Калкулация

Лекарствата са проблем и на САЩ

27-08-2018 13:48
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекарствата са проблем и на САЩБлизо $1 млрд. би спестила Медикеър за година, ако замести иновативни с генерични, показва проучване

Разходите за медикаменти са проблем не само за България, но и за една от най-развитите здравни системи в света, каквато е американската. Спорът дали да се използват повече иновативни лекарства, които са по-скъпи, ако съществуват генерични аналози върви с пълна сила и в САЩ. Причината за това са огромните разлики в сметката, която плаща обществото, в случая, при напълно съпоставими крайни резултати за състоянието на пациентите. Това показва изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA). Данните в него са за 2016 г.

$925 млн. или близо на един милиард долара по-малко е можела да плати „Медикеър" през 2016 г. за лекарства с рецепта, ако е използвала генерични медикаменти вместо иновативни. Това показват резултатите от проучването, публикувано от Американската медицинска асоциация. Цифрите звучат впечатляващо дори на фона на разходите на САЩ за здравеопазване. Общо те са възлизали на над 3.3 трилиона долара през 2016 г. Средствата, които са дошли по линия на „Медикеър" са били над $672 млрд. От тях над $95.4 млрд. са били за лекарства с рецепта при общо $328.6 млрд. харчове за медикаменти в цялата страна. При тези впечатляващи цифри никак не е чудно, че борбата за намаляването на това перо разходи тече с пълна сила и в Америка.


29 са били иновативните комбинирани медикаменти

сред общо 1500, които са формирали най-голяма част от разходите на „Медикеър" за лекарства през 2015 г. Всички те обаче имат свои генерични аналози като отделни продукти. Изследователите решават да проверят колко биха намалели разходите за лечение през 2016 г., ако всички комбинирани медикаменти се заменят с генеричните им аналози, които са по-евтини. За тази цел те ги разделят в три групи. При първата се заместват иновативните лекарства с генеричните им аналози в същите дози и спестените средства възлизат на $235 млн., при втората дозите са различни, а икономиите са $219 млн., а при третата група медикамент се заменя с идентична генерична терапия. Икономиите тук са най-големи - $471 млн. Отделно експертите са пресметнали, че за десетте най-скъпи бранда на комбинирани лекарства потенциалната икономия при замяната им с отделните генерични еквиваленти в тях за пет години назад би била $2.1 млрд след отстъпките.


Според изследователите няма и съществена разлика

в терапевтичния ефект за пациентите. Комбинираните продукти намаляват затрудненията на пациентите от това да приемат по няколко лекарства накуп вместо едно. Заради това се счита, че хората спазват терапията си по-точно и резултатите от лечението им са по-добри. Според изследването обаче не съществува ясно изразена подобна зависимост. Даването на едно лекарство с например три съставки, сравнено с приемането им поотделно води до умерени ползи за хората, добавят изследователите. Разликата в цената обаче е огромна, защото то се води иновативно. Въпреки това Американската агенция за храни и лекарства (FDA) повишава броя на разрешителните в тази посока – от 1.2 разрешения за година през 80-те до 7 след 2010 г., добавят американските експерти.


Разходите за медикаменти продължават да тревожат

и най-големият платец у нас - здравната каса. Бюджетът на фонда по това пери нараства всяка година с над 100 млн. лв. Тази се очаква те да стигнат 1.12 млрд. лв. От тях 755 млн. лв. ще са за домашно лечение, а останалите за онкомедикаменти в болниците. Заради постоянния темп на нарастване на разходите от касата търсят нови начини да го овладеят, като все по-често поглеждат към възможностите да се разшири употребата на генерични медикаменти. Засега обаче не ясно какви ще са решенията.







Разписаха права на Мега агенцията Разписаха права на Мега агенцията

Експертите в нея ще проверяват и спазването на договорите на болниците със застрахователите

720 фармацевти затварят за протест 720 фармацевти затварят за протест

Системата за верификация на лекарствата работи стабилно, свързани са над 2000 аптеки

Нови критерии за университетска болница Нови критерии за университетска болница

Ако иска да обучава студенти, 60% от лекарите в една клиника трябва да са с академични длъжности

1500 лв. за оценка на здравните технологии 1500 лв. за оценка на здравните технологии

Таксите за включване на лекарство в позитивния списък скачат над два пъти

Увеличават Съвета по цени с 5 души Увеличават Съвета по цени с 5 души

Полша и Унгария стават първа линия за сравняване стойността на лекарствата, а Литва, Португалия и Словения отпадат

Морбилите покосиха 72 деца в Европа Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

Електронизация, верификация, фискализация Електронизация, верификация, фискализация

Всички аптеки ще влязат в XXI век, но за чия сметка и в чия полза, пита Юлиан Узунов

Дават резерва според разходите на НЗОК Дават резерва според разходите на НЗОК

Касата сключва договори с пет общински болници по изключение заради нуждата от медицинска помощ

Няма фалшиви лекарства в аптеките ни Няма фалшиви лекарства в аптеките ни Колеги са стресирани, а пациентите са притеснени дали продаваните медикаменти са истински, казват от Националната аптечна камара
Затягат морала на клиничните проучвания Затягат морала на клиничните проучвания

Членовете на Етичната комисия няма да имат право на никакви облаги и привилегии, предвижда МЗ

1 2 3 ... 65 »