Красота и здраве

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

28-09-2018 08:14
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com
Докато се опитваме да отслабнем, пълнеемМалкото калории допринасят за атрофиране на мускулатурата и психични проблеми, казва д-р Ипократис Пападимитракос

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. Добро решение ли е да променим хранителния си режим за определен период от време, или идеята е изцяло да променим тази концепция? Кои са важните стъпки през есенния период, за да "задържим" добрия ефект от по-лекият летен режим? Обърнахме се към дългогодишния, доказан диетолог д-р Ипократис Пападимитракос.

- Д-р Пападимитракос, кои са най-успешно прилаганите видове диети?

- Целта оправдава средствата! Ако говорим само за отслабване, в различни периоди са се появявали различни системи за хранене, които наистина помогнаха на много хора да свалят излишните килограмите. Не винаги това се случва без те да платят висока ценна за здравето си - физическо или психически. Пример са високо протеиновите диети от типа на Аткинс или Дюкан , които повредиха бъбреците и черния дроб на много хора. Същото важи за гладните диети – много малкото калории допринасят до атрофиране на мускулатурата и психични проблеми, хранителни разстройства. Така, че не може да се говори за успешно или не, всяко хранене извън нормалното хранене (по-късно ще го формулирам) може и да успее да обслужи целта, но най-често не остава безнаказано.

- Подкрепяте ли модерните сега хранителни режими, които са индивидуални? Как се "програмират"? Спрямо кръвна група, ДНК тест, или нещо друго?

- Не мога да отговоря категорично дали подкрепям или не. Подкрепям неща базирани на науката и медицината, но те не дават винаги желания отговор. Ще дам груб пример. Каква би могла да е стойността на информацията, че тялото ми не понася кравето сирене във връзка с моите килограми, след като аз се храня с прекомерно количество един път на ден и поддържам много ниска двигателна активност? Подобни изследвания (ако предположим че са достоверни), биха могли да са допълнителна помощ към борбата с един клиент за цялостна промяна на неговия стереотип на хранене. В крайна сметка, ако в основата на мисленето ни спрямо проблема с килограмите или храненето застане едно логично разсъждение - „щом поддържам ненормални килограми, най-вероятно нещо ненормално се крие в моето хранене!". Ето това е с приоритет преди един човек да стигне до по-дълбоки подробности в своята индивидуалност и хранене.

Визитка

 

Д-р Ипократис Пападимитракос е роден през 1973 г. в Гърция. Идва да учи в България и остава тук, като заменя Каламата, на южния полуостров Пелопонес, със София. От много години той е е сред най-известните и успешни специалисти по хранене у нас. Ипократис Пападимитракос има над 15 години опит като диетолог, провел е над 8 000 индивидуални консултации, а през 2013-та създава сайта за индивидуални диетологични консултации www.topforma.bg. Благодарение на сайта е помогнал на над 7 000 души. Книгата му "ИПОлогия на храненето" е издадена в два тиража и продължава да се радва на читателски интерес. Д-р Пападимитракос е първият диетолог в България, който заговаря за „нормално хранене" – храненето, което не създава проблеми.

Не е много дълбока тема за размисъл, но изглежда че искаме винаги това което нямаме, такава е човешката природа, такива сме всичките и не е странно казаното отдавна, че за да видим най-големия си враг достатъчно е да се погледнем в огледалото. Храненето и решаването на проблемите свързани с него трябва да се гради от основата. Едно по едно. Сложното мислене не помага!

- Какво препоръчвате за хора, които водят заседнал начин на живот и са ангажирани от сутрин до вечер в офис? Какъв тип хранене?

- Заседналият начин на живот за мен е по-големият проблем. Познати са проблемите свързани с него, това как се отразява на опорно двигателния апарат, гръбнака и ставите, до хормонални проблеми, храносмилане и т.н.

Факторът обездвижване прави храненето още по-изискващо и по-отговорно, а както знаем тези хора разполагат с малко време за себе си и още по-малко за храненето си. Съветът ми е първо увеличаването на двигателна активност да се търси във всяко ежедневно действие - ходене, стълби, 10 лицеви опори и 10 коремни преси със събуждането, ако се замислим ще открием много подобни начини. Относно храненето и килограмите, трябва да се стремим към запазването на баланс в уравнението енергоприем, равен на енергоразход. Като общо правило, нека се стремим към първична храна - не опакована и преработена такава. Така ще избегнем големи количества мазнини, консерванти, оцветители и т.н.

- Разликата в хранителния режим между жените и мъжете? В количеството продукти, вида им, или въобще в това, което е подходящо за консумация?

- Много малко са особеностите и разликите в храненето на мъжете и жените особено в хормонално активен период. Да, съгласен съм, че има малки особености, които биха могли да се споменат, но в основата си редовното, качественото, в необходимите количества хранене не се променя при двата пола. Количеството на храната зависи от енергоразхода, а той зависи от типа нервна система и темперамента. Те пък определят основната обмяна, двигателната активност, часовете за спане, естеството на работата, състоянието и количеството на мускулната маса, които притежаваме. Познавам жени, които консумират двойно повече храна от мъже.

- През лятото повечето хора минават на по-лек хранителен режим. Какво препоръчвате за есента?!

- По-лекият режим за лятото, който обикновено е направен с цел влизане във форма е предпоставка през есента да изпитаме йо-йо ефекта на диетите. Промяната на сезона, промяната в храните и работния ритъм, като включим и по-студеното време, желанието за по-мазна и готвена храна, също така намаляването на двигателната активност, е причина много често да виждаме кантара да върви нагоре, и то до март месец. Съответно, едно стегнато хранене, базирано на чиста и семпла храна, сезонни плодове и зеленчуци е много важно! Също и това да се погрижим за своята двигателна активност в идваща скучна и работна зима.

- Препоръчително количество течности? Захар? Плодове?

- Препоръките относно пиенето на водата са общоизвестни - 1,5-2 литра, като една общоприета дневна норма. Допълнително, специфични състояния като спорт, изпотяване, увеличават нуждите за приема на вода. Важно е обаче хората да не смятат в количеството течности, безалкохолните и алкохолните напитки, кафето и чайовете, особено тези които съдържат захар и кофеин. Подобни напитки не само не заместват водата, а по-скоро обезводняват тялото и увеличават нуждата от вода.

А относно плодовете и мястото им в храненето, няма спор, че трябва да присъстват. Да, захари са и дават енергия, която трябва да се смята в общия енергоприем. Хората трябва от време на време да поглеждат картинката на хранителната пирамида, за да си имат представа какво и колко да присъства в менюто им.

- Как да разпределяме храните спрямо часовете на деня (закуска, обед, вечеря)? Основни правила за "грамотно" хранене.

- В старата мъдрост, „ закуската си яж сам, обяда сподели с приятел и вечерята подари на врага си", намирам абсолютна координация с учебника. Нормално е в по-активните часове на деня да се концетрира повече храна и с напредването на деня тя да намалява. Спазвайки това правило няма да грешим. Разбира се в нашето съвремие понякога активните часове за всеки са различни. Хората работят на различни смени, имат различни часове за спане, съответно клишета от типа, вечеря не по-късно от 18:00 часа не са валидни за всеки. Относно вечерята е важно да осигурим достатъчно време за храносмилане преди лягането - 2 часа разстояние от вечерята до лягането при нормални количества храна е абсолютно достатъчно.

- Какво още според Вас е важно да знаят читателите на clinica.bg?

- Докато хората опитват да отслабнат, правят всичко възможно, за да напълнеят. Мисленето им е как да нарушат режима, какво „забранено" да ядат, започват да се „разболяват" от режима, да им се вие свят, да им пада имунната система, ядат им се всевъзможни неща, които иначе не биха се сетили. И обратното разбира се - докато пълнеят, мислят за отслабването , избират „най-подходящата" диета, най-добрия диетолог, на– хубавия фитнес и инструктор, добавки, спортно облекло. И всичко това, докато пълнеят и се хранят безобразно и безотговорно. Това е капан, в който не трябва да попадаме!Кариерата изяжда любовта Кариерата изяжда любовта В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Кожата започва да старее на 35 години Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Сиренето менте на отделен щанд Сиренето менте на отделен щанд Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Бързото отслабване - мит или реалност? Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

Постът чисти тялото от токсини Постът чисти тялото от токсини Въздържанието не бива да се възприема като диета, но има своите безспорни ползи за духа и тялото. Как да се разтоварим без рискове за здравето, попитахме проф. Донка Байкова.
В ритъма на щастието В ритъма на щастието За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.
Водна гимнастика за всеки Водна гимнастика за всеки Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
Бъдете център на света си Бъдете център на света си

Кога се извъртя една година и пак наближава 8 март. Това е хубав повод дамите да се замислят за себе си. На какво да обърнат внимание, попитахме проф. Захарина Савова.

Филър – що е то? Филър – що е то? Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. Може ли да стане, как, кои са плюсовете и минусите, разговаряме вижте сега.
1 2 3 ... 7 »