интервю

Съдебните лекари решават до дни дали ще стачкуват

25-10-2018 06:41
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Съдебните лекари решават до дни дали ще стачкуватДо 20 години може да останем без специалисти, ако институциите не осъзнаят значимостта ни, каза доц. Александър Апостолов
През този уикенд съдебните лекари се събират в Пловдив на годишна конференция. На форумът те ще обсъдят какви мерки да предпиремат, за да чуят институциите за проблемите им, които се задълбочават с годините. Малко преди началото на събитието попитахме председателят на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов, каква е моментната снимка на съдебната медицина у нас, ще оцелее ли тя.
- Доц. Апостолов, кои проблеми ще бъдат на дневен ред пред съдебните медици в събота и неделя?
- Хората трябва да знаят причините които ни водят да направим тази конференция, на която да обсъдим тежките проблеми, които са се събрали в нашата работа и във взаимоотношенията ни с държавните институции. Защото това не трябва да се случва – да има напрежение между съдебните лекари и държавните институции в лицето на МВР, Прокуратура и Съд. Защото нашата работа е съвместна. Ние работим в една посока с една цел и задачи. Проблемите са от доста дълго време. Преди години съдебните лекари бяха над 120 човека, но в момента ние сме под 70 човека и прогресивно намаляваме, като бройка, но престъпността не е намаляла, а напротив. Инцидентите също се увеличават. Това означава, че работата се увеличава. И по-малкото съдебни лекари не могат да свършат повечето работа, която се е натрупала. Това крие опасности. От това, че вече има цели области, в които няма съдебни лекари, тъй като няма желаещи да работят тази тежка работа, която е свързана и с много отговорности. Освен че няма съдебни лекари в много от областите на България, материално техническата база е под всякаква критика. Ние дори да искаме да извършваме норамална съдебно-медицинска дейност, ние не можем поради липсата на елементарно обезпечаване на тази дейност. Липсва инструментариум, камери, дори бих казал обзавеждане на лекарски кабинети. Сами разбирате, че това е недопустимо в 21 век и то в страна, която е членка на ЕС.
- Кои са длъжниците на съдебните медици - МВР или МЗ?
- Бих поделил вината между двете министерства. МЗ не ни осигурява тази материална база, която трябва да имаме, за да осъществяваме нормална съдебно-медицинска дейност. А МВР, който е основният поръчител на съдебно- медицинските дейности, заедно с прокуратурата и съд, не ни заплаща хонорарите като експерти, които ни се полагат по закон в двумесечен срок. Те ги бавят не просто с месеци, а с година дори. Всеки лекар и въобще всеки работещ трябва да издържа семейството си и това става със заплащане на неговият труд, когато това не се случва нещата не са добри. Ние не искаме повече от това, което ни се полага по закон и сме изработили. Ето какво се получава- работим в лоши условия, говоря за страната като цяло, защото има разлики в различните области, а освен това и незаплатени. Ами кой ще дойде да работи като съдебен медик, питам аз? Това е едната страна на нещата, другата е, че всичко това ще рефлектира в добрата работа на съдебната система, като цяло.

- Какво имате предвид?
- Както вървят нещата съдебните лекари ще станат много малко. Работата ще се увеличава, което означава, че ще се бавят сроковете, а това ще затрудни гражданския наказателен процес въобще. И от това никой не печели, единствоно губи обществото. Ето колко престъпления стават напоследък, например последният случай с убийството на журналистката в Русе. Именно в такива случаи трябва да има екипи, които да започнат да работят веднага, добре и в срок.

- А така ли се случи?

- От нашите колеги в Русе са извършени съдебно-медицинските дейности и до сега не съм чул да има негативни отзвуци за тяхната работа.

- На процеса по освидетелстване на обвинения Северин присъства и съдебен лекар, каква е неговата роля?

- Негова роля е да отговори на всички въпроси поставени от следствените органи, най-общо казано.

- Например?

- Дали има следи по тялото му получени вследствие на борба с друго лице? И редица още въпроси, които биха могли да дадат светлина по делото.

- Казахте, че дела се бавят, с колко време?

- Това могат да го кажат представители на съдилищата в страната, защото те имат точните срокове. Въпросът може да коментират прокуратурата и разследващите. Аз мога да кажа, че ние се стараем да не забавяме, което и да било разследване със забавяне на експертизите. Но експертизите не винаги са лесни. Имаме сложни експертизи, които изискват по-дълго време за работа, за обмисляне, за написване, за съставянето на този огромен съдебно медицински документ, който трябва да бъде внесен.

- Кои са най-трудните казуси?

- В годините сме имали най-различни трудни казуси.Те са свързани, както със съдебно медицински аутопсии, така и с дела срещу лекари, за допуснати грешки в тяхната дейност.

- Увеличават ли се делата за лекарски грешки?

- Има такава тенденция. Това, че се правят разследвания не е проблем, защото трябва да се изясни обективната истина при разследването, колкото и да е тежко това за лекарите и екипите на болниците. Когато се минава през разследване се изясняват нещата. Не можем да кажем, че няма грешки. Грешки в медицината е имало, има и ще има. В медицината има сложни случаи, които предразполагат за грешки.

- Тази година, колко са медицинските грешки?

- Едва ли мога да представя обективна статистика за това, защото на територията на столицата има 3 или 4 съдебно медицински звена. Ние нямаме информация те с какви дела, от какво естество са се занимавали. За нас можем да кажем, че имаме равномерно резпределение на видовете експертизи. И безотказно ги работим, включително и експертизи чрез ДНК анализ, които извършваме в изцяло обновената си лаборатория, към клиниката по съдебно медицинска експертиза на Алекснадровска болница. Ние от своя страна тук се опитваме да разширяваме обсега на дейността си. Но докога ще бъде така не мога да кажа. За сега кадрово и технически сме обезпечени, но това не се отнася по никакъв начин за колегите ни от областните градове.

- Освен лекарските грешки, какви са другите казуси?

- Това са телесни повреди, поради които е настъпила или не е настъпила смърт. Това са случаи на изнасилвания, блудства, и още много други. Това са най-фрапиращите и заслужаващите внимание от съдебно медицинска гледна точка.

- През изминалата година кои от престъпленията зачестяват? Какво показва моралния разрез на обществото?

- За да се направят такива изводи, трябва да се направи едно задълбочено проучване. На първо четене, това са пътно транспортните произшествия, които не намаляват. Следват ги случаите на самоубиство на хора, при падане от високо или обесвания. Това са показатели, които в годините остават сравнително непроменени. Изводите са трудни, защото причините за това не са ясни.

- Когато трябва да правите експертиза за лекарска грешка, подозират ли ви в необективност, защото народа е написал, че „Гарван гарвано, око не вади"?

- Истина е, че е трудно да даваш заключения, които касаят съдбата на твои колеги, но принципът в нашата дейност е да бъдем максимално безпристрастни и да базираме заключенията си на документи, на факти които са доказани. Използваме доказателствата, като инструмент за изграждането на нашите заключения.

- Има ли осъдителни присъди?

- По моя информация има осъдителни присъди на колеги.

- След колко години можем да останем без съдебни лекари?

- Има два варианта. Единият е държавата в лицето на нейните институции да осъзнае значимостта ни и да не позволи този процес да се задълбочи. Другият път, който не ми се иска да вярвам, че би могъл да се случи е ние да намаляваме с по десетина човека за 5 години, което означава, че в близките 20-30 години ние ще бъдем под санитарния минимум.

- Има ли интерес на младите лекари към специалността?

- Няма. И няма и да има интерес при положение, че младите колеги виждат какво се случва в нашия сектор. Нашите колеги искат да работят на световно и европейско ниво, при липсата на материалната обезпеченост това ниво не може да се постигне. При липсата на регулярност на плащанията, не може да има мотивация да дойдат да работят при нас. Липсата на средства, които да бъдат вложени в тяхното следипломно обучение също е много важен фактор. В съседна Румъния, на колегите съдебни медици отпускат средства да посетят конгреси и симпозиуми, за да повдигнат своето ниво. Докато при нас за това не може и да става дума. Да не говоря, че съдебно медицинските изяви почти не могат да намерят спонсори поради естеството на работа.

- Какво ще се случи сега на Годишната конференция?

- Основната тема, която ще разискваме са настояшите проблеми на съдебната медицина, които пряко касаят бъдещето й. По всички тези въпроси, за които говорихме ние ще направим своите объсждания . Ще съберем всичките проблеми в детайли, за да можем като дружество да се опитаме да променим тази тенденция, този негативен ход на нещата, за нашата специалност. Това ще стане и след разговори със съответните институции- МВР, МЗ, ако се наложи и МП, защото според мен нещата са много прости и ясни, но трябва да бъдат повторени и да се потвърди законността.

- Ако институциите останат глухи, какво правите тогава?

- Тогава ще се премине към стачни действия, които закона позволява. Ако и те не изиграят своята роля, терминът комуникация ще се окаже изпразнен от съдържание... Именно начините и способите за стачка ще обсъдим на нашата конференция в Пловдив, така че да не засегнем нито наши, нито  чужди интереси.

- Когато влизате в залата при студентите, какво им казвате, докторе?

- Аз няма да забравя едни думи на моя учител проф.Стойчо Раданов, които преповтарям и на тях: "Колеги, не се бойте от мъртвите, бойте се от живите!"Шести сме в Европа по случаи на морбили Шести сме в Европа по случаи на морбили Случаите у нас станаха 460, 10-15 % от заболелите били с написани, но неизвършени ваксини, каза доц. Ангел Кунчев
70% от хората с имунни дефицити - без диагноза 70% от хората с имунни дефицити - без диагноза „Александровска" с безплатни прегледи за Световната седмица на тези заболявания
Курс по първа помощ за мотористи Курс по първа помощ за мотористи Любителите на високите скорости ще опреснят във ВМА познанията си за бързи реакции при инцидент на пътя
Нови правила за биологичните лекарства Нови правила за биологичните лекарства Очакванията са касата да спестява 750 000 лв. годишно, пресметна здравното министерство
Нова апаратура за хемодиализа в УМБАЛ Бургас Нова апаратура за хемодиализа в УМБАЛ Бургас Вече 120 пациента на Отделението по хемодиализа ще поддържат здравето си с 12 нови апарата
Лечение за 2 деца с мускулна атрофия Лечение за 2 деца с мускулна атрофия 35 са новопостъпилите заявления в здравната каса, от както пое функциите на ФЛД, отчетоха от НЗОК
Педиатрията излезе на протест Педиатрията излезе на протест Лекари и медицински сестри искат проблемите им да бъдат решени сега, а не след две години
ЕС ще раздава награди за проекти ЕС ще раздава награди за проекти Здравното министерство обяви, че за тях могат да кандидатстват с проекти градове, неправителствени организации и училища
НЗОК да поеме лечението на хемофилия НЗОК да поеме лечението на хемофилия Близо 800 души у нас страдат от болестта, пресметнаха специалистите
Гледат делото срещу Москов за ваксините Гледат делото срещу Москов за ваксините Бившият здравен министър е обвинен в неизгоден за страната ни бартер с Турция
1 2 3 ... 134 »