В "Майчин дом"

Всяко бебе с монитор

11-08-2016 09:21
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Всяко бебе с мониторС тях лекарите ще следят дали недоносените деца дишат нормално
Три нови монитора за проследяване на недоносените бебета получи Клниката по неонатология на "Майчин дом". Средствата бяха събрани с благотворително бягане наречено "Дари времето си на 5kmrun". Това ще позволи на неонатолозите почти да изпълнят една от целите си – всяко дете да бъде проследявано непрекъснато на монитор. Колко деца годишно преминават от там, кои са най-сериозните им проблеми и как жените да се предпазват от преждевременно раждане, разказва началникът клиниката проф. Боряна Слънчева.

Близо 800 деца са преминали през Клиниката по неонатология на "Майчин дом" миналата година. Бройката включва не само недоносените, но деца, които са с нормално тегло, но с патология. Една от целите на специалистите там е да имат по монитор за всяко легло, споделя проф. Слънчева.

Музиката помага на бебетата да растат

 

Има проучвания, че недоносените деца, които слушат класическа музика, наддават по-добре, бързо увеличават темпа на хранене. Друг акцент в терапията на преждевременно родените деца е участието на родителите, контактът на майката с детето,  възможността тя да го гушка, да му говори. 

Апаратите следят сърдечната дейност и кислородно насищане в кръвта, които са едни от най-важните показатели за това дали детето е добре. Особено важни са те при недоносените бебета, за да се проследи навреме, дали няма пауза в дишането и съответно спад в кислородното насищане, обяснява още началникът на Клиниката по неонатология.

Най-честият проблем при тези деца са дихателните нарушения. Не добре развитият бял дроб не осигурява достатъчно кислород, а колкото по-неразвито е детето, толкова и дробчето е по-незряло. Не са рядкост и проблемите с централната нервна система. „Много често децата идват с мозъчни кръвоизливи. По-изразените биха могли да дадат отражение, както в интелектуалното, така и в двигателното им развитие на по-късен етап", обяснява проф. Слънчева.

Децата, родени преди 30-тата седмица са заплашени и от ретинопатия, която е свързана с незрялостта на съдовете. Лекарският контрол при тях се осъществява в дългосрочен план – от първия месец прегледите са на всеки 15 дни, до момента, в който специалистите преценят, че ретината се е изградила. „Нашите показатели са изключително добри в тази посока, което ни прави много доволни. Много малко деца имат някакви нарушения, а сериозните са единици", споделя още началникът на клиниката.

За да се сведат до минимум рисковете от преждевременно раждане и патология, проф. Слънчева съветва жените да станат майки за пръв път преди да навършат 30 години. При бременността е задължителна редовната консултация с акушер-гинеколог. Не бива да се пропуска и феталната морфология. Бъдещите майки трябва да са стриктни към сроковете, в които се правят тези изследвания, защото те могат да открият генетични нарушения като синдрома на Даун още в зародиш. „Жената трябва да има добра здравна култура и хигиенен режим, както в храненето, така и в сексуалния живот. Защото това също дава отражение на плода и крие рискове от преждевременни раждания", предупреждава още проф. Боряна Слънчева.

15 милиона са неденосени деца в света годишно

 

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно. Цифрите са валидни както за България, така и в световен мащаб. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или - казано в цифри - това са 6750 бебета. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени бебета всяка година. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. (данните са от 2009 г).

Данните на Световната здравна организация от 2009 година сочат, че най-голям е процентът на недоносени бебета в Африка, следвана от Северна Америка и Азия. За Европа показателите са най-ниски.На Запад видях действащи правила и ред На Запад видях действащи правила и ред Фокусът в немскоговорящите страни все повече се измества към персонализирания подход, а у нас липсва комплексната грижа и ефективният контрол, казва д-р Владислав Райков
УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести УМБАЛ Бургас разширява диагностиката на кръвни болести Вътрешното отделение назначи нови двама лекари, след като в началото на годината спря работа
Кардиохирургията в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна с нова апаратура Кардиохирургията в УМБАЛ Св. Марина- Варна с нова апаратура Тя е подарък от Медицинския университет в морския град на стойност 583 хил. лв.
УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" - първи по нуклеарните хибридни изследвания УМБАЛ Св. Ив. Рилски - първи по нуклеарните хибридни изследвания Това показва изследване на Националния център по радиобиология и радиационна защита 
Железният човек с изумителни резултати Железният човек с изумителни резултати Това, което виждам, надминава и най-смелите ми очаквания, станало е истинско чудо, казва д-р Емануил Найденов след прегледа на Божидар
Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета За 24 часа се родиха 16 бебета Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност 90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност 55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
1 2 3 ... 43 »