Искам думата

Няма по-лош закон от неприложимия

31-08-2018 14:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Няма по-лош закон от неприложимияПромяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Нови промени в Закона за здравето предложи ресорното министерство в края на лятото. Една част от тях засягат забраната за пушене на обществени места. Какво е мнението на бизнеса за тази част, вижте в позицията на Българската стопанска камара.

Като отчитаме необходимостта от ограничаване на вредните навици (вкл. тютюнопушенето), не можем да не отбележим със съжаление, че провежданата до момента държавна политика е неефективна, основно поради факта, че залага на рестрикциите, а не на насърчителните мерки. Казано по друг начин, наказваме пушачите с изградени навици, а не се грижим за възпитанието на подрастващото поколение. Всъщност, големият потърпевш от прилаганата политика е частният предприемач, който трябва да поема тежестите и отговорностите за осигуряването на здравословен начин на живот на населението.

За съжаление, резултатът от настоящата

забрана за тютюнопушене е, че непушачите изгубиха гарантираните си места, свободни от тютюнев дим, тъй като е обществена тайна, че забраната масово се нарушава.

Липсата на икономически стимули и пряката намеса на държавата в организацията на частната собственост са причина за масовото нарушение на действащото законодателство у нас. Нещо повече, рестрикциите от 2012 г., както и тези, които новият правителствен законопроект предвижда, не отчитат направените инвестиции в климатични инсталации и допълнителни съоръжения, а това е предпоставка за заобикаляне на нормата.

Няма по-лош закон от неприложимия закон!

Неприложимият закон ражда нелоялна

конкуренция и корупция – две явления, които трябва да бъдат ограничавани, а не насърчавани. С предвижданите законодателни промени тези негативни явления ще разширят своя обхват, а не обратното. При това, ползите за общественото здраве ще продължат да бъдат измамни и „на хартия".

От въвеждането на тоталната забрана за тютюнопушене в България са изминали повече от 6 години и е редно, преди да се пристъпва към нова промяна на законодателството в тази сфера, да се извърши последваща оценка на въздействието на действащата норма.Пушачите намалели с 10% Пушачите намалели с 10% МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения
Искат по-строг контрол на пушенето Искат по-строг контрол на пушенето Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция "България без дим"
Момичетата ни-първенци по пушене Момичетата ни-първенци по пушене 12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие на вредния навик
Ирландия с награда за борбата с пушенето Ирландия с награда за борбата с пушенето

20 000 евро получава местното онкологично общество за интересната си кампания

Нов вид бездимни цигари на пазара Нов вид бездимни цигари на пазара Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас
СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Промени в различни посоки в Закона за здравето предложи ресорното министерство. Част от тях са свързани с регламентирането на по-строг контрол по отношение спазването забраната за пушене на обществени места и за наргилетата, и бездимните цигари. Защо се налагат, какви са очакваните последици, попитахме д-р Ангел Кунчев.
1 2 3 ... 4 »