Коментар

Демонополизация, а не застраховка

18-09-2018 15:07
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Демонополизация, а не застраховкаАИКБ ще излезе със свое становище за здравната реформа, каза Васил Велев
Рамката на дълго очакваната реформа най-накрая стана ясна - пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително здравно застраховане, което да легализира доплащането и леко да го увеличи. До края на месеца здравният министър Кирил Ананиев ще даде и подробностите. Какво е мнението на един от ключовите експерти в здравната система у нас, попитахме Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).
Здравният министър г-н Кирил Ананиев ни е поканил на национална кръгла маса на 26-ти септемри в зала 3 на НДК, където ще се обсъдят предложенията. Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия и с кражбите и разхищенията в него. Преди повече от 10 години имаше такава идея, затова беше увеличена здравноосигурителната вноска от 6% на 8%.

Трябваше тези 2% да послужат именно за втори стълб

Те престояха известно време във фискалния резерв, след което се изхарчиха за други цели. Оттогава 8% отиват за първия стълб.
Втори стълб под формата на застраховка по принцип позволява в него формирането на конкуренция, така, както имаме при втория пенсионен стълб конкуренция между пенсионните фондове. Това безспорно е добре, но като че ли кардиналното решение е демонополизация на първия стълб – на НЗОК, така както е в повечето европейски страни.

В Германия има от порядъка на 30 частни здравни каси

и много повече забележете – държавни и обществени, както там се наричат. Това намалява или силно ограничава злоупотребите, неефективното разходване, кражбите. Тоест ние, ако внасяме 3 млрд. лв. и те се крадат, а с още един – четвърти милиард, се опитваме да решим проблемите, които не сме решили с 3-те милиарда, няма как да стане. Ние не сме изработили още цялостна позиция на асоциацията по този въпрос. Давам експресно становище.


Предлагат пакет за здравни грижи Предлагат пакет за здравни грижи

И частните фондове да поемат плащането на лекарства, искат експертите от работните групи по реформата

Рано е за пълна демонополизация на здравната каса Рано е за пълна демонополизация на здравната каса Ще подпишем анекса към НРД за денталната медицина през януари, след като Конгресът на БЗС го одобри
Монополът на НЗОК да падне Монополът на НЗОК да падне Едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава, казват БТПП
Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК Депутатите се изгубиха в бюджета на НЗОК

Левицата го дава на съд, от ГЕРБ напомниха, че склерозата е признак на ранна деменция

НРД под въпрос НРД под въпрос Ако корекциите ни в бюджета на НЗОК не се уважат, ще искаме оставки, казва д-р Иван Маджаров
Кабинетът разрешава новите болници Кабинетът разрешава новите болници

Ще има изключения за лекарите с един трудов договор в регионите без достатъчно специалисти

Опозицията готова с ремонта на бюджета Опозицията готова с ремонта на бюджета

Да отпадне одобряването на болниците от партиите, како и пререгистрацията на лечебните заведения, предлагат депутати

Лимитирането е чужда материя за мен Лимитирането е чужда материя за мен Здравната система непрекъснато генерира новини – предстои приемането на бюджета на НЗОК и на министерството за 2019 г., обсъждат се нови модели на здравно осигуряване, текат преговори за Национален рамков договор за догодина. Как всичко това ще се отрази на университетската болница „Канев" в Русе, какви са основните проблеми там и идеите за решаването им, попитахме новия директор доц. Александър Парашкевов.
Застрахователите са за демонополизация Застрахователите са за демонополизация

Успоредно с нея от асоциацията предлагат и въвеждане на допълнителен доброволен стълб

Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина Няма оплаквания към НЗОК за лечение в чужбина Ще бъдат обсъдени всички варианти, за да се вземе най-доброто решение за организацията на работа след преминаването на Фонда за деца към здравната каса, каза Кирил Ананиев
1 2 3 ... 12 »