Иновации

Откриха щадящ метод за лечение на меланома

16-08-2018 08:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
Откриха щадящ метод за лечение на меланомаСтава дума за едностепенна меланомна хирургия, която пести разходи и повишава безопасността, казва проф. Георги Чернев

В България е официализиран за първи път в света нов метод на лечение, който спестява една интервенция при пациенти с меланоми. Това не само намалява разходите на финансиращите институции, но и риска за пациентите.

Става въпрос за едностепната меланомна хирургия, въведена за първи път в света от екипа на проф. Георги Чернев, началник на Клиниката по дерматология и венерология към Медицинския институт на МВР. Чрез него в 40 до 50% от случаите лекарите са успели да съкратят тази ненужна операция. Резултатите от 6 -7 пациента пък са публикувани в международни научни медицински списания и намират широко одобрение.
"Оперативното лечение на меланома по международно установените гайдлайни е или поне до скоро беше свързано с 2 стъпки - първата е хирургична ексцизия с 0.4-0.5 см. поле на оперативна сигурност и в зависимост от туморната дебелина се прави повторна резекция.

Когато туморната дебелина е между 1-2 мм. резекционната зона е 1 см. допълнително във всички посоки, ако е над 2 мм, то тази зона е 2 см. във всички посоки и т.н. Определянето на така наречения стражеви лимфен възел е задължително при туморна дебелина над 1мм. А когато първичните тумори са с дебелина над 4 мм. и регионалните лимфни възли са незасегнати, то определянето на този дрениращ лимфен възел донякъде се обезсмисля", обяснява той.


Промените


За първи път в България и в света специалистите вземат решение туморната дебелина да се премери предоперативно при 2 случая на пациенти с меланоми и в зависимост от нея да бъде определен хирургичния подход.

„При тумори под 1 мм. (установено ехографски), бе предприета резекция с поле на хирургична сигурност от 1 см. във всички посоки, като пациентът бе подложен на една единствена хиругична ексцизия. Установената хистологично туморна дебелина съвпадна с премерената предоперативно ехографски туморна дебелина, като по-този начин пациентът не бе подлаган на задължителната втора хирургична интервенция. Това бе плод на нашите дългогодишни наблюдения. Успяхме да оптимизираме този подход. И не само - имаме и успехи при приложението му", казва проф. Чернев.

Неприятното е, че уредът за премерване на туморната дебелина не е наличен в институцията, а бе необходимо пациентът да бъде препратен на друго място с оглед провеждането на изследването. Но планираното изследване стана факт и пациентите са живи и здрави към момента. При тумори с клинична и дерматоскопски характеристики на меланом и туморна дебелина над 1 мм., но под 4 мм., препоръчваме едновременното премахване на приариуса заедно определянето и отстраняването на стражевия лимфен възел, добавя специалистът.

Благодарение на дългогодишната медицинска практика лекарите са успели да съкратят броя на хирургичните интервенции при 40 до 50% от случаите с тънки меланоми (при налични ясни клинични и дерматоскопски критерии за меланоми) само на една.Дори без да е необходимо предоперативното измерване на туморната дебелина да бъде направено ехографски. Данните са официализирани в международни списания. И са достъпни в цял свят.


Резултатите


Едностепната меланомна хиругия не е правена досега в световната практика, т.е. пациентите са подлагани само на една вместо на две операции. „Създадохме и определени алгоритми за хирургично лечение на меланоми с различни туморни дебелини и стадии. Иновация, която би следвало да направи бум в световната медицина. Спестена е 1 операция на пациентите заедно с неволите и тревогите, спестени са пари на данъкоплатците. Втората хоспитализация в Америка например е оценена по неофициални данни на около 12 хил. долара. Ние установихме, че тези пари не е необходимо да се дават, защото правим само 1 операция", казва проф. Чернев. По този начин не се спестяват само разходи, но се редуцира броя на възможните допустими грешки (от страна на пациент и медицински персонал) и всичко това е базирано само на соновите на логическото медицинско мислене и съгласувано с добрата медицинска практика и постулата да не вредиш!

Засега обаче лекарите не срещат подкрепа от здравните институции, въпреки че това, което правят е уникално за световната и българската медицина.Хемофилия- диагнозата, която се бави Хемофилия- диагнозата, която се бави На 17 април Световната общност отбелязва Деня за борба с хемофилията. Тази година емблематични сгради в страната ще заблестят в червено, като цвета на кръвта в знак на съпричастност към хората с това рядко заболяване.
Иновация при колянното протезиране в "Св. Марина" Иновация при колянното протезиране в Св. Марина 48 годишна жена с гонартроза е сред първите пациенти в България, която бе оперирана по най-новия метод в световен мащаб
Показаха първото 3D-принтирано човешко сърце Показаха първото 3D-принтирано човешко сърце Учени от Тел Авив заявиха, че съществуват и предишни опити, но те не са имали тъкани и съдове
Имплантираха човешки ген в мозъка на маймуна Имплантираха човешки ген в мозъка на маймуна Експериментът е проведен в Института по зоология в Кунмин
Създадоха ваксина срещу алергия към брези Създадоха ваксина срещу алергия към брези Екип от руски и австрийски учени вече провежда тестовете
Соларна батерия е бъдещето за кохлеарния имплант Соларна батерия е бъдещето за кохлеарния имплант Навършиха се 20 години от първата кохлеарна имплантация у нас. Тя бе извършена от проф. Иван Ценев от ИСУЛ, който потърсихме, за да ни сподели какъв е бил пътя на кохлеарната имплантология у нас. 
Oчаквам скок в българската наука Oчаквам скок в българската наука За първи път чрез националната прогмата за „Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина", МОН подпомага науката, и в частност борбата със социално значими заболявания. На какъв етап са разработките им, какви са хоризонтите и какви са перспективите и проблемите на науката у нас, попитахме доц. Ива Угринова. Тя е директор на Института по молекулярна биология към БАН. 
Дете с рядка аномалия спасиха в Пирогов Дете с рядка аномалия спасиха в Пирогов Изграден е нов пикочен мехур на бебето, съобщиха от спешната болница
Нов ядрено-магнитен резонанс във ВМА Нов ядрено-магнитен резонанс във ВМА Специализираната система за ранна диагностика на карцином на простата, позволява изследвания на над 60 пациента дневно
Модерен ПЕТ-скенер в Онкоболницата Модерен ПЕТ-скенер в Онкоболницата Апаратът ще бъде монтиран до края на годината, съобщиха от лечебното заведение
1 2 3 ... 10 »