календар

Близо 200 военни дариха кръв

14-09-2018 11:37
Clinica.bg

press@clinica.bg
Близо 200 военни дариха кръвБлизо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА за изминалата година
Военни от Карлово и Стара Загора дариха кръв на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, съобщиха от лечебното заведение. В традиционните кръводарителски акции се включиха близо 200 войници.
Целта на организираните периодично кампании е насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Тази година те се провеждат под знака на две годишнини – 140 години от създаването на Военномедицинската служба на българските Въоръжени сили и 25 г. от основаването на кръвния център на ВМА.

Близо 6000 са дарили кръв във ВМА 

Половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от подразделенията на Българската армия. „Ние винаги сме оценявали високо това, което правят българските военнослужещи. Искам да изкажа едно голямо благодаря за техния високохуманен жест, защото по този начин те не само помагат на пациентите на ВМА и спасяват животи, но са и пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване", заяви полк. проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология. От лечебното заведение напомнят, че всеки желаещ може да дари кръв от 8.30 до 16.00 часа в Кръвния център на ВМА.


Половината българи не знаят какво е хематология Половината българи не знаят какво е хематология До 2020 г. разходите за онкология и хематология се очаква да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара, каза проф. Жанет Грудева
Само 25% даряват кръв безвъзмездно Само 25% даряват кръв безвъзмездно Доброволниците масово се решават на хуманното дело, за да помогнат на на свои роднини