календар

Близо 200 военни дариха кръв

14-09-2018 11:37
Clinica.bg

press@clinica.bg
Близо 200 военни дариха кръвБлизо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА за изминалата година
Военни от Карлово и Стара Загора дариха кръв на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, съобщиха от лечебното заведение. В традиционните кръводарителски акции се включиха близо 200 войници.
Целта на организираните периодично кампании е насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Тази година те се провеждат под знака на две годишнини – 140 години от създаването на Военномедицинската служба на българските Въоръжени сили и 25 г. от основаването на кръвния център на ВМА.

Близо 6000 са дарили кръв във ВМА 

Половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от подразделенията на Българската армия. „Ние винаги сме оценявали високо това, което правят българските военнослужещи. Искам да изкажа едно голямо благодаря за техния високохуманен жест, защото по този начин те не само помагат на пациентите на ВМА и спасяват животи, но са и пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване", заяви полк. проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология. От лечебното заведение напомнят, че всеки желаещ може да дари кръв от 8.30 до 16.00 часа в Кръвния център на ВМА.


Половината българи не знаят какво е хематология Половината българи не знаят какво е хематология До 2020 г. разходите за онкология и хематология се очаква да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара, каза проф. Жанет Грудева
Само 25% даряват кръв безвъзмездно Само 25% даряват кръв безвъзмездно Доброволниците масово се решават на хуманното дело, за да помогнат на на свои роднини
Банкери и чиновници даряват кръв Банкери и чиновници даряват кръв  Бизнесът продължава да дарява кръв. Банкери, чиновници, айти-специалисти и представители на различни други браншове са дарили от безценната течност от началото на годината досега.
Едно кръводаряване спасява три живота Едно кръводаряване спасява три живота В България ежедневно повече от 500 души се нуждаят от спешно кръвопреливане, а 282-ма са трансфузионно зависими пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки три седмици. По данни на Националния център по трансфузионна хематология общият брой на кръводарителите за 2015 г. е 1 680 334 или едва 24 души на 1000. За сравнение в съседна Гърция дарителите са около 50 на 1000 души. Ние сме на едно от последните места в Европа по кръводаряване.