Бизнес

Обучават 250 безработни за работа в туризма

20-09-2018 17:58
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обучават 250 безработни за работа в туризма 20 хил. са незаетите места в сектора, каза Бисер Петков
250 безработни ще бъдат обучени, за да се трудят в сектор туризъм. Това предвижда споразумение между министъра на труда Бисер Петков и министърът на туризма Николина Ангелкова, което подписаха днес.
Безработните ще усвояват умения в  сферите на хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг. След обучението те ще могат да работят като камериери, портиери, пикола, готвачи, сервитьори, бармани и други. Преминалите курса ще получат удостоверение за професионална правоспособност.

За квалификацията им водеща роля

ще имат специалисти от туристическия бранш от Испания и Португалия. Обучението ще се провежда в центровете на държавното предприятие „Българо-германски център за професионално  обучение" в Царево и Смолян.
Съвместната квалификационна програма се финансира по линия на Националния план за действие по заетостта. Предстои работна група да разработи план за изпълнение на споразумението, подписано от двамата министри.

В туризма са заети близо 11% от всички

работещи през миналата година или общо 335 хил. души. Броят на хората обучени в сектора ще бъде увеличен, каза Петков. Той изтъкна, че по последни данни около 20 хил. са незаетите места в сектора, което го нарежда на водещите позиции по потребление на работна сила. Сезонно наетите работници от трети страни през 2018 г. са двойно повече спрямо година по-рано, достигайки 7700, обясни министърът.


Работодателите в криза за кадри Работодателите в криза за кадри Най-търсени са медиците, електротехниците и инженерите, сочи проучване на Агенцията по заетостта