Бизнес

Край на двойния стандарт при храните

18-09-2018 14:50
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Край на двойния стандарт при храните Побългарените рецепти за вносни вафли и шоколади да се пишат на етикета, предлагат от бизнеса

Законодателни промени предлагат край на двойния стандарт при храните. Ако търговците продават вафла за българи, която е с различно съдържание от тази за германците например, ще трябва да обозначават това на етикета на съответния артикул. Това предвиждат промени в Закона за храните, изготвени от Националния съюз на земеделските кооперации в България. Проектът се подкрепя от Асоциацията на индустриалния капитал и Съюза „Произведено в България". Засега обаче промените не са стиковани с управляващите. Получили са подкрепа само на опозицията в лицето на БСП. Инициаторите обаче се надяват на подкрепа и от правителството.

Проектът се предлага само броени дни, след като Европейският парламент представи доклад, с който напрактика призна, че има двоен стандарт за хранителните продукти в различните държави членки. Той е в съзвучие с проекта на директива за двойния стандарт при храните, който се готви ан европейско ниво.

"Ако това е вафла, то това трябва да е вафла, ако е различна по съдържание, нека тогава да пише на етикета "вафла за българи", коментира Васил Велев, председател на АИКБ.


Промените, които предлагат от бизнеса


предвиждат да се забрани вноса на артикули от ЕС без сертификат от съответния контролен орган по безопасност на храните. Контролният орган по безопасност на храните ще издава сертификат, че партидата, която предстои да бъде изнесена в друга държава членка на ЕС отговаря на съответните изисквания за качество и на рецептата за производство, с която е регистриран. Същото ще се отнася и за производените на наша територия храни. Така органите по безопасност ще могат да проверяват по-бързо дали храните отговарят на съответния сертификат за качество. В противен случай един и същи продукти от една и съща марка в 5 държави може да има 5 различни рецептури.


Идеята е продуктите, които се продават,


извън територията на страната производител, да отговарят на стандарта за качество, където стоката е регистрирана за пръв път, обясни Явор Гечев, председател на съюза. Той допълни, че само първата регистрация е валидна. Така контролът ще се поема от съответната страна, където стоката е регистрирана, а не от контролният орган, в който е вече е внесена.


Законопроектът предвижда и глоби


При повторно нарушение глобата ще достига 10% от оборота на фирмата. Вносителите настояват за създаването на единен регистър в ЕС, в който да са събрани рецептурите и сертификатите на всички продукти. Целта е по този начин органите по безопасност на храните да си сътрудничат, за да се улесни проверката.







Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
Откриха 60 тона негодна храна Откриха 60 тона негодна храна Тя е била в складовете на голяма фирма, съобщиха от МВР
Пост при диабетици само със здравословна диета Пост при диабетици само със здравословна диета Вече тече трета седмица от Великденския пост. Това е период, през който вярващите християни се ограничават от консумация на храни със съдържание на животински продукти. При определени диагнози, обаче режимът може да е по-различен. Как стои въпросът при диабета, разказва д-р Енчо Енчев. Той е началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.
Втори взрив на трихинелоза Втори взрив на трихинелоза Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът? Как да разберем чист ли е зехтинът? Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол В кръчмите продават алкохол без бандерол Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон Два класа с натравяне след коледен купон Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма Ядем риба три пъти под норма Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Обида отключва анорексия Обида отключва анорексия Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Опасният спанак и в София Опасният спанак и в София Столичанка го купила от магазин в Овча купел, за щастие го забравя в храма "Св. Неделя"
1 2 3 ... 4 »