Коментар

Търговските вериги са ни най-малко мили

26-09-2018 09:30
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Търговските вериги са ни най-малко милиНай-лесното е да бъдем разкритикувани с клеймото – това не е пазарно, казва Искрен Веселинов
За таван в определянето на печалбата на хляба, млякото, яйцата настояха от ВМРО. От БСП вече определиха идеята като популистка. Предстои в рамките на следващите седмици тя да бъде обсъдена с браншовите организации в хранителния бизнес, както и с асоциацията на големите търговски вериги. Какво смятат войводите, попитахме Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ на „Обединени патриоти" и човекът, избран да води разговорите за въвеждането на тази мярка.
По принцип чист пазар няма никъде. Пазар, оставен сам на себе си ражда дефекти. Тези дефекти държавата ги поправя с регулации. Сега дали предлагаме правилната регулация, дали това ще бъде възприето като цяло, не мога да коментирам. Това е един регулационен механизъм като много други, които съществуват и няма нищо общо с това пазарно или не е предложението ни.

Ние сме на свободния пазар, но искаме

за определени чувствителни стоки да има някакъв алгоритъм за определяне на максимума на търговската надценка, която може да се постави. В противен случай - какво се случи - един министър да моли по веригите да намалят маржа си на печалба. Това пазарно ли е? Искаме в закон или в някакъв вид нормативен документ да е регламентирано по какъв начин се определя надценката на стоките. Това е нашата логика.

Дали сме прави или не, в началото на дебата сме

Най-лесното е да бъдем разкритикувани с клеймото – това не е пазарно. Според нас това е допустимо, както много други мерки за изправяне на дефектите на пазара. За момента ние имаме една идея, която искаме да изкоментираме с различните държавни институции, както и с различните заинтересовани лица – визирам камарата на производителите на такъв тип продукти, както и асоциацията на големите търговски вериги. Поставили сме си в срок от две седмици да се срещнем с всички тези заинтересовани страни. След което, ще ви кажем каква конкретна методика имаме предвид. Най-вероятно е това да стане с промяна в Закона за защита на потребителите.

Не се обиждаме на твърдението, че идеята

е популистка. Популизъм е дума, която се използва често, без да се знае нейното значение. Тя произхожда от латински. Популисти са наричани онези политици, които са говорили език близък до този на народа. В това отношение няма нещо обидно в това да ни наричат популисти, ако имаме правилно разбиране за значенението на думата. Още утре предстоят срещи с представители на Министерство на икономиката. Предстоят разговори с всички заинтересовани страни.

Търговските вериги ще ги питаме последни

В интерес на истината те са ни най-малко мили. Всички знаем, че те напрактика генерират една печалба, която излиза от България и не носи нищо позитивно като цяло за българите, освен някаква форма на организация и работа. Така че, ако трябва да са ни сърдити веригите – ще го преглътнем.


Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
Откриха 60 тона негодна храна Откриха 60 тона негодна храна Тя е била в складовете на голяма фирма, съобщиха от МВР
Пост при диабетици само със здравословна диета Пост при диабетици само със здравословна диета Вече тече трета седмица от Великденския пост. Това е период, през който вярващите християни се ограничават от консумация на храни със съдържание на животински продукти. При определени диагнози, обаче режимът може да е по-различен. Как стои въпросът при диабета, разказва д-р Енчо Енчев. Той е началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.
Втори взрив на трихинелоза Втори взрив на трихинелоза Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът? Как да разберем чист ли е зехтинът? Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол В кръчмите продават алкохол без бандерол Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон Два класа с натравяне след коледен купон Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма Ядем риба три пъти под норма Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Обида отключва анорексия Обида отключва анорексия Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Опасният спанак и в София Опасният спанак и в София Столичанка го купила от магазин в Овча купел, за щастие го забравя в храма "Св. Неделя"
1 2 3 ... 4 »