Пазари

700 компании търсят онколекарства

14-08-2018 06:41
Clinica.bg

press@clinica.bg
700 компании търсят онколекарстваЕдва 35 медикамента акумулират 80% от приходите в тази сфера, показва анализ на Iqvia

Онкологията продължава да бъде във фокуса на съвременната фармацевтична индустрия и да е сред най-бързо развиващите се области. Разходите за онкомедикаменти през миналата година са възлизали на 133 млрд. долара в световен мащаб, а през 2022 г. ще достигнат 200 млрд. Броят на компаниите, които търсят нови молекули пък минава 700, показва анализ за международната анализаторска компания Iqvia.

Броят на новите терапии, които се появяват всяка година в онкологията продължава да расте. За последните пет години на световните пазари са се появили 63 молекули за рак. Все по-голямо място сред тях има таргетната и биологичната терапия.


Тенденциите


Огромен напредък има в развитието на имуноонкологията. Повечето от тези терапии са ориентирани около PD-1 и PD-L1 инхибитори. Те имат добра ефективност при лечението на солидни тумори и се използват при 23 различни видове рак. Сред тях са молекули като avelumab, durvalumab, отбелязват анализаторите. Всички 14 нови лекарства, ланчнати през 2017 г., са били таргетни, а 11 от тях са получили специални разрешителни от Американската агенция по лекарствата (FDA) заради очакваните ефекти от тях. Осем от медикаментите са с орално приложение, а три са с по две индикации.


Все по-персонализирано


В над една трета от клиничните проучвания се използват биомаркери, за да се отсеят пациентите, тъй като учените акцентират върху все по-персонализирани решения. В областта на имунотерапията на опашка за нови лекарства са наредени почти 300 молекули с 60 различни механизма на действие. Те са във фаза 1 и фаза 2 на проучване. Успоредно с увеличаване броя на новитe решения се скъсява времето, в което те се дават. През 2017 г. се отбелязва намаляване на времето за получаване на одобрение за употреба, отбелязват анализаторите. Това важи дори за държави като Япония, където е имало значителни отлагания в това отношение.


Разходите


Заедно с увеличаване на новите медикаменти обаче нарастват и разходите за тях. От 96 млрд. долара през 2013 г. световният пазар се очаква да достигне $200 през 2022 или да расте средно с 10—13%. Половината от него ще бъде реализиран само в една страна – САЩ.

Друга интересна тенденция е, че 80% от разходите за онколекарства са само за 35 терапии. Тази концентрация ще става все по-голяма с оглед на вида на новите медикаменти. От всички 14 нови терапии за 2017 г. 10 са регистрирани като лекарства сираци, а цените на тези медикаменти са изключително високи. Средната годишна стойност на терапия с медикамент пуснат на пазара през миналата година е достигнала $150,000 срещу $79,000 през 2013 г., добавят анализаторите.


Производителите


Интересът на компаниите към онкологията също расте. Над 700 са производителите в света, които се занимават с търсене на нови онкомедикаменти. Сред тях има малки, средни и големи компании, както и академични институции. Средно 18 е броят на молекулите в късен стадий на изпитване при десетте компании с най-голям фокус в онкологията, като всяко лекарство е поне с две индикации. При останалите с продажби над 10 млрд. долара положението е аналогично, като около 40% от клиничните им изпитвания са в сферата на онкологията. Най-малките пък виждат силата си в това продуктите им да бъдат купени от по-голямата фарма на някакъв етап от развитието им, смятат анализаторите.


Маркетингът


Напредъкът в технологиите и информацията ще бъдат основните двигатели на растящите продажби в следващите години. Това включва както иновациите в медицинските изделия и лекарства, така и достъпът до истински бази с данни, мобилни приложения, които да направляват по-добре поведението на болните хора. Доказателство за това е все по-широката употреба на мобилните приложения при пациентите с онкологични заболявания. Те са както за оценка на риска и наличие на симптомите на едно заболяване в човек, през това къде и с какво се лекува то, до това как да мониторира лечението си или да живее здравословно.Търговете за частните болници изпаднаха Търговете за частните болници изпаднаха

Лечебните заведения няма да могат да въртят далавери, ако се приемат промените, които предлага НЗОК в проекта си за бюджета за 2021 г.

50 болници са провели 98 е-търга 50 болници са провели 98 е-търга

Все още няма анализ какъв е ефектът от процедурите, съобщиха от МЗ

И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19 И в САЩ одобриха ремдесивир за К-19 Това става след данните от СЗО, че препаратът не намалява смъртността
Отпада СУПТО заради КОВИД Отпада СУПТО заради КОВИД Правителството одобри и промени в закона за публичните финанси, така че да може да реагира по-гъвкаво при нужда от финансиране на борбата с пандемията
Купуваме Remdesivir за 24.3 млн. Купуваме Remdesivir за 24.3 млн.

Държавата сключва договор за 32 хил. опаковки, които трябва да стигнат до края на март

Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО Изравняването на минималната пенсия със средните е демотивиращо, против сме административния ръст на МРЗ, казват от БТПП
ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака ЕМА обсъжда ролята на пациентите в лечението на рака

През тази година се очаква новите случаи в ЕС да са 2.7 млн., а смъртните случаи - 1.3 млн.

Увеличават лекарствата за автомати Увеличават лекарствата за автомати

Промяната се предлага от МЗ три седмици след скандала с вендинг веригата на Пос-Фарма

Държавата толерира концентрацията на аптечния пазар Държавата толерира концентрацията на аптечния пазар

КЗК потвърди, че политиката при търговията на дребно с лекарства е довела до проблеми с достъпа, казва проф. Асена Сербезова

КЗК установи влошен достъп до лекарства КЗК установи влошен достъп до лекарства

За последните осем години законодателството в областта на аптечната дейност е увеличило проблема, казват от БФС

1 2 3 ... 103 »