Акция

БЧК праща помощ на Македония

08-08-2016 12:30
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
БЧК праща помощ на Македония	Здравно министерство има готовност за медици и лекарства
И БЧК ще прати помощ в Македония, съобщиха от хуманитарната организация днес. След бедствието в съседната държава, български екип от пожарникари и от Столична община вече е на място, за да помогне в отводняването и издирването на хора.
В нощта на събота срещу неделя в Скопие се разрази огромна буря, която взе над 20 човешки жертви, доведе до огромни наводнения и разруши редица сгради. Издирването на хора и разчистването на щетите продължава вече втори ден. Малко след полунощ български екип от пожарникари и от аварийно-спасителното звено на Столична община е пристигнал в Скопие, съобщиха от Министерски съвет днес. Те ще помагат при отводняването и издирването на хора, като оказват пълно съдействие на местните власти.
Междувременно от БЧК съобщиха, че са в непрекъсната връзка с колегите си от Македония. До края на деня се очаква от съседната държава да изпратят окончателния анализ на най-належащите си нужди. От българска страна обаче ще бъде изпратена предимно финансова помощ, вероятно първият транш ще замине още днес. Превозването на храна, вода или друга материална помощ ще създаде повече трудности, тъй като Македония не е член на Европейския съюз и преминаването на стоки през границата, отнема повече време, обясниха от БЧК. Затова те са решили да преведат на колегите си червенокръстци пари, а те на място да закупят необходимото за бедстващото население. "За сега нямаме от тях искане за доброволци. Тепърва обаче ще се установява мащабът на щетите. Оставаме в готовност за всичко, от което имат нужда в Македония", коментираха от хуманитарната организация.

Здравно министерство също остава в готовност да изпрати на място медици и лекарства, съобщиха за clinica.cg от ведомството. За сега обаче такава помощ от македонска страна не е поискана.

Правителството ще предостави за 20 тона минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства. Това беше договорено на оперативна среща между кмета на Скопие Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на министър-председателя Анжелина Тотева, която по разпореждане Бойко Борисов координира дейността по предоставяне на допълнителна помощ от страна на българските институции за бедстващото население.Над 150 на курсове по първа помощ Над 150 на курсове по първа помощ Учебни демонстрации за спасяване на множество пострадали ще се проведат този четвъртък в Монтана, казаха от БЧК
Командващият военноморските сили с отличие от БЧК Командващият военноморските сили с отличие от БЧК Контраадмирал Митко Петев получи златен медал за принос към хуманитарните дейности
Рекордьори сме по спасителни акции в планината Рекордьори сме по спасителни акции в планината Тръгвайте с добре зареден телефон и информация за синоптичната обстановка, съветват спасителите
Учение координира екипите за бедствия Учение координира екипите за бедствия Национално учение с екипите за действие при бедствия провежда БЧК.
БЧК ще обучава на първа помощ БЧК ще обучава на първа помощ Демонстрации и обучения по първа помощ ще организират областните организации на Българския червен кръст в цялата страна, съобщиха от там днес.
БЧК праща помощ в Италия БЧК праща помощ в Италия 5000 евро ще предостави Българският червен кръст на колегите си от Италия, съобщиха от организацията днес.
Водни спасители мерят сили в турнир Водни спасители мерят сили в турнир Третият открит турнир по водно спасяване ще се проведе утре в Слънчев бряг.
Доброволец на БЧК с рекорд на Гинес Доброволец на БЧК с рекорд на Гинес 49-годишният пожарникар Северин Василев направи рекордните 4133 коремни преси за 2 часа, 56 минути и 16 секунди днес в Националната спортна академия „Васил Левски" пред лекар и жури от трима души. Рекордьорът е родом от град Девин. Северин е инструктор по водно спасяване повече от 10 години и е един от най-активните и дългогодишни доброволци на БЧК.
Честит 24-ти май! Честит 24-ти май! 24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий – създали глаголицата през 855 г. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в гр. Пловдив.
БЧК иска увеличени държавни субсидии БЧК иска увеличени държавни субсидии От ръководството на Българския червен кръст изразиха надежда, че държавното субсидиране ще бъде увеличено, тъй като от 6 години стои на едно и също ниво от 4 100 000 лева. Това стана ясно вчера по време на 65-о общо събрание на ръководството на БЧК с делегати от цялата страна във връзка с дейността, бюджета и работата на Контролната и на Етичната комисия през 2015 година. Събранието ще продължи и днес, и ще бъдат обсъдени бъдещия бюджет и кампаниите, които БЧК ще подкрепя през тази година.
1 2 »