Бизнес

Нов вид бездимни цигари на пазара

19-10-2018 10:35
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Нов вид бездимни цигари на пазараПродуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас
Нов вид бездимни цигари влязоха на българския пазар. Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас. Той бе официално представен в четвъртък в София.
България е сред първите, в които продуктът се ланчва. Мила Маречкова, директор маркетинг и търговия, висококачествени продукти в БАТ не скри амбициите за налагането му на пазара, предвид тенденциите в индустрията като цяло за представяне на по-малко вредни, алтернативни варианти за пушене. Първата стъпка, която компанията смята за най-важна е информирането на потребителите за предимствата от пушенето без дим. Иновативно устройство всъщност нагрява тютюна, без да го гори. Така, докато при конвенционалните цигари тютюнът изгаря при температура от над 900 градуса в glo тютюнът се нагрява до 240 градуса. 
Д-р Джеймс Мърфи, ръководител направление „Намален риск" в БАТ заяви, че разработката на продукта е започнала още през 2013 г. Д-р Мърфи ръководи научния екип, разработил технолигята и провеждащ научните изследвания с продукта. Очаква се с предлагането му на пазара да бъде намалена като цяло възможността за излагане на риск от вредни вещества, които се отделят с процеса на горене. Всъщност разработките в тази насока започват още през 80-те години, когато Американският институт по медицина,  издава книгата Clearing smoke.

Идеята е конвенционални цигари да се заместят

с продукти, които потенциално намаляват риска от вредни вещества и емисиите. Оказва се, че преди пет години, когато във Великобритания се провело проучване сред лекарите, много от тях, посочили никотинът като основна причини за заболяванията, свързани с тютюнопушеното. Основните рискове за здравето, обаче са свързани с процеса на горене, при който се отделят над 7 000 компоненти. „150 от тези химикали са вредни вещества и вдишването им през целия живот на човека води до заболяване", посочи д-р Мърфи. Сега с новите нагряващи тютюна технологии никотинът се доставя по такъв начин, че тялото да може да го разгради. Според проучвания на здравните власти в Обединеното кралство и Световната здравна организация електронните цигари са до 95% по-безопасни от традиционните цигари. С разработвания от компанията проект се проверява чрез научни изследвания дали рискът от заболявания, свързани с тютюнопушенето намалява, ако традиционен пушач премине на glo. С продукта отделяните вредни емисии се намаляват с 96% - 97%, с което дори се отговаря на стандартите на Световната здравна организация. Така качеството на въздуха е много по-добро. По-малко миризма по кожата, дрехите и косата, са също сред предимствата на продукта. Тестван върху кравешки зъби продукът води и до по-малко оцветяване. Проучвания са проведени и сред 150 доброволци пушачи. Първите два дни те пушат традиционни цигари.

При изследванията на дъха им се констатира въглероден оксид.

След това учените са изследвали какво се случва, когато спрат да пушат, защото ако трябва да се намали рискът от тютюнопушене, продуктът трябва да води до резултати същите като при отказ от тютюнопушенето. При пушачите на нагрят тютюн се установява, че те са изложени на много по-малко вредни вещества. Заради това от компаният очакват бездимните цигари да заемат все по-голям сегмент от пазара. До 2030 година делът на продажбите на иновативни и електронни цигари на Бритиш Американ Табако (БАТ) ще достигне 30%, а до 2050 г. – 50%, прогнозират производителите.


България не спазва забраната за спонсорство на тютюна България не спазва забраната за спонсорство на тютюна Това показва проучване на коалиция „България без дим", правят междуведомствена работна група по въпросите за пушенето
Пушачите намалели с 10% Пушачите намалели с 10% МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения
Искат по-строг контрол на пушенето Искат по-строг контрол на пушенето Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция "България без дим"
Момичетата ни-първенци по пушене Момичетата ни-първенци по пушене 12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие на вредния навик
Ирландия с награда за борбата с пушенето Ирландия с награда за борбата с пушенето

20 000 евро получава местното онкологично общество за интересната си кампания

СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия Няма по-лош закон от неприложимия Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

1 2 3 ... 4 »