Иновации

В "Токуда" конструираха пикочен мехур лапароскопски

27-07-2016 17:52
Clinica.bg

press@clinica.bg
В Въвеждаме последните световни достижения, разказва д-р Калоян Давидов, провел за първи път у нас тази интервенция
Премахване на пикочен мехур и изграждането на нов чрез лапароскопски метод, направиха за първи път в България уролозите на „Токуда". Това съобщиха от болницата днес. Иновативният подход е приложен от екипа на д-р Калоян Давидов – медицински директор и началник на отделението по Урология в болницата.
Отстраняването на целия пикочен мехур засегнат от тумор чрез лапароскопска хирургия е рутинна операция в клиниката. Но за изграждането на нов орган да се използва направеният лапароскопски достъп, е метод, който се прилага за първи път у нас.

Оперираният пациент е на 62 години. Състоянието му не е позволявало да се приложи класическа операция за конструиране на отстранения орган, съобщиха още от болницата. Иновативният подход обаче носи повече ползи за пациентите. Той е по-малко травматичен и се избягва загубата на течности и електролити като при отворената хирургия.

„Двата метода са сравними като краен резултат, но при лапароскопската хирургия в такива случаи световният опит показва близо 10% съкращаване на болничния престой поради по-бързото възстановяване", подчертава д-р Калоян Давидов. Според него основното предизвикателство пред специалистите е да предоставят на пациентите си достъп до съвременните хирургични похвати, които се извършват в най-добрите центрове в света. Прилагането на подобни техники е част от стратегията за развитие на отделението по Урология на „Токуда" в посока ендоурология – иновативен дял на урологията, който залага на щадящи едноскопски и лапароскопски процедури с ниска кръвозагуба и кратък възстновителен период.

Интервенцията и следоперативният период протичат нормално и без усложнения, като пациентът ще бъде проследяван от уролозите на „Токуда" в амбулаторни условия, съобщиха още от лечебното заведение.Махат камъни от жлъчката през устата Махат камъни от жлъчката през устата Камъните в жлъчния мехур са често срещан проблем. При 15 до 20 процента от пациентите обаче състоянието се усложнява и се развиват камъни в жлъчните канали.
4-месечно бебе с рядка киста спасиха в „Токуда” 4-месечно бебе с рядка киста спасиха в „Токуда” Дете с много рядка вродена аномалия на червата оперираха хирурзите в болница „Токуда".
Безплатно преглеждат бебета в „Токуда“ Безплатно преглеждат бебета в „Токуда“ Деца до 1-годишна възраст ще изследват безплатно в болница Токуда.
Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни Клиниката по Педиатрия в Токуда Болница София организира безплатни консултации по случай Деня на детето. Специалисти от различни педиатрични специалности ще преглеждат безвъзмездно малчуганите, които имат оплаквания или ако родителите желаят да доведат децата си профилактично.
Аджъбадем взима Токуда и се слива със Сити Клиник Аджъбадем взима Токуда и се слива със Сити Клиник Турската верига от болници "Аджъбадем" е подписала споразумение за придобиването на българската болница "Токуда", която ще бъде слята с лечебните заведения на "Сити Клиник", съобщиха от компанията.
БЧК не участва с пари в купуването на Токуда БЧК не участва с пари в купуването на Токуда Днес излезе информация в медиите, че Българският червен кръст иска да купи най-голямата частна болница в столицата „Токуда" и всички сателитни дружества, включително и банката, за сумата от 100 млн. евро. Предложението било изпратено лично от председателя на червенокръстката организация Христо Григоров на 7 април тази година до д-р Торао Токуда в Япония. В него се казва, че неправителствената организация има интерес към закупуването на „Токуда Груп България", под чиято шапка е не само лечебното заведение, но и банката, застрахователното и фармацевтичното дружество, хосписа, научно-изследователския център и т.н.

 

По този повод председателят на БЧК Христо Григоров даде интервю за Агенция „Фокус", което публикуваме дословно поради големия интерес към темата.

Редовни очни прегледи след 55 Редовни очни прегледи след 55 Кои са най-честите очни заболявания, които се появяват с напредване на възрастта? На този въпрос отговаря д-р Алек Топов, завеждащ клиниката по офталмология в болница „Токуда".