Надзор

Получаваш sms, ако идеш на лекар

05-11-2018 15:42
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Получаваш sms, ако идеш на лекарКасата пести 20% от разходи за медицински изделия с новите правила, похвали се д-р Дечо Дечев

Всеки пациент да получава sms, че е ходил на лекар или е претърпял някаква интервенция в болница. Това предлага управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев на последното заседание на Надзорния съвет на фонда. Целта на мярката е да се засили контрола в системата и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

Идеята на д-р Дечев е всеки човек да получава sms, ако е претърпял някаква терапия, за която плаща касата. Така той ще разбере, ако някой медик се опитва да злоупотреби с неговите данни и да точи касата.
„Така, както в банката, като си изтегля пари на първата минута ми пращат СМС и ми казват – от банковата ти сметка се изтеглиха. Примерно, говоря под тази форма, като СМС, като има плащане за мен получавам СМС, че касата ми е платила", обяснява той на надзорниците. Повод за предложението му са писмата, които касата вече разпрати до няколко стотин пациенти, за да ги попита дали са им извършвани процедури, които са отчетени.


„Трябва да Ви кажа, че изпратихме на 500

пациенти писъмца и получихме интересна информация например – тук сте платили нещо, за което аз не знам. Т.е. тази форма работи", аргументира се д-р Дечев. Той добавя, че тази практика на обратна връзка с пациентите ще продължи и занапред. Надзорниците обаче обсъждат и други форми на контрол, които има вероятност да влязат от догодина. Една от тях е санкциите в болниците за отчетена, но неизвършена дейност, да не са колективни, а персонални.


„Видът на санкцията към кого е насочена.

Сега, образно казвам, че едно лечебно заведение е направило някакво нарушение и в НРД е написано, че, ако то е повторяемо, можеш да прекратиш договора. Пределно ясно е, че на някое лечебно заведение не можеш да му прекратиш договора. Ако обърнем нещата и наказанието е пряко за извършителя на дейността, може да има ефект", обяснява д-р Дечев. Останалите надзорници се съгласяват с него, а той добавя, че в тази посока има и разбирането на съсловната организация. Имаме подкрепа от БЛС санкцията да бъде персонална, категоричен е той.

Последната идея за повишаване на контрола е доработването на електронната система за отчитане на хоспитализациите от болниците. Както вече clinica.bg писа, идеята там е да се въведе още една опция, така че клиниките да не могат да приемат болни, ако се надвишава заявеният им по документи леглови капацитет.


„В момента, ако дадена клиника в болница

Х има 30 легла, а те са приели 32 пациента, това го позволява системата. В момента доработката ще бъде такава, че той и да иска 31-вия пациент да го приеме, системата няма да го пуска. Тогава ще има 30 легла и не повече. Иначе в момента сме в една патова ситуация, защото чакаме големия проект в МЗ", обяснява д-р Дечев.


С 20% ще се понижат разходите за

медицински изделия с новите правила за договарянето им, става ясно още по време на заседанието на Надзора.

„При най-разходоемките групи първоначалното понижение е минимум 20%, което е доста сериозно. И оттук натам вече, фирмите нямат право да превишават това понижение", казва д-р Дечев. Той припомня и новите правила, които са довели до икономията. Това е въвеждането на три критерия, на които трябва да отговарят продуктите, за да ги плаща касата. Първият е да имат „СЕ" марка за качество, вторият е да се отнасят поне към три европейски фонда, които заплащат тези медицински изделия. И третото изискване е да има реализирани поне три клинични проучвания с тях.До 169 млн. на месец за болниците До 169 млн. на месец за болниците

Плануваните разходи за онколекарства са с 22 милиона повече, отколкото през миналата година

Увеличават направленията за преглед Увеличават направленията за преглед

За неблагоприятните практики касата ще плаща с 86 хил. лв. повече на месец

Индекс на болниците ще насочва пациентите Индекс на болниците ще насочва пациентите Днес е Бабинден. Празник на онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Това са акушер-гинеколози, акушерки, медицински сестри и др. Какво показват числата от "Индекс на болниците" относно гинекологията, кои са проблемите в системата и как могат да се решат попитахме д-р Румен Велев.
Режат пари при коронарография без нужда Режат пари при коронарография без нужда

Касата ще плаща с 30% по-ниско, ако диагностичните процедури, при които не са открити проблеми, са над една трета от всички

Касата с нова структура Касата с нова структура

В здравния фонд най-накрая ще се създаде аналитично звено, предвиждат промените

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Новата година започна с поредната затворена аптека, този път в Кюстендилско. Защо се стига до тук, какво се случва на фармацевтичния пазар, как ще се отрази на фармацевтите премахването на таксата от два лева за скъпите лекарства, както и въвеждането на процеса на верификация, попитахме проф. Илко Гетов.

Спиналната атрофия в списъка с редките болести Спиналната атрофия в списъка с редките болести 9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния на 22 януари, казаха от МЗ
Искат отлагане на верификацията Искат отлагане на верификацията Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
Депутатите препитват Бисер Петков Депутатите препитват Бисер Петков

Здравната комисия нищи социалните услуги на първото си заседание тази година

Още една болница осъди НЗОК Още една болница осъди НЗОК Касата трябва да заплати на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец" в Лом над 16 хил. лв. за надлимитна дейност
1 2 3 ... 155 »