондове да поемат плащането на лекарства, искат експертите от работните групи по реформата

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса Рано е за пълна демонополизация на здравната каса Ще подпишем анекса към НРД за денталната медицина през януари, след като Конгресът на БЗС го одобри
Монополът на НЗОК да падне Монополът на НЗОК да падне Едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава, казват БТПП
Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Левицата го дава на съд, от ГЕРБ напомниха, че склерозата е признак на ранна деменция

НРД под въпрос НРД под въпрос Ако корекциите ни в бюджета на НЗОК не се уважат, ще искаме оставки, казва д-р Иван Маджаров
Кабинетът разрешава новите болници Кабинетът разрешава новите болници

Ще има изключения за лекарите с един трудов договор в регионите без достатъчно специалисти

Опозицията готова с ремонта на бюджета Опозицията готова с ремонта на бюджета

Да отпадне одобряването на болниците от партиите, како и пререгистрацията на лечебните заведения, предлагат депутати

Лимитирането е чужда материя за мен Лимитирането е чужда материя за мен Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
1 2 3 ... 12 »